Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Vse je iz enega drevesa, nekaj pa jih je ostalo še na drevesu.
babaco

A mogoče kdo ve, zakaj ima kaki črne kolobarje, saj me ne motijo, me pa zanima.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pa, da ni tudi k tebi prišla breskova muha Evil or Very Mad ? Drugače pa so izredno lepi sadeži. palec gor
babaco

Orhy, ni muha, to so drobne razpokice, ki se pojavijo med debeljenjem kakija, med zorenjem pa počrnijo.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

To najbrž ni odgovor na babacovo vprašanje.
Včasih, trideset let nazaj, ko še ni bilo teh novodobnih sort kakijev, so vozili iz Vipavske doline in iz Goriške zabojčke in zabojčke kakijev (delala sem v trgovini) in če je bila letina dobra je bila med njimi večina kakijev z obročki na vrhu. Srednje debeli, podolgovati, s črno piko na vrhu in obročki pod njo, to vse so bili krasni sladki črni kakiji, s par semeni v notranjosti. Da je črn si prepoznal ravno po teh obročkih in piki. Včasih jih je bilo malo, pravili so mi , da se niso oprašili med cvetenjem.
V Šempetru ob bolnici rase mogočen kaki, veliko drevo s tisoč sadeži, drobnimi, črnimi (upam, da še obstaja).
babaco

Doli, gotovo misliš na črte okoli muhe, to poznam, takrat so kakiji trdoužitni.
To me je podučil Emkey, ki pa se žal ni več prisoten.
Jaz mislim na črtice po temenu plodu, ki se pojavijo ob debeljenju plodu poleti, črtice pa med zorenjem počrnijo.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

babaco, mogoče boš tukaj kaj našel (pdf v angleščini): http://era.deedi.qld.gov.au/2210/11/Problem_solver-persimmon.pdf
Sicer pa, kakšna slika teh črtic/krogov?

P.s. mogoče pa neenakomerno zalivanje, in zato plodovi "pokajo"? Podobno kot pri paradižnikih Smile
babaco

Twity Pity, nič od tega kar je na linku.
Tudi jaz se nagibam k temu, da pride do motnje z preskrbo z vodo med poletno vročino.
Ali pa pomankanje kakšnih hranil med vročino.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@ Babaco, na tem linku: http://www.portkellsnurseries.com/?id=growingpersimmon
proti koncu opisujejo tvojo težavo! Menda je zanjo kriva nekakšna pršica..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ste že končali z obiranjem kakijev?

Jaz bom jutri obral Tipota, ker so v nadaljevanju napovedane temperature v minus.
Na drevesu je okrog sto plodov, ki pa so zaradi suše drobni. Trem se je že uspelo umediti na drevsu, ostali bodo dozorevali v skladišču.
Odgovori