Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

metuljc je napisal/a:
brbr je napisal/a:
Pika:
pravijo, da je potrebno česen posaditi najkasneje v januarju, ker je njegovo oblikovanje stročkov vezano na začetek daljšanja dneva. Kasneje posajen naj ne bi naredil strokov.
.

Po mojij izkušnjah jih naredi, je pa res, da so manjši. (in dan se tako ali tako daljša do poletnega solsticija. Laughing )

Odvisno od sorte.Jesenski bodo bolj mali.Spomladanski že večji.
Najbolj se odebelijo španske sorte,katere rastejo boj hitro in nie potrebujejo toliko nizkih temperatur._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lastnih izkušenj s poznim sajenjem nimam Embarassed , ker ga vedno sadim jeseni. Sem pa ravno zadnjič čitala en članek (sem hotel pripeti link, pa ga ne najdem), kjer so pisali (mislim, da Semenarna, kjer proučujejo in žlahtnijo Ptujska česna), da česen začne delati stroke v določenem obdobju (odvisno od dolžine dneva)...

Pri poizkusih pa so prišli (dr. Pablo Hirschegger, ki se ukvarja s česnom) še do sledečih zame zanimivih spoznanj:
1. česen naredi debelejše glavice, če je sajen na gosto-10x10cm. Jaz sem ga do zdaj sadila v razdalji 15x20cm (po njegovih podatkih je tako pridelek lahko večji do 6.000kg/ha)
2. če česen od marca naprej zastiramo - najboljši je travni odkos, je pridelek lahko večji za 3.000kg/ha._________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

hmm 10x10cm - to pa je skoraj nemogoče ga opleti... Ali se samo zemljo rahlja ? Saj še stopit ne moreš zraven, čeprav so gredice.
Jaz sem ga posadila cca 10 x 20 cm.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če ga zastiraš, ga mogoče potem ni treba pleti.
battagelli

Seveda če uporabljajo herbicide lahko sadijo 10X10.
Gostota vpliva na kvantiteto na kvaliteto sigurno ne.
Samo zastiranje je premalo za plevele._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
orhy

battagelli, na kašni razdalji ga ti sadiš ?
battagelli

Lani sem ga sadil 25cm v vrsti in 40cm med vrstami.Letos spet kot prejšna leta 20 cm v vrsti in 80 cm med vrstami.Tako ga lahko 2 do 3 krat strojno okopljem ,spomladi pa po sredini flancam solato,endivijo,solatno zelje...._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
orhy

Hvala! Dobra informacija za tiste, ki pridelujejo česen s strojno obdelavo._________________
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Že nekaj časa nazaj sem spraševala o česnu ki ga prideluje neki kmet v Nemčiji. Sedaj sem dobila informacijo od njega in pravi da pošlje seme tudi po pošti. Cena stroka je 4 evre, pošlje pa največ 20 strokov(ne glav). Ker je zelo veliko zanimanje zanj je treba kar kmalu poleti naročit.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

ciklama je napisal/a:
Že nekaj časa nazaj sem spraševala o česnu ki ga prideluje neki kmet v Nemčiji. Sedaj sem dobila informacijo od njega in pravi da pošlje seme tudi po pošti. Cena stroka je 4 evre, pošlje pa največ 20 strokov(ne glav). Ker je zelo veliko zanimanje zanj je treba kar kmalu poleti naročit.

Je to kakšen ČUDEŽENO SUPER česen ali kaj?

4€ en stroček???
Odgovori