Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Biološko aktivno oglje
Zuf, se strinjam, krušne peči nikoli ne smeš povsem neprodušno zapreti - lahko sicer zapreš dovod zraka, odvoda plinov pa nikakor.
Če je v peči še žerjavica, se bo zagotovo tvoril ogljikov monoksid (CO), ki je hudo strupen. Ker pa kmečke peči nikoli niso povsem zatesnjene, bo CO uhajal v prostor.
Jaz sicer kurim nekoliko drugače - zakurim 1 do 2x na dan, pustim da dobro zgori, nato zaprem, da ohranim toploto. Kurim pa dobro presušena drva - pripravljena vsaj eno leto - tako ni dima, ni kondenza in katrana po dimniku.
Za pridobivanje oglja sem poskušal:
- žerjavico sem debelo pokril s pepelom - nič oglja, vse je počasi tlelo, morda celo 24 ur
- žerjavico sem razprostl po vsej površini v peči - ostalo je nekaj manjših koščkov oglja
Ideja: kot pravi Muha, žerjavico neprodušno zapre; v kaminu je to enostavno, v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega.
Če je v peči še žerjavica, se bo zagotovo tvoril ogljikov monoksid (CO), ki je hudo strupen. Ker pa kmečke peči nikoli niso povsem zatesnjene, bo CO uhajal v prostor.
Jaz sicer kurim nekoliko drugače - zakurim 1 do 2x na dan, pustim da dobro zgori, nato zaprem, da ohranim toploto. Kurim pa dobro presušena drva - pripravljena vsaj eno leto - tako ni dima, ni kondenza in katrana po dimniku.
Za pridobivanje oglja sem poskušal:
- žerjavico sem debelo pokril s pepelom - nič oglja, vse je počasi tlelo, morda celo 24 ur
- žerjavico sem razprostl po vsej površini v peči - ostalo je nekaj manjših koščkov oglja
Ideja: kot pravi Muha, žerjavico neprodušno zapre; v kaminu je to enostavno, v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega.
zoyba je napisal/a: |
Nekje sem zasledil, da so ljudje včasih to zemljo dali na grobove in ni nič raslo. |
Verjetno, ampak le, če so uporabljali zemljo iz še aktivnih kop in jo na debelo potresli po vrhu grobov. Kajti tudi na opuščenih kopiščih traja nekaj časa, da se pojavijo prve rastline. Najprej ob robu, nato počasi napredujejo proti sredini.
Poglej, kako je z rastlinami na tem konkretnem kopišču. Tudi če jih ni, ne bo panike, če boš zemljo v manjšem delu primešal ostalemu substratu.