Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtna freza, oranje

crtj-admin
Site Admin

Vrtna freza, oranje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Razmišljam, ali se jo splača kupiti ali raje plačati vsakoletno oranje s traktorjem?

Ste zadovoljni z njo tisti, ki jo imate? Kakšno priporočate za nakup, da bo z njo dobro orati?

Kakšen nasvet?_________________Lp, Živa
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

jaz imam frezo kot priključek motokultivatorju. Sicer je učinkovita, tudi iz zbitega travnika ti v treh-štirih poskusih naredi njivo, a je delo z njo mučenje, ker je hudo težka. In če jo pozabiš izklopiti ko daš motokultivator v rikverc, tudi hudo nevarna.

Verjetno so tovrstni samohodni/samostojni stroji primernejši, saj so namensko delani samo za prekopavanje in ne še za 100 drugih stvari. Zanimiv test najdeš na naslovu
http://mojdom.dnevnik.si/sl/Vrt+in+okolica/5152/Na+preizku%C5%A1nji%3A+rahljanje+in+oranje+s+Hondinimi+stroji____________________
živa

najlepša hvala ti za odgovor in link._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Treba je razlikovat med oranjem in friziranjem(prekopavanjem).
Za oranje potrebujemo plug, za friziranje pa kopačico(prekopalnik), traktor z rotoatorjem ali frezo z rotoatorjem.
Po moje je za dobro oranje potreben traktor, ker vse ostalo je bolj tako, matranje samega sebe z nedoseganjem prave globine. Izjemoma bi oral z večjo in težjo frezo.
Sam imam kopačico in ne traktorja. Ko sem potreboval oranje sem raje plačal 20€.

Ko sem kupoval kopačico, pa sem se odločal med frezo in kopačico. Zaradi okretnosti in regulacije širine sem raje izbral slednjo.
Taka je moja zverinca:

Zelo sem zadovoljen z njo.
Tu so še ostali podatki o njej:
http://www.parttis.com/katalog/product_info.php?cPath=28_62_210_95&products_id=1075&osCsid=806a50b79cd283785bdb6c35fc739497

L.p.
živa

Peter, tole pa je mrcina! Kar precej delovne širine ima.

Verjetno imaš prav: 20 e za oranje njive in imaš mir. Sem mislila, da se orje
v redu tudi s frezo oz. kopačico. Eden hodi vrtičkarjem s frezo obdelovat vrtičke. Tehnika je res drugačna. Učinek? Tega pa ne vem._________________Lp, Živa
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Moje izkušnje so naslednje. Imamo traktorček tomo Vinkovič na katerega lahko priklopimo tako plug kot frezo. Imam pa tudi ročno frezo, podobno gornji na sliki, ki se ji stranski del freze lahko odstrani in jo lahko široko le 40 cm porabiš za okopavanje med vrstami, recimo fižola, koruze, buč..., za kar je kar pripravna.
Njivo ali vrt pa povečini nikoli ne obdelam samo s frezo, ker naredi nekako 10-15 cm obdelane drobne zemlje, spodaj pa je taka ravna trda plošča in za setev kakega korenja ni primeren način, ker korenina ne more v globino. Torej vedno najprej orjemo. To velja pri nas, ker imamo težko ilovno zemljo. Samo s frezo pa gredo pripravim po spravilu prvega pridelka z grede in jo namenim za drugo sejanje solate, fižola...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Pri nas imamo nekaj podobnega kot je pokazal Peter. Ker je naš vrt obhišni, si oranja s traktorjem ne moremo privoščiti zato tale mrcina opravi kar vse delo in ga opravi odlično.
Gre globje od višine koles torej vsaj 30cm, obdela se tudi tla, ki so zelo zasušena je pa to seveda odvisno od tistega, ki jo vodi. Sama si ne predstavljam, da bi z njo uspela kaj narediti. Tudi tehnika je posebna saj jo sicer kljub moči pelješ po terenu kot otroški voziček. Mi je mož razlagal, da jo je potrebno pripravit do tega, da se vkoplje potem pa se jo samo dol potiska in gre.
Z različnimi hitrostmi in načinom dela teren lahko samo na grobo obrne ali pa sfinišira v drobno zemljo, primerno za sejanje._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tele freze s priključki in nastavitvami so res zanimive! Nisem vedela,da je tudi za obdelavo vrta na voljo taka mehanizacija._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori