Metuljc, a nisi na moji strani. Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,... Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita.
Čakaj, čakaj, jaz sem za sladko-kislo, recimo elstar, braeburn, mutsu,.... Če ni kisline, ne maram. In seveda, stare sorte, ki so aromatične po svoje. Joj, kako bi kak londonski peping, kanadko,......
Eeh, nisem niti na kisli strani, niti na sladki; ampak na sladkokisli . Referenca: Jonatan.
Zlati delišes pa zasledujem skozi desetletja. Tudi rastel je pri hiši, in ena hči ga oboževala, še sedaj ga kupuje .
Meni ni bil nikoli všeč po okusu, doživel je hude vzpone in padce, na začetku je bil kot vsaka modna noviteta precej drag, potem so ga na podlagi analiz skritizirali in je pristal, tudi cenovno, čisto spodaj... Sedaj so ga rehabilitirali, oziroma je zopet dobil svoje mesto med sortami.
No, saj ni vse suho zlato, tudi antioksidante se da (na žalost) meriti na veliko načinov. Pa vendar neka merila so in me veseli, da da se jabolko zelo dobro drži v hudi konkurenci .
Ta Zlati delišes je edina starejša jablana, ki jo še mamo in zares bogato obrodi, posadil jo je moj oče.
Kot otrok se spomnim še krivopeclja in ene stare jablane z zelo debelim deblom, jabolka so bila precej velika, zrela sredi avgusta, največ teh smo uporabili za zavitek. Pri babici pa so meli še ogromno drugih starih sort nekoč.
Moje jablane, ki jih sadim zadnja štiri leta pa še seveda niso v polni rodnosti. Večinoma so podlage sejanec, MM111, MM106 in M11.
Sorte jabolk, ki sem jih posadil do zdaj: Beličnik, Nela, Jakob Fischer, Grafenštajnc, Cigančica, Ananasova reneta, Lepocvetka, Zvezdasta reneta, Ribston Pepping, Bobovec, Rdeča simfonija, v začetku novembra letos pa sem še posadil Rdeči jesenski kalvil.
Ja okusi pri jabolkah so zelo različni. Zame je rdeči delišes ena izmed najmanj okusnih sort. Enostavno presladka je zame. Prav tako pa mi marsikatera sorta, ki jo zelo cenjena ni ravno kaj posebnega zame. Ogromno dobrega sem slišal o zlati parmeni. Ko pa sem jo prvič poskusil sem bil kar razočaran, zame po okusu nič posebnega. Poskusil sem še jo večkrat po tem in vsakič isto. Tudi kanadka je po mojem mnenju preveč hvaljena. Je dobrega okusa ampak ni nek vrhunec zame. Čeprav me najbolj pri njej moti nagnjenost k gnitju.
Sam imam zelo rad kisle sorte, kot sta beličnik in granny smith. Prav tako pa so všeč sladko kisle sorte. Če pa bi moral izbrati meni najokusnejšo jabolko je to carjevič, če pa tisto, ki mi je najlepša po izgledu pa rdeči jesenski kalvil.
Meni je trenutno najboljši domači Topaz._________________LP -------------------------------------------------- Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Živa pri prezrelih jabolkih se zelo rado zgodi , da postanejo mokasta. Ne izgubi upanja in naslednjič ne zamudi optimalne zrelosti._________________LP -------------------------------------------------- Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus. Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast. Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal.
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus. Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast. Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal.