Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sivi žerjav - Grus grus

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdrav. Dobil sem odgovor Luke Božiča iz dopps.

Domneva takole. Verjetno gre za žerjave, ki se v tem času selijo na sredozemska prezimovališča, lahko pa bi bile tudi gosi. Nekako najbolj opazna razlika med tema dvema vrstama v letu je način letenja (mahanje s perutmi). Pri žerjavih je mahanje počasnejše, opazi pa se tudi nazaj stegnjene dolge noge, podobno kot pri štorkljah.

Slika žerjava v letu

Ker nimam doljnogleda na žalost nisem mogel razločno prepoznati teh podrobnosti v sobotnem preletu zelo številčne in glasne jate. Škoda.

Se pa istovetim z ipmami. Tudi men preplavijo občutki veselja in navdiha, ko opazim tako številčno in enako usmerjeno združbo bitij.
In na morje letijo, tudi to je navdihujoče. Cool
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans je napisal/a:
In na morje letijo, tudi to je navdihujoče. Cool

Ja, pa ne za "razonodu", ampak zaradi preživetja. Wink
Me veseli, da je prišel odgovor iz profi logov, sem se ob tem še nekaj novega naučila, če bo kdaj prilika videti kakšno tako jato. Samo, se bojim, da ne živim pod preletnimi potmi ptičev, ampak njihovih kovinskih nadomestkov, letal. Njih se ne manjka, ne podnevi, ne ponoči, ne poleti, ne pozimi.
Sem pa danes, ko sem peljala ob Savi, opazila sivo čapljo, ki je stala "do kolen v vodi", z razprtimi krili, najbrž si je sušila perje na slabotnem soncu, tam nekje pri Kresnicah je bilo.
Odgovori