Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ferdo to si mi dal idejo, nasadila sem dve večji borovnici in naredila vse kot si pisal ampak tale veter mi je zgoraj odnesel kar nekaj zemlje in iglic, bom zato naredila zastirko od storžev. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Uporabna je tudi zastirka iz debelega borovega lubja ali pa iz svežih smrekovih vej in vejic._________________Narava vse povrne!
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Zadnjič sem presadil eno borovnico iz lonca v drug lonec in bil presenečen kako "pocast" je bil substrat, čisto nič zračen. Substrat sem naredil iz 1/3 šote, 1/3 gozdne zemlje in 1/3 smrekovega žaganja, res pa je, da je bilo žaganje iz žage in ne oblanje. Sedaj pa sem dodal še kose razpadlega smrekovega štora in lubje smreke in borovca.
Pripeljal sem še smrekovo lubje (spodaj na sliki) za zastirko in za mešanje v substrat.

JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Mljask!
ferdo36

Mfranc je kar nekaj napisal o dodatkih,da se šota ne zapaca in ni več zračna.Dodatki so:kremenov pesek,sekanci,lubje,storži,perlit=kroglice stiriporja,oblanci,nasekane smrekove vejice itd.Vsak od tega,ali vsakega nekaj.Vedati moramo,da borovnica rabi dosti vode,ki jo šota vpije in to povzroči zablatenje,zato je potrebno dodati grog materjal in ne preveč zalivati.NIKOLI SUHA IN NIKOLI V VODI!!! victory_________________Narava vse povrne!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ferdo, kako imaš ti urejen nasad kar se tiče podloge?
Imaš folijo spodaj, filc?
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Miha... Ta substrat, ki si ga zmešal je za URADNO (šolsko) verzijo kar OK.

Komot spustiš procent šote v substratu. Švicarji delajo nasade brez šote. Samo ogromne količine sekancev, žaganja in podobnega materjiala uporabijo. Tudi folije niso dovoljene v ekološki pridelavi.

Pred kakim dnevom sem se razveselil, ko me je prijatelj obvestil da je odkril +-100m3 smrekovih sekancev. V starem peskokopu je naletel na ogromen kup "odpadkov". Ko sem po par telefonskih klicih ugotovil lastnika, mi je bilo takoj jasno: to je kurivo za kurilnico na bio maso, ki napaja polovico manjšega mesta. Sad Sad Sad Tam ga ima samo začasno deponiranega. Ni mi pa jasno, kako lahko kurijo že napol gnil les.
Zdaj vidim, zakaj se ne dobi ničesar več iz žag. Vse gre v kurjavo! Se bo treba kar potrudit, da se bo še kaj dobilo...
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Sem ga že (spustil procent šote)....
Iz žag se dobi, dobi,...vendar nič več zastonj.... Confused
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

izbet je napisal/a:

Komot spustiš procent šote v substratu. Švicarji delajo nasade brez šote. Samo ogromne količine sekancev, žaganja in podobnega materjiala uporabijo. Tudi folije niso dovoljene v ekološki pridelavi.

Kaj pa kamninaska podlaga? V Švici večinoma ni karoboinatna, pri nas je. Najbrž ni ravno za zanemariti.
ferdo36

Ej Zuf!Imam srečo,da imam naravno humusna tla!To je pač Barje,zato ne rabim nobenega polivinila ali kaj drugega.
Žaganje pa stalno ponuja nekdo iz Domžal.Oglas je v Kmečkem glasu,vendar po najmanj 20 m3._________________Narava vse povrne!
Odgovori