Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

bobolino je napisal/a:
Imam vprašanje. Poleg odprtega kompostnika sva letos nabavila takega plastičnega, zaprtega, z luknjami ob straneh in z loputo spodaj. Upoštevam vse nasvete, sem dolagamo gospodinjske odpadke, in vsakič se to pokrije z zeleno ali rjavo maso. So se pa pred to vročino noter zaredile tiste svetleče mesarske muhe, groza jih je bilo, in posledično je ves kompostnik poln belih črvičkov. Od zunaj sem kompostnik poškropila s sredstvom za odganjanje muh. Vem, ni eko, ampak zdaj so odšle, noter pa še zmeraj gomazi. Jaz bi najraje vse skup odnesla v gozd, ker to je popolno nasprotje lanskega komposta, kjer je mrgolelo živo rdečih deževnikov.

Kaki nasveti?

Po moje imaš premokro vsebino in gnije. Poskusi dodajat več suhih, rjavih stvari, bogatih z ogljikom.

L.p.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Kolikor vem, na kompostni kup ne sodijo kuhane stvari in ostanki mesa ipd. Mesarske muhe (tiste zelene svetleče) ne gredo na npr. olupke krompirja.

Če že dam kaj takega v kompostnik, potem dam to bolj v sredino kupa in prekrijem s plastjo "zelenjave". Tako nimam težav niti z nezaželenimi živalmi niti s smradom.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Prejšnji teden sem zaključila s pripravo kompostnega kupa, ki ga pripravljam po biodinamični metodi.

Imam dva kompostna kupa-na prvem zbiram odpadke skozi vse leto, drugi kup pa je "zaključen" (nanj ne odlagam odpadkov) in zori eno leto.

V jeseni humus iz dozorelega kompostnega kupa potresem po vrtu in na mestu odstranjenega kupa pripravim novega, tako, da najprej po tleh razporedim nekaj bolj grobega matriala (veje, debelejša stebla rastlin,...) dodam malo lanskega komposta in začnem prelagati material s kupa na katerem sem skozi leto zbirala odpadke. Material zlagam po plasteh-nekaj materiala s kupa, nato plast svežih odpadkov z vrta in tako naprej. Ko pridem cca na polovico višine bodočega kupa, po površini razporedim biodinamične preparate (5). Potem naložim še preostali material. Kompostni kup potem poškropim s pripravkom iz baldriajna in ves kompostni kup pokrijem z listjem.
Tako pripravljen kup pustim pri miru do naslednje jeseni, ko je zrel in ga raztrosim po vrtu, na njegovem mestu pa izdelam novega....

Preparati, ki se po biodinamični metodi dodajajo kompostu, naj bi uravnavali procese razgradnje v kupu in pripomogli k tvorbi kvalitetnega humusa.
Na zanimivost sem naletela včeraj med listanjem knjige "Babičini nasveti za dom", kjer je opisan podoben pripravek (uporabljena so enaka zelišča, le priprava le-teh je drugačna) za dodajanje kompostu, kot jih predpisuje biodinamični način priprave.
Dodajam še slike moje "delovne akcije"

zrel, eno leto star kompost

med prelaganjem: levo kup, kjer sem zbirala odpadke, desno nastajajoč nov kompostni kup

zaključen kompostni kup, ki bo zorel eno leto

pripravljen prostor za novo zbirnanje odpadkov._________________naredimo svet lepši
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Brbr, kako pa ježek? Se je že preselil ali še vztraja pri svojem domeku? Very Happy
brbr

O, Harka, lepo, da si se spomnila na mojega pomagača Smile
Izgleda, da je ježku moj kompost kar všeč, tako že drugo sezono vztraja v istem bivališču. Pri odstranjevanju zrelega komposta sem tako del z ježkovim domom pusila nedotaknjen, potem pa okoli razmestila nov material za kompostiranje.
Upam, da ga moje brkljanje ni preveč motilo in mi bo še naprej delal družbo in veselje._________________naredimo svet lepši
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Zanimiva knjiga izpred pol stoletja :
- kompostni čaj
- gnoj po Mariji Thun
- pripravki za hitrejše zorenje komposta
...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tule je malo zgodovine profi kompostiranja pri nas, zanimivo branje.

http://humko.si/kompostiranje.html

čisto spodaj pa še recept za kompostni čaj.

LP_________________mfranc
brbr

Vse lepo in prav. Vendar, dokler bodo kompostirali s pesticidi in drugimi rečmi impregnirane odpadke jaz takega komposta ne bom nosila na vrt.

Na kompost, ki ga pridelujem doma, ne dajem odpadkov kupljene zelenjave, okrasnih rastlin in podobnega (da o bananah in podobnem sploh ne govorim), pa bom trosila nekaj za kar se material zbira od vsepovsod-samo, da je organskega izvora...._________________naredimo svet lepši
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

To vprašanje sem dobil na ZS, mogoče kdo drug odgovori.
Zadnje čase nisem v stanju pisanja, se opravičujem. Smile

Citiram:
Pozdravljen

Pri prebiranju različnih zapisov o mikroorganizmih sem naletel na izraze bakterijski kompost in fungialni kompost. (upam, da sem pravilno zapisal)

V grobem mi je pomen poznan, a le toliko kolikor sporoči samo poimenovanje po živih bitjih. Niso pa mi poznane morebitne podrobnosti, razlike med enim in drugim, kako ju pripraviti, pomen ......

Če ti je zadeva poznana, oziroma bi vsaj približno kaj vedel na to temo te prosim. če mi malce razjasniš. Lahko tudi na forumu v ustrezni temi.

Lp.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

to sem našla. lpvoda

http://www.ekosanit.co.rs/proizvodi/bc1-kompostiranje/
http://www.ehow.com/how_7374938_make-fungal-compost.html_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori