Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Žlahtnjenje vrtnic in sejanci
Moderator: Melona
Jesen je tukaj in če potegnem črto skozi zadnji dve leti žlahtnenja, sta bili taki kot začetki pri večini žlahtniteljev. Preveč napak, predvsem mislim na neuspešne kalitve in rezultat je le posledica tega. Tudi tistih nekaj, katere so kalile pa tudi nikoli ne veš, če se bodo kasneje razvijale in rasle. Šele z časom to kmalu spoznaš, ko nekatera mala stebelca ostanejo skoraj enaka tanka, ker imajo očitno slabo razvite korenine, kar je tudi glavni razlog zakaj nikamor ne rastejo. Potem te šibke travice napadejo še mali zeleni črvički - tisti pod listom, kateri začnejo jesti listke, tako da ostane samo stebelce. Taka šibka rastlina se kasneje posuši ali propade - predvsem je za to velika verjetnost če se to dogaja poleti.
Zadnji pocvita OP sejanec Little Rambler, kateri ima poleti svetlo roza cvetove, kateri so kasneje beli. V tem času, ko je bolj hladno, pa cveti z prav lepo barvo. To bo dober material za križanje v naslednjem letu, saj neverjetno pocvita je zdrav in še lepo diši. Zanimivo, da mi Little Rambler osnovna rastlina sedaj sploh ne pocvita.
Večino križanih šipkov sem pobrala in jih kar cele držim v hladilniku. Ostalih nekaj šipkov rabi še malo časa, da dozorijo. Odločila sem se, da bom letos sejala šele proti začetku pomladi, saj se ne mislim več matrati s svetilkami.
Naredila pa bom preizkus z OP semeni, za katere se ne bojim, zato jih bom kar posejala direktno v lonce in pustila zunaj, pa da vidimo, če bo kaj iz tega.
Pravzaprav sem že pred približno 2 mesecema posejala kar precej semen OP Purpe Splash v en lonec v kompostno zemljo za semena, brez dodanega peska (ker ga nisem imela). Včeraj vidim, kot en plevel, ki kuka ven, danes pogledam in glej prišel je ven prvi sejanec.
Zanimivo. Letos bo leto poizkusov. Kaljenje moram izboljšati.
Je še kje kdo, ki lahko poroča o šipkih in namerah? Drugače pa bom počakala do drugega leta.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Zadnji pocvita OP sejanec Little Rambler, kateri ima poleti svetlo roza cvetove, kateri so kasneje beli. V tem času, ko je bolj hladno, pa cveti z prav lepo barvo. To bo dober material za križanje v naslednjem letu, saj neverjetno pocvita je zdrav in še lepo diši. Zanimivo, da mi Little Rambler osnovna rastlina sedaj sploh ne pocvita.
Večino križanih šipkov sem pobrala in jih kar cele držim v hladilniku. Ostalih nekaj šipkov rabi še malo časa, da dozorijo. Odločila sem se, da bom letos sejala šele proti začetku pomladi, saj se ne mislim več matrati s svetilkami.
Naredila pa bom preizkus z OP semeni, za katere se ne bojim, zato jih bom kar posejala direktno v lonce in pustila zunaj, pa da vidimo, če bo kaj iz tega.
Pravzaprav sem že pred približno 2 mesecema posejala kar precej semen OP Purpe Splash v en lonec v kompostno zemljo za semena, brez dodanega peska (ker ga nisem imela). Včeraj vidim, kot en plevel, ki kuka ven, danes pogledam in glej prišel je ven prvi sejanec.
Zanimivo. Letos bo leto poizkusov. Kaljenje moram izboljšati.
Je še kje kdo, ki lahko poroča o šipkih in namerah? Drugače pa bom počakala do drugega leta.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
bobolino je napisal/a: |
kot že tolikokrat, a zadnje mesece bolj malo, sem ponovno preletela temo o novih vrtnicah. Toliko podatkov si nanizala, da nikakor ne morem vsega dojeti in me je kar malo sram, da bi te vprašala kaj začetniškega... ob vsakdanjem tempu mi zaenkrat zmanjkuje časa za ta dejanja, a enkrat v bodoče bi se rada tega lotila. Ne zaradi drugih, zaradi sebe, zaradi metuljčkov v trebuhu, ko bi čakala na odprt cvet, zaradi upanja, zaradi odkrivanja, kaj bo prineslo novo življenje... a, popravi me, če sem napačno razumela. Prvo leto si nabirala šipke, katerih semena si sejala? Tu se še nisi lotila opraševanja? To mi ni najbolj jasno...In šele naslednje leto si ta sadilni material križala? V katerem letnem času si nabirala šipke? toliko te prosim zaenkrat za pojasnilo. Ostalo sem nekot povezala in dojela... veliko sreče s tvojimi lepoticami! |
Vsak ki se obrne name z vprašanji o žlahtnenju in okrog tega je dobrodošel. Rade volje bom povedala vsakemu vse kar vem. Zato lahko se vedno obrneš name - a še bolje je direktno na forumu, ker potem ostajajo odgovori tam zapisani in jih nekdo kasneje, ko rabi podatke prebere.
Začela sem žlahtniti v letu 2011, ampak preden me je to ulovilo je bilo realno sezone križanja že konec. Kot sem napisala na forumu sem prvič žlahtnila šele 9.9.11 in nekatera v sredini oz. konec septembra. Normalno je, da je vprašanje, če je kakšen šipek sploh po pravilu dozorel, saj je sonca manj in toplota bolj nizka. Takrat sem delala samo 5 križanj, šipke pobrala 06.01.12. Ker so bili dovolj na hladnem jim seveda ni bilo treba delati stratifikacije v hladilniku, zato sem jih direktno posadila v kupljeno zemljo. Ni bilo kalitev, zato sem da se potolažim v marcu 2012 nabrala nekaj šipkov (zrelih ko marmelada) od bodoče Pisjanke in nekaj šipkov v Tivoliju, ter nekaj mojih šipkov od The Fairy. Kalila sem semena na krožniku v mokri serveti na okenski polici znotraj kuhinje. Kar je kalilo sem posadila v lončke. Ni bilo dosti tega. Nekaj sejančkov The Fairy, sejanček poliante iz vasi- bodoča Pisjanka, 2 sejanca iz Abitantov, sejanec Super Dorothy iz Tivolija, sejanec Waterloo hibr.mušk. iz Tivolija. Ti so ostali, no saj so kalile še nekatere a niso preživele.
Druga sezona križanja je bila spomladi in poleti 2012. Križala pa sem druge in ne svoje vrtnice. Svojih sejancev še nisem križala razen enega v tej sezoni. Pomisli v zvezku imam zapisanih 113 različnih križanj. Ker nisem pazila na uro opraševanja niti na kakovost praha, ampak sem delala vse bolj površno in tudi ker tako pač je, da se od toliko oprašitev ne prime toliko procentov sem jih naštela le 28 križanj od katerih sem na koncu pobrala šipke in jih posejala. Spet nisem bila dovolj previdna z zemljo, dala sem navadno za sejance (brez nujno potrebnega mešanja z vermikulitom, in seveda tudi ne z perlitom). Zemlja pride kmalu preveč zbita in nekatera semena temu seveda niso kos. Potrebujejo samo lahek sloj prsti zmešane z vermikulitom, da imajo zelo hitro prost lahek dostop do svetlobe. Veliko šipkov odpade približno na polovici svoje poti ko dozorevajo, začne se z črnimi lisami, pecelj in plod začneta črnet. Nekaj je bilo tudi Op posejanih semen. Od vseh teh križanih sejancev sta cvetela dosedaj le Gabriell Noyelle x Eyes for you, kateri je kmalu po cvetenju odmrl in kasneje sejanec Astrid Grafin von Hardenberg x Purple Splash, kateri nosi ime Dekani. Sejanec Astrid Grafin von Hardenberg x Zagreb 900 je pojedla kobilica, ko je začel delati popek, tako da ga nisem videla cveteti. Nekaj sejancev je OP in tudi še niso cveteli. Kot tudi ne križani sejanec Mme.Isaac Perreire x nn floribunda.
Letos 2013 sem naredila 101 križanje. Šipke še hranim v hladilniku. Moram kupiti zemlljo in vermikulit. Delala bom različne poizkuse s kaljenjem - tiste nevažne (OP) bom dala tudi v lonce in pustila zunaj čez zimo, gor bom dala le kakšen najlon.
Šipke se pobira takrat ko se vsaj malo obarvajo na oranžno. Včasih se ne npr. od Abraham Darby so večkrat samo zeleni. Pobereš jih po približno 3 oz. 4 mesecih. Glej da so tisti zeleni listki nad šipkom suhi. Če so odpadli pomeni da so bili suhi in so odpadli kar je ok. Upam da veš kaj mislim.
Torej če prvo križanje narediš v začetku maja lahko šipke pobereš čez 4 mesece (ali prej če se začnejo obarvati). Lahko jih tudi pustiš gor in jih pobereš mnogo kasneje. Jaz sem tiste v Tivoliju pobrala 1.3. in to takrat ko je bilo 14 dni v Ljubljani -14 stopinj pod ničlo. Se pravi šipek vzdrži vse, tudi če ga zamrzneš v skrinji (no odvisno od vrste - bengalke so gotovo bolj občutljive).
Važno je namakati semena vsaj nekaj ur, da bodo prej kalila.
Če imaš še kaj za vprašati kar izvoli.
Lp Poezija_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.Nazadnje urejal/a Poezija 11 Dec 2013 11:38; skupaj popravljeno 3 krat
se pravi, letošnjo zimo je "na meni", da poskušam pridobiti čimveč različnih šipkov, jih primerno označim, zaradi zime pa jih verjetno ne bo potrebno stratificirati. Spomladi vse to posejem, šipke pa prej obdelam po sistemu, kot si ti opisala (to mi je razumljivo). Potem vse skupaj ujčkam. Spomladi pa pazim na cvetove na vrtnicah, ki me zanimajo, še prej pa pozimi preučim, kaj in kako bi želela križati (kdo bi bil oče, kdo mati, katera rastlina je sterilna, in vse ostalo, o čemer pišeš). vsekakor se ti iz srca zahvaljujem za tole pisanje, brez problema ga prestaviš v forum, in bom potem tam spraševala naprej. Verjamem, da to marsikoga zanima. Nimam velikih ambicij, so pa velika pričakovanja. Enako bi poskusila s paradižniki spomladi. Seveda bom tvoje zadnje sporočilo še bolj podrobno preučila! če pa boš imela kake šipke odveč, se priporočam zanje! lepo bodi in veliko uspeha! |
Le nekaj vrtnic je sterilnih, več je tistih delno sterilnih, zato kar pogumno pri vseh ostalih. Ne ustavljaj se preveč pri tem le bežno prebiranje te hitro seznani. Kar se tiče koliko ploidne so pa sploh ne izgubljaj časa. Če se ne bo prijelo, pač se šipek ne razvije. Bolj se osredotoči kaj hočeš, velik, poln cvet, ki diši npr. in se z izborom staršev prepuščaš cilju. Jaz sem v začetku delala neke sheme križanja kaj bom križala s čim a vidim da to v praksi potem ni držalo. Vedno sem se ravnala po mojem notranjem občutku. Pa tudi bistveno je katera tisti trenutek cveti in v kakšn fazi so prašniki ta trenutek. Boš videla kakšno veselje zna to vse skupaj postati. Neverjetno je!
Lp P._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Gardener je napisal/a: |
Pozdravljena , ene dve vprašanji glede šipkov ! Kaj je bolše pustit na raslini čez zimo in jih pobrat spomladi enkrat marca ali jih pobrat in spravit v hladilnik, glede na to da so že lepo obarvani (na rdeče) ? Glede kaljenja je bolje dat v kakšno namočeno vato in na toplo ali lahko kar direkt v pripravljen substrat? Hvala |
Pozdravljen,
Kaj je boljše bom poizkušala z različnimi poizkusi ugotoviti tudi sama. Kot sem brala nekaterim semenom bolj ustreza topla stratifikacija (semena na serveti, vse skupaj v mali najlon vrečici (za sendvič), da se ne prehitro izsuši in na okenski polici (ne blizu toplote). V tem primeru ne sme biti papirnata brisača preveč namočena z vodo, da seme ne zgnije znotraj.
Lahko imaš šipke tudi v hladilniku in jih kasneje izluščiš in stratificiraš. Lahko jih direktno stratificiraš v hladilniku in poseješ proti začetku pomladi oz. ko klijejo. Kaj je bolje je vprašanje. Jaz se vedno bolj nagibam k bolj naravnim posegom. Preizkusiš lahko sam več variant in se s tem učiš tako kot jaz. Tudi pri žlahtniteljih so razlike, v glavnem pa imajo v večini primerov semena v hladilniku (na 5 stopinjah). Jaz stopinj ne nižam in jih pustim na 7.
Arena je imela več kot odlične rezultate s kalitvijo potem, ko je množico semen posadila mislim da decembra, takoj ko je nabrala šipke, kateri so bili celo že zmrznjeni na rastlini. Posejana semena so kalila v majhnem ogrevanem steklenem rastlinjaku, v katerem prezimi tudi kaktuse (mislim da je napisala da držijo temperaturo 7 stopinj). Dala je navadno zemljo za sejance. Ker sem jaz z isto zemljo imela zelo malo semen je seveda kaljenje bilo minimalno. Pri ogromni količini semen in pri rastlinjaku pa vse skupaj izpade bolje.
V kolikor bi jaz dodala vermikulit verjamem, da bi bilo veliko več kalitev pri tako majhnem št. semen je to tudi toliko bolj potrebno, saj potem se nimaš kaj veseliti. To vidim tudi iz prebiranja po drugih forumih.
Da se z manjšo količino semen zna doseči tudi veliko kaljivost le z nekaj dodatki, o katerih do sedaj še nisem pisala in niti ne izprobala, a jih drugi hvalijo v nebo. Jackie iz tujega foruma opisuje svoje uspehe z dodatkom suhega Ca nitrata s katerim tretira semena in sicer:
-1 do največ 1,5 čajne žličke suhega Ca nitrat (največ 10 mM) dodatek nitratov daš v 1 galon vode (usa) = 3,78 l vode, zmešaš.
Vzameš 1 del vermikulita (1 skodelica) dodaš gor del te raztopine Ca nitrata in s tem prepojen vermikulit daš v najlon vrečke skupaj z semeni. Vermikulit naj bo vlažen, voda ne sme odtekati. Lahko jih držiš v hladilniku ali zunaj. V hladilniku se začnejo dogajati zelo dramatične spremembe v pol krajšem roku. Običajno je raztopina Ca nitrata povsod napisana manj kot 10mM ampak je prav ta Jackie z preizkušanjem odkrila, da je to najbolj učinkovita kombinacija - bolj močna raztopina. Imela je kar 900 sejancev. Nikakor pa ne dajati več praha, kajti potem že škodi. Jaz to še nisem preizkušala, moram najprej pogledati kaj imajo v lekarni pri nas.
-drugi način je delo z 3% H2O2 o katerem sem že pisala, če pogledate nazaj
-tretji je moj način v preizkušanju, ko pošpricam semena z silver solution oz. t.i. koloidnim srebrom. Imam 15 PPM koloidno srebro (v bistvu je to skoraj sama voda z dodatkom srebra po posebnem postopku). Koloidno srebro zelo učinkovito ubija vse možne viruse in bakterije v roku 6 sekund oz. v zelo kratkem času. Pomaga pa lahko tudi pri kaljenju. Ker naj bi se pri semenih uporabljalo raztopino 5 PPM jaz najprej pošpricam z vodo in potem pošpricam še z koloidnim srebrom. Nekaj poizkusov delam na krožničkih na servetah, čez mala prozorna najlon vrečka, gor pa sem še z rdečim fluorescentim tušom pobarvala najlon, saj baje rdeča barva poveča kaljenje. Pa da vidimo._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
jaz sem svoje, žal, letos prehitro obrezala, in nisem niti prihranila šipkov, razen na nekaj rastlinah. Morda pozovemo punce, ki jih še imajo na vrtnicah, da jih prihranijo? Jaz sem prosila zaenkrat Staro Postajo, morda še katera druga ni obrezala?
Verjetno si, Poezija, zato najprej sejala šipke matičnih rastlin, da bi pridobila sadilni material? Ker pri obstoječih rastlinah je verjetno težko najti idealen čas, da dobiš obe matični rastlini, očeta in mamo, v točno določenem stadiju, da se vse poklopi. Še posebno to velja zame zaradi celodnevne odsotnosti. Bo pa šlo vse na eci peci pec med vikendi. .
Morda nas celo napotiš na vire, ki jih ti prebiraš, da se potopimo v nova znanja, upoštevajoč tvoje mentorstvo, seveda. Ker ti si naša "mati prednica"! Da ti ne bomo preveč jemali energije z večnim spraševanjem....
pa še to, nekje so bile tudi fotografije Areninih ločkov s sejančki, pa jih ne najdem._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Verjetno si, Poezija, zato najprej sejala šipke matičnih rastlin, da bi pridobila sadilni material? Ker pri obstoječih rastlinah je verjetno težko najti idealen čas, da dobiš obe matični rastlini, očeta in mamo, v točno določenem stadiju, da se vse poklopi. Še posebno to velja zame zaradi celodnevne odsotnosti. Bo pa šlo vse na eci peci pec med vikendi. .
Morda nas celo napotiš na vire, ki jih ti prebiraš, da se potopimo v nova znanja, upoštevajoč tvoje mentorstvo, seveda. Ker ti si naša "mati prednica"! Da ti ne bomo preveč jemali energije z večnim spraševanjem....
pa še to, nekje so bile tudi fotografije Areninih ločkov s sejančki, pa jih ne najdem._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
jaz sem svoje, žal, letos prehitro obrezala, in nisem niti prihranila šipkov, razen na nekaj rastlinah. Morda pozovemo punce, ki jih še imajo na vrtnicah, da jih prihranijo? Jaz sem prosila zaenkrat Staro Postajo, morda še katera druga ni obrezala? -------------------------------------------------------------------------------------------- Poezija: -Šipke lahko dobiš v kakšnem večjem parku z vrtnicami, lahko pri kateri iz foruma. Za začetek je važno da nekaj izprobaš. Zelo hitro kalijo semena od The Fairy, v kakšnem tednu ali dveh. -------------------------------------------------------------------------------------------- Verjetno si, Poezija, zato najprej sejala šipke matičnih rastlin, da bi pridobila sadilni material? ---------------- -Tu sploh ne razumem kaj si s tem mislila. Šipke iz prostega opraševanja sem sejala v glavnem zato, ker mi moje križane vrtnice pač niso kalile in so mi ostali le še ti šipki. ---------------------------- Ker pri obstoječih rastlinah je verjetno težko najti idealen čas, da dobiš obe matični rastlini, očeta in mamo, v točno določenem stadiju, da se vse poklopi. ----------------------------------------- -Ne sploh ni tako hudo. Ne smeš delati problemov že sedaj kjer jih ni. Žlahtnenje je zame igra, je pesem, je neskončna radost. Nikjer ni problema, je samo potrpežjivost. Meni tega ne manjka. --------------------------- Še posebno to velja zame zaradi celodnevne odsotnosti. Bo pa šlo vse na eci peci pec med vikendi. . ----------------------------------------- -Lahko delaš tudi v prostem času med tednom, ni ovir, le boljše se prime v jutranjih urah. ----------------------------- Morda nas celo napotiš na vire, ki jih ti prebiraš, da se potopimo v nova znanja, upoštevajoč tvoje mentorstvo, seveda. Ker ti si naša "mati prednica"! Da ti ne bomo preveč jemali energije z večnim spraševanjem.... ---------------- -Vire bi lahko naštevala še pa še a mislim da tega vsega naenkrat ne rabite, saj je že tako podatkov v tej temi več kot dovolj. Samo bolj pozorno morate brati to kar je že napisano. Prvo je treba narediti sejanček da začutiš in se na tem učiš. Ne hitet v tej fazi z množico podatkov, ki vam bodo prej vzeli veselje kot ga dali. Jaz bom rade volje objavila prevode in povzetke tega kar prebiram in to v tej rubriki v slovenščini, da ne rabite hodit na spletne strani, ki so preobširne. Smo še začetniki. Naredite nekaj sejancev, potem bo pa drugo leto že lahko močnejši vir podatkov. -------------- pa še to, nekje so bile tudi fotografije Areninih ločkov s sejančki, pa jih ne najdem. |
----------
-Splošno o vrtnicah, Moji sejančki, kar preberi si vse in poglej kako čudovite vrtnice je vzgojila_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Bobolino, če boš potrebovala šipke, jih imam jaz obilico, ničesar nisem obrezovala. Če si želiš kaj posebnega, lahko pregledaš moj seznam in javiš od katere rastline jih bi imela pa ti jih pošljem, če jih ima.
Poezija me je že naučila, kakšni morajo biti tako da malo očesa za to že imam._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Poezija me je že naučila, kakšni morajo biti tako da malo očesa za to že imam._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...