Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hansa

Moderator: Melona

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Tjesih, se bojim, da dve Hansi skupaj ne bosta naredili lepe figure. Razen, če imaš namen saditi rastline v vrsto in se potem nadaljujeta z drugimi rastlinami.
Tudi sicer se ponavadi, ko želimo napolniti prostor in dati videz ene sadike, sadi po tri sadike v trikotnik.
Mogoče pa lahko posadiš eno nekje drugje?

Nikakor ne moremo za neko določeno rugozo, ki ima slučajno podoben cvet Hansi, kaj šele, če ni polnjen, pa diši in ima liste in izgled ruguze, kar zaključiti, da je pa to Hansa._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Hvala. Tebe sem še čakala, bom našla 2 x primerno mesto, da se bosta lahko spogledovali in si mižikali.
Garden-ja

Sem malo dopustovala ampak zdaj sem nazaj.
Jaz bi ti res svetovala, da ju posadiš narazen pa morda v gredo tako, da predstavljata element ponavljanja in nekako zaokrožita celoto._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jutro, Hansa in 2 Scabrosi, posajene v trikotnik na razdaljo "glih za glih" v Istri ob ostalih "vijoličastih" se bodo zagotovo razrasle v goščavo, a to me ne moti. pravzaprav mi je všeč, da je veliko ene rastline na enem mestu. po listih so si obe vrtnici zelo podobni. listovi Hanse jeseni prej zarumenijo in odpadejo. Rugose Scabrose sta v 3 letih življenja v tej skupnosti naredili vsaka svoj podmladek. ena na razdalji 60 druga 80 cm stran. če bo tako šlo naprej bom rabila mačeto. en poganjek Skabrose sem že presadila na drugo mesto, kjer načrtujem veliko roguz, vmes več modrocvetočih grmov Caryopterisa (grob, rahlo bodeč kar veliki temnozelen grm z temnomodro cvetočim socvetjem -bunkice za frnikolo velike-). to ni vse. vmes sem že potaknila zaenkrat še majhne vličastne juke (bodeči suličasti listi v nasaprotju z metersko cvetočo palico polno nežnih zvoncev belega kofeta barve). ha načrti, načrti... lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Garden-ja

Tudi pri meni Scabrosa precej žene v vse smeri vendar moram zaradi mesta, kjer je posajena, izrastke odstranjevati. Odpadejo pa njeni listi pri meni precej prej kot tisti od Hanse, je že zdavnaj gola medtem ko je Hansa še vedno odeta v listje jesenskih barv.

Po opisu načrti izgledajo zelo obetavni. Komaj čakam fotografije._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
voda

jutro. draga Garden-ja potrebno bo še nekaj časa, da ta načrt izpolnim. zanima me ali so še kakšne rugoze? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

Garden-ja sedaj sem prebrala tvoj opis rugoz na netu in mi je bolj jasno. hvala in lpvoda. PS; ne vem zakaj to nisem že prej._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Garden-ja

Voda, rugoz je en kup. Kakšno bi pa imela?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
voda

Garden-ja, če si lahko predstavljaš na površini polkroga cca 4x2.50 m ali malo več, površino polno dišečih rugoz ob na pomlad cvetočim, vsaj s tremi grmi modro cvetočega charyopterisa. vmes pa nekaj veličastnih juk ( še nekaj časa bo potrebno da zrastejo in da zacvetijo pokončni cvetovi krem-belo-navpično). verjetno si že opazila, da ne maram zasaditev v zelo pisani obliki, zato bi rada, da se barve prelivajo oz., da so komapatibilne med seboj a bolj v korist teh temnejših sort, magari si v "najtemnejšem" kotu (pa to sploh ni ampak v najbolj zelem kotu predstavljam tudi belo barvo).

na robu 4m polkrožnice je že od nekdaj velik grm, mislim da New down, rahlo divji in mogočen (po nekaj letih ga bom na pomlad sfrizirala). na poletje po 10.00 uri sonce prižiga do večera. zemlja ni globoka, ker je spodaj velikanska kamnita plošča (sproti dodajam zemljo in listje, da jo zvišam-to me najbolj sekira). kaj misliš ali mi bo uspelo na tej poziciji zasaditi rugoze. palma je verjetno v pukotini kamnite plošče našla dovolj zemlje za korenine, mislim, da ni hudir, da se bodo kot new down znašle tudi rugoze. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Zanimjo me šipki pri Hansi, pa mi boste ve, ki imate Hanso in druge rugoze že več časa, lahko pomagale. Ima Hansa toliko in tako velike šipke kot Rosa rugosa Alba in Scabrosa, ali ne? Moja je letošnja sadika, tako da je še prezgodaj, da bi lahko ocenila.
Odgovori