Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
Dragi prijatelji
Letos sem se tudi jaz lotil priprave domačega organka in to iz domačih mikroorganizmov( tudi jaz sem za domače, kot Zuf). Vse znanje sem črpal iz naslednjega linka
http://www.prokashi.com/videos/
Na žalost nisem nič fotodokumentiral. Startno kulturo za IMO ali EM sem dobil v mojem kupu listja, ki je namenjen za zastiranje zemlje preko leta. Moram reči, da je organko odlično uspel. Posipal sem ga po malo preko celega leta po kompostniku in je dobesedno požiral vrtne odpadke. Prejšnja leta je bil kompostnik vedno premajhen.
Res odlični videi in dobra navodila, le v angleščini._________________Narava je vsemogočna!
Letos sem se tudi jaz lotil priprave domačega organka in to iz domačih mikroorganizmov( tudi jaz sem za domače, kot Zuf). Vse znanje sem črpal iz naslednjega linka
http://www.prokashi.com/videos/
Na žalost nisem nič fotodokumentiral. Startno kulturo za IMO ali EM sem dobil v mojem kupu listja, ki je namenjen za zastiranje zemlje preko leta. Moram reči, da je organko odlično uspel. Posipal sem ga po malo preko celega leta po kompostniku in je dobesedno požiral vrtne odpadke. Prejšnja leta je bil kompostnik vedno premajhen.
Res odlični videi in dobra navodila, le v angleščini._________________Narava je vsemogočna!
JR Design, sem vedel, da nisem prvi in edini.
Ja, kot si rekel, Prokashi oz. Bryan McGrath ima odlične videe na temo IMO (indigenous micro organisms) (domači mikro organizmi).
Kuhan riž posipan z vermikompostom tudi stoji že nekaj dni v omari.
Sem včeraj pogledal in znaki belega micelija po vrhu so že vidni!
IMO Korean farming.
Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa?
Ker jaz nisem našel vodiča za izdelavo bokashi posipa iz ničle pri njemu.
pep, vodo s katero sem stvar navlažil sem imel mlačno, cuker sem pa kar zmešal med otrobe in listavko.
Bi mogoče bilo bolje, da bi ga v vodi raztopil, ampak mislim, da bo delovalo, saj sem ga dobro vmešal.
Hvala za zanimanje in podporo.
Glavni namen (v tej temi) je pridobitev bokashi posipa čim bolj po domače in da deluje seveda.
Omenjam še enkrat zato, da preveč ne zaidemo v druge zanimive postopke za mikro organizme in njihovo uporabo.
Aja, več kot nas bo testiralo narediti bokashi posip iz ničle, več uspešnih primerov bomo imeli.
Bom danes zvečer opisal še ostale varjante.
Ja, kot si rekel, Prokashi oz. Bryan McGrath ima odlične videe na temo IMO (indigenous micro organisms) (domači mikro organizmi).
Kuhan riž posipan z vermikompostom tudi stoji že nekaj dni v omari.
Sem včeraj pogledal in znaki belega micelija po vrhu so že vidni!
IMO Korean farming.
Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa?
Ker jaz nisem našel vodiča za izdelavo bokashi posipa iz ničle pri njemu.
pep, vodo s katero sem stvar navlažil sem imel mlačno, cuker sem pa kar zmešal med otrobe in listavko.
Bi mogoče bilo bolje, da bi ga v vodi raztopil, ampak mislim, da bo delovalo, saj sem ga dobro vmešal.
Hvala za zanimanje in podporo.
Glavni namen (v tej temi) je pridobitev bokashi posipa čim bolj po domače in da deluje seveda.
Omenjam še enkrat zato, da preveč ne zaidemo v druge zanimive postopke za mikro organizme in njihovo uporabo.
Aja, več kot nas bo testiralo narediti bokashi posip iz ničle, več uspešnih primerov bomo imeli.
Bom danes zvečer opisal še ostale varjante.
Citiram: |
Ali bi lahko nadomestil moskavado sladkor z medom? |
Juglans, med naj bi deloval proti mikrobom, tega po tu ne želimo.
Citiram: |
Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa? |
Zuf, posip oziroma organko, kot temu pri nas rečemo, sem naredil po njegovem videu:
IMO 2( inficiran riž zmešan z melaso in fermentiran 2 tedna) zmešaš z neklorirano vodo v razmerju 1:3. Pustiš stati 1 dan in precediš. To je koncentrat IMO 2. Ta koncentrat naj bi stal v priprtem vedru več let( moj se ni še čisto nič spremenil- zgleda, da bo držalo).
V žitne otrobe zamešaš 2 skodelici moke. Posebej si pripraviš razredčen koncentrat z neklorirano vodo v razmerju 1:500 ( jaz sem naredil kar razmerje približno 1:5, saj je še avtor sam rekel, da to ni neka raketna znanost ). To tekočino zamešaš v pripravljene otrobe ( če mešanico stisneš v pest ne sme priteči tekočina). Vse skupaj streseš v vedro od Jupola in pustiš počivati 5-7 dni na toplem( pokrov naj ne bo tesno zaprt saj imamo opraviti z živimi organizmi, ki potrebujejo zrak).
Organko je pripravljen. Imel sem ga v vedru vse poletje in je prijetno rahlo kislo dišal. Proti koncu sezone ( na vrtu ) pa je plesen prerastla vse skupaj in so bile vmes kepe s sivo ali rumeno plesnijo. Vse sem z roko zdrobil in posul po vrtu pod zastirko listja, ki sem ga potresel po vsem vrtu za čez zimo(sem vrtu naredil fin kovterček ). Spomladi bom pa samo vse vkopal._________________Narava je vsemogočna!
zoyba, tema o biološko aktivnem oglju.
Hvala JR.
Ali si ta posip uporabljal tudi za anaerobno bokashi kompostiranje?
Imaš mogoče link do videa?
Hvala JR.
Ali si ta posip uporabljal tudi za anaerobno bokashi kompostiranje?
Imaš mogoče link do videa?