Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rdeča pesa - Beta vulgaris

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

No, poletno obtrgovanje pese se ni obrestovalo. Takrat je pesa senčila ostalo zelenjavo okoli sebe, po obtrgovanju pa je zelenjava okoli nje zasenčila njo. Odebelila se ni kaj preveč, in je bolj kot ne samo vegetirala v senci druge zelenjave.

Mogoče malce pozno, ampak danes sem jo izkopal, par jih je spuhtelo, nekaj pa ostalo. Največja ima premer 10cm.
Zlata pesa Burpee's Golden

Za kaj bi jo uporabil ne vem, ker vlagamo povečini rdečo, glavni cilj pa je priti do semena, in ne vem kako naj jo prezimim do spomladi.
Naj jo samo postavim v temno klet (cca. 10-15°C), ali bo bolje da jo posadim v lonce z zemljo, in držim do spomladi v temni kleti?
Ima kdo kakšne izkušnje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če bo preveč toplo, bo prekmalu pričela odganjat in porabila preveč snovi.

Najboljša je zasipnica, zaščitena pred glodalci. Po moje lahko tudi plalstično gajbo zakoplješ v vrt, čez daš smrečje, folijo za streho in 10 cm zemlje. Sama sem jo uspešno prezimila tako v priročni zasipnici (betonska cev v zemlji), kot tudi v "kevdru".
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Meni se najbolje obnese sledeč način,

korenovke posadim v malce večje lonce (teglce), uporabim pa kar vrtno zemljo. Ne kompliciram in postavim v hladen, ne ogrevan rastlinjak kjer so nočne temperature enako nizke kakor na prostem. Dodatno ne zaščitim posod. Do sedaj je vsaj načeloma vse lepo prezimilo, razen kakšne izjeme. Seveda je spomladi potrebno zadeve dovolj zgodaj postaviti na prosto, sicer podivjajo in so gojišče za zelene, ekstra debele in sočne listne uši.

Tako prezimim in semenim peteršilj, stebelno zeleno, repo, rdečo peso, kaulo (?->rumena repa). Uspe pa tudi zelje, krmni ohrovt, maka (maca).

Very Happy

aha, temp. 10-15°C bodo po mojem mnenju previsoke
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans je napisal/a:
kaulo (?->rumena repa).

Ne, (podzemna) koleraba, Brassica napus L. var. napobrassica
juglans

Metuljc hvala.

Pa pastinak enako uspešno prezimi v loncih. Brez loncev prezimi zgolj voluhar.
metuljc

He, ne boš verjel, sem včeraj v eni kuharici iz leta 1903 videla tudi imeni rumena repa in podzemljica (ter nadzemljica za nadzemno kolerabo). Wink
juglans

He he he, ali vidiš, tudi neumnemu kmetu na treh tegelcih se kdaj posreči. Pa če tudi z imenom. Rumena repa Surprised

Seveda, naj ostane podzemna koleraba.
TwityPity

Aha, sem se bal da bi znale biti previsoke temperature Smile
Do 10°C bi bilo pa ok?

muha, zasipnice nimam, tole z zakopavanjem v vrt bi pa šlo. Predvidevam da če bi pa vkopal zaprto kanto v vrt, bi pa znale zgniti?

juglans, ta idela z lonci mi je še nekako najbolj priročna. Ampak če jih nič ne zaščitiš, potem ob minusu, tudi zemlja v loncih zmrzne?

Kako visoko pa sploh zraste pesa v drugem letu? Da vem kako velike lonce pripravit.

Hvala ;)
metuljc

TwityPity je napisal/a:

Kako visoko pa sploh zraste pesa v drugem letu? Da vem kako velike lonce pripravit.

Hvala ;)

Spomladi presadiš na vrt/njivo, seveda. Zraste kak meter visoko, ne več. Nekako toliko kot blitva, ki zacveti.
TwityPity

Če gre do metra visoko, ne bo panike, in bi jih pustil kar v loncih, ali pa lonce vkopal v vrt.
juglans, ti jih spomladi presadiš?
Odgovori