Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
Ravnokar sta šla na probo dva bokashi posipa.
Naredil sem jih 3. decembra.
#1 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac + tekočina kefirja
#2 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac
Eno enoto tekočine (v prvem primeru kefirjeva tekočina + rejuvelac, v drugem primeru samo rejuvelac) sem zmešal z eno enoto sladkorja ter vmešal v 6 enot vode in s tem ustrezno navlažil otrobe, zrakotesno zaprl, dal na sobno temperaturo v temo in do danes bil potrpežljiv.
Vonj obeh posipov po 19 dneh fermentacije je kiselkasto alkoholen, kar je prvi dober znak.
Razprostrl sem jih na časopisni papir in dal na vrh krušne peči, da se posušita.
Zdaj pa sta že oba posuta med plasti organskih odpadkov v dveh različnih posodah napoljnenih do vrha ter zrakotesno zaprtih.
Zdaj bo to počakalo na sobni temperaturi 14 dni.
Čez 14 dni pa upam na drugi dober znak uspeha.
Dolgoročno se mi rejuvelac kot vir mikroorganizmov za delanje posipa še najbolj dopade, zato držte pesti! Nazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:42; skupaj popravljeno 1 krat
Naredil sem jih 3. decembra.
#1 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac + tekočina kefirja
#2 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac
Eno enoto tekočine (v prvem primeru kefirjeva tekočina + rejuvelac, v drugem primeru samo rejuvelac) sem zmešal z eno enoto sladkorja ter vmešal v 6 enot vode in s tem ustrezno navlažil otrobe, zrakotesno zaprl, dal na sobno temperaturo v temo in do danes bil potrpežljiv.
Vonj obeh posipov po 19 dneh fermentacije je kiselkasto alkoholen, kar je prvi dober znak.
Razprostrl sem jih na časopisni papir in dal na vrh krušne peči, da se posušita.
Zdaj pa sta že oba posuta med plasti organskih odpadkov v dveh različnih posodah napoljnenih do vrha ter zrakotesno zaprtih.
Zdaj bo to počakalo na sobni temperaturi 14 dni.
Čez 14 dni pa upam na drugi dober znak uspeha.
Dolgoročno se mi rejuvelac kot vir mikroorganizmov za delanje posipa še najbolj dopade, zato držte pesti! Nazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:42; skupaj popravljeno 1 krat
Rezultat = vonj in izgled odpadkov po 14 dneh mora biti isti kot pri bokashi kompostiranju s komercialnim posipom.
Vonj odpadkov spominja na kislo zelje in podobno, izgled pa se skoraj ne spremeni.
Tisti, ki imajo organko vedo o čem govorim.
Tukaj pa kratek opis za tiste, ki ne vedo:
- odpadke polniš v posodo, in na vsak centimeter odpadkov dodaš ščepec posipa in sproti tlačiš in tudi zrakotesno zapiraš posodo
- to ponavljaš dokler ni posoda polna, takrat jo zrakotesno zapreš in daš nekam za 14 dni stat
- po 14 dneh vsebino zmešaš z zemljo in to rabi približno 14 dni, da rata kompostNazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:47; skupaj popravljeno 1 krat
Vonj odpadkov spominja na kislo zelje in podobno, izgled pa se skoraj ne spremeni.
Tisti, ki imajo organko vedo o čem govorim.
Tukaj pa kratek opis za tiste, ki ne vedo:
- odpadke polniš v posodo, in na vsak centimeter odpadkov dodaš ščepec posipa in sproti tlačiš in tudi zrakotesno zapiraš posodo
- to ponavljaš dokler ni posoda polna, takrat jo zrakotesno zapreš in daš nekam za 14 dni stat
- po 14 dneh vsebino zmešaš z zemljo in to rabi približno 14 dni, da rata kompostNazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:47; skupaj popravljeno 1 krat
nekaj časa se mi že nekje valja ideja. Kak zvarek bi dobili, če bi med plasti, recimo, gabeza, ali koprive, ali rabarbarinih listov, skratka, med te rastline, ki so naravna gnojila, posipali tak bokashi?
bi bilo vse skupaj preveč koncentrirano, ali bi dobili en tak fajn mix?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bi bilo vse skupaj preveč koncentrirano, ali bi dobili en tak fajn mix?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë