Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stevia rebaudiana - stevija

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Gringo, s semenom boš stevijo težko reproduciral. Kali zelo slabo in je obstojno zelo kratek čas. Kupiš pa ga verjetno najlaže na Ebay, recimo. Preverjeno.

Če že, bi se sam lotil stevije s potaknjenci.
Spomladi kupiš par sadik, čim bolj zgodaj, jih posadiš v večje lončke, postaviš na toplo in svetlo mesto (idealen bi bil rastlinjak), malce bolj gnojiš z zalivanjem in tako dobiš množico vršičkov za potikanje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni je zacvetela jeseni, ko sem jo nehala intenzivno obtrgavati in rezati. Sploh nisem opazila, da cveti, ker ima neopazno drobne bele cvetke. Dolgo sem mislila, da so cvetni popki, ko pa sem izvedela, da cveti belo, sem cvetke opazila. Pravzaprav cveti še zdaj, dala sem jo na hladnejši zaprt balkon. Bom videla, če bo kaj semen, po moje čebel ni bilo kaj prida, ker je bilo že hladno jesensko vreme. Če bo kaj, javim.
Sama bom verjetno drugo leto spet kupila sadiko ali dve._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz sem na našo stevijo čisto pozabil Smile Spomladi je šla iz lonca ob rob vrta, in tam je ostala prepuščena naravi. Še vedno živi, izgleda OK, in tudi pripravlja se na cvetenje - dvomim da ji bo uspelo.
Jo bo treba obrezati, eno steblo ji pustim, in če ji uspe odcveteti, dobiš seme Gringo. Sicer pa, spomladi kupiš sadiko pa maš mir. Ker če pri nas prezimi, mora pri vas zagotovo.

Če ne pa, kot je rekel juglans, ebay ipd...Jaz sem jih 3-4leta nazaj dobil od baker creeka (rareseeds.com), sejal, je normalno kalila, medtem dobil sadiko in sejančke zavrgel.
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Za začetek potem bomo probali kupiti sadiko in je držati čim dlje časa živo. Smile
juglans

Drugače pa naj bi zelenje stevije vsebovalo največ "sladila" ravno v jeseni. Idealno naj bi bilo, da je deležna prve blage slane in šele po tem naj bi se pobiralo listje.

Pred leti sem si izdelal alkoholni izvleček. "Čarovnija" je dejansko bila zelo sladka, vendar s specifičnim in meni neprijetnim okusom. Tako je ostalo pri poizkusu.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

A lahko izdaš postopek, kako si pridobil alkoholni izvleček in za kaj je bil uporaben? Oziroma, za kaj bi bil uporaben alkoholni izvleček, če ne bi imel (zate) zoprnega okusa?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
juglans

Približno takole je potekalo.

Liste stevije sem posušil, čas pobiranja pa je bil nekako tem dnem podoben, torej krepko v jeseni, morda že pozimi, skratka bila je že slana. Posušeno zelenje sem nato namočil v Vodki. Koliko časa se ne spominjam, Vodka pa zato, ker v hrano prispeva minimalno okusa. Po določenem času sem zadevo odcedil in dobil tinkturo zelo, zelo sladkega okusa. Po izgledu je bil "zvarek" mentolovo zelene barve, na žalost pa, kot sem že omenil, tudi s specifičnim in neprijetnim priokusom.

Uporabljalo se je po kapljicah in jedi so bile na nek poseben način sladke. Slednje bi opisal kot mešanico sladkega okusa in praznega efekta v ustih. Seveda, saj menda ne vsebuje OH.

Takrat smo to sladilo dodajali k pecivu, mufinom, pudingu, morda še čemu pa se ne spomnim. Kot že rečeno, jedi so bile sladke, hkrati pa tudi plehke, brez zadovoljitve, ki jo organizmu nudi sladkor. Pa še okus ni štimal.

Zaključek je bil sledeč: uporabljam manj sladkorja, če že, potem raje rjavi, melasni sladkor.

Nisem pa nikoli poizkusil "kristalnega" sladila iz stevije.

Toliko iz moje strani Cool

ps: priznam pa, da se novemu okusu nisem trudil privaditi! Tudi to je pomembno dejstvo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Juglans, hvala!
Jaz se moram privaditi okusu sladkobe brez sladkorja, ker mi sicer krvni sladkor preveč naraste, čisto nesladko pa mi razen čajev ne paše. Kristalno stevijo uporabljam v "škrtih" količinah, poskušam pa uporabiti zelenje, ki mi je zraslo v dveh cvetličnih lončkih in sem ga nekaj tudi nasušila. S svežimi lističi sem pripravila pehtranovo potico, tam se nasekljani zeleni lističi odlično skrijejo med pehtran, okus je pa sprejemljiv. V kavi se mi je zdelo, da sploh ne oddajo nobene slakobe in sem jo nehala uporabljati. Zato zdaj sprašujem za tinkturo - ampak, khm, vodke res nimam, celega litra pa tudi ne mislim kupovati Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz sem stevijo uporabila v pecivu, kjer se je kar dobro obnesla. Okus same stevije, če požvečim listek, me pa močno spominja na okus saharina - sladila, ki je nadomeščalo sladkor, dokler nismo "odkrili" natrena. Opisala bi ga kot "agresivno sladek" namesto "prijetno sladek". Čaj raje pijem brez nje, mi gre laže po grlu, enako bi bilo pri meni s kavo.

lpmami, namesto vodke bi morda lahko kupila špirit, tak se ga sicer uporablja za pripravo rastlinskih izvlečkov? In ga toliko razredčila, da bi bil po odstotkih alkohola podoben vodki?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa, saj obstajajo tudi one male, mini stekleničke vodke, ne? Vsaj včasih so.Res to ni moj resor okoli kupovanja, moram reči.
Odgovori