Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stevia rebaudiana - stevija

ferdo36
Prispevkov: 1227
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ali ni boljši medicinski alkohol 70%.Dodaš 1/2 destilirane vode in imaš 35% vodko!_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala vsem za bogate nasvete. Torej, ekstrahirala bom z nekim močnim alkoholom. To bo potem uporabno tam, kjer se tudi sicer (lahko) uporabljs alkohol: pecivo - kjer precej izhlapi, čaj - komur je všeč, še kje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Stevijin ekstrakt se da naredit na različne načine, tudi brez alkohola. Posušene liste je dobro čimbolj zdrobiti zmleti, lahko z roko, če je dobro suha ali pa kar v mlinčku za kavo ali celo posebnem mlinčku za zelišča.

Izvleček: ena skodelica vroče vode + četrt skodelice sveže zmletih posušenih listov, postaviš za 24 h do 36 h, pazi da ne zavre, potem vse skupaj postaviš v posodo in segrevaš a ne sme zavreti, tako pokuhaj za nekaj minut, precedi in postavi v hladilnik.

Je pa tu še ena homemade varianta z alkoholom, kjer opozarjajo, da je ni dobro namakati več ko 36 ur saj na bi potem začela grenit.

Stevijo uporabljam večinoma suho listje ali ekstrakt iz listja, po mojih izkušnjah se najbolj prilega okusu citrusov in kislejšega jagodičja, ananasa, pa tudi k jabolkom in hruškam, kakšna čežana ali jabolčna torta, tufahije. Zelo mi paše v čaju sadnem, zeliščnem pa tudi kar tako sama. Dobro se dopolnjuje tudi z mlekom mlečnimi izdelki. Nikakor pa ne paše v kavo ali kako jajčno pecivo. Je potem treba dodat saj malo kakega drugega sladila. Cool
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
Drugače pa naj bi zelenje stevije vsebovalo največ "sladila" ravno v jeseni. Idealno naj bi bilo, da je deležna prve blage slane in šele po tem naj bi se pobiralo listje.

Juglans, spomnila sem se na tvoje pisanje, ko sem zalivala stevijo, ki jo imam na hladnem zaprtem balkonu.
Ne predstavljam si, da bi stevijo obtrgavala šele pozno jeseni, po slani. Če je prej ne obtrgavaš ali vsaj vršičkaš, ima par poganjkov, ki cvetijo. Jaz sem vse poletje obtrgavala, včasih po nekaj listkov, večkrat kakšno vejico. Tako sta se mi obe lepo razrasli v bogate grmičke. Šele jeseni, ko sem je imela že dovolj nasušene in sem se malo naveličala obtrgavati, mi je tudi zacvetela. In bera listkov je bila dotlej bogata._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz bom vseeno poskusila vzgojiti stevio iz semena, po postopku zimskega sejanja. Nimam nobenih pričakovanj, če bo, bo, če ne, pač ne. Semena sem nabavila v Estoniji.

Okusa po "sladkorju" res nima, pravzaprav, če je daš v kavo ali v čaj preveč, dobi tak, zame, plastičen okus. Ker pa oboje sladkam malo ali skoraj nič, in ker sem prej uporabljala natreen, je to še ena pot za zmanšanje sladkobe v jedeh. Ker preveč stevie, je enostavno, preveč. Rolling Eyes_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

beti je napisal/a:
pozdravljeni!
zanima me ali stevia pri nas prezimi zunaj.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni je ena stevija prezimila v lončku na hladnem zaprtem balkonu. Že od jeseni cveti (trapa neumna, a ne ve, da se cveti spomladi Question ) Imela je dve večji veji, eno sem po nesreči nalomila in je začela veneti. Dala sem jo v vodo, pa ne kaže kakšne želje po novih koreninah Sad Druga veja je košata: en del bogato cveti, drugi dela lepe liste. Je zgodaj spomladi šla v bogato zemljo iz organkota.
Videti je takole:



Ima kdo izkušnje glede cvetoče stevije? Naj cvetove pustim? Bo kaj semena? Ko mi kakšna taka stvar rata, me koj popade razmnoževalska sla heheh_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Meni je stevija cvetela jeseni, ko sem jo prestavila v notranjost. Potem se je vsa posušila ampak kakšen mesec nazaj sem z veseljem ugotovila, da je začela odganjati - to je zame napredek, ker se mi je prejšnjo zimo ravno tako posušila in potem ni več odgnala...
Lpmami, kako je s semeni, ne avem. Je pa zelo lepa rastlina._________________naredimo svet lepši
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Menda je seme zelo slabo kaljivo in tudi s kratkim časom dovoljšnje vitalnosti, da uspe kaliti. Tako sem vsaj bral na spletu.
Pred leti sem prek spleta nabavil nekaj semena in ni bilo uspeha. lpmami poizkusi posejati, ko se bo cvetno steblo in cvetje pričelo sušiti. V to sicer ne dvomim, saj si omenila "razmnoževalno slo". Ne vem pa zakaj, a nekako se mi zdi, da bi seme potrebovalo hladno obdobje za kalitev. Koliko časa in kako nizko ne vem ......, nekakšen občutek. Takrat sam tega nisem poizkusil, morebiti je bil to problem.

In še to, zelo lepa je. Prav za v katalog, le še kakšno bolj reprezentativno ozadje ji manjka. Smile
Odgovori