Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Aye-Aye gre mogoče za rdečemesnati Topaz?_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Letos je naš Zlati delišes spet obilno obrodil. Posajen je bil okrog leta 1980, podlaga sejanec. Glede na to, da je ta sorta baje občutljiva na škrlup, je mi nikoli ne škropimo, saj so jabolka kljub temu zdrava in zelo okusna.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Plod, tole je pa veselje pogledati! Kar verjeti ne morem, kako lepa jabolka, pa brez škropljenja.

Sama sem tak neškropljen zlati delišes na visoki podlagi videla samo kot precej drobna, kar precej črnopikasta jabolka - čisto nasprotje tega, kar vidim na tvoji fotografiji.
Dober tek! Smile
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Verjetno je suša in obilo sonca naredila svoje._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Plod, zelo lep pridelek. Sorta itak ena najboljših, po njem se ocenjuje čas zorenja za ostale sorte.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

babaco je napisal/a:
Plod, zelo lep pridelek. Sorta itak ena najboljših, po njem se ocenjuje čas zorenja za ostale sorte.

Zanimivo, kakao rzlične okuse imamo. Sama te sorte praktično ne jem, ker nima nobene kisline in mi zato ni všeč. Pridelek je pa lep, se strinjam. Naj vam tekne.
babaco

Metuljc, a nisi na moji strani. Wink Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,...
Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

babaco, jaz sem bolj na sladki strani Wink . Kisle porabim raje za zavitke, kot da mi grizejo sklenino . Rolling Eyes
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Tudi pri nas smo letošnjo jesen posadili nekaj novih dreves jablan.
To so:

Kanadka, Carjevič, Topaz, Grafenštajnc, Enterpraise, Delorina

Če bo vreme še dovoljevalo pa imamo še namen nabaviti

Jonatan, Zlata pramena, Kokosova oranžna Renata, Baumanova Renata,
Ananasova Renata.

Podlage so večina 106 in nekaj sejancev

Prosim, da mi malo napišeta o vaših izkušnjah s temi sortami. Odločali smo se na osnovi opisov, praktične izkušnje pa vedno več pomenijo.

Hvala.
babaco

Enterprise- letos mi je prvič rodil, plodovi so lepi na pogled, vendar hitro prezorijo, okus in aroma pa zelo blaga, vendar dopuščam možnost, da sem prepozno obral.
Delorina- Trda in kisla stojijo zelo dolgo, pri meni do aprila, vendar so takrat že brez okusa.
Liberty- drobna jabolka, blagega okusa, hitro prezorijo- pri meni izločen.
Topaz- Nujno redčenje, sicer bo izmenično rodil, plodovi pa ne bodo kvlitetni. Pomemben je tudi čas obiranja.
Opal- Letos mi je prvič rodil, okus zelo podoben Topazu, morda celo boljši.Sadež je lepe oranžne barve.
Carjevič- Cool Ime pove vse, tudi je pomemben čas obiranja, šele oktobra.
Odgovori