Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen - Allium sativum
En teden nazaj sem bila na izletu v Minhnu. Sseveda sem obiskala tudi tržnico. Cena česna je bila 25€/kg. Izgledal je podobno kot naši česni... Vse kaže, da Nemci česen kar visoko cenijo, saj cene druge zelenjave niso tako odstopale od naših.
Jaz sem bom držala kar mojega, ker sem z njim zadovoljna in ne vem, zakaj bi iskala drugega.
Me pa zanima (zdaj, ko smo že globoko v "skaldiščni sezoni"), kako se držijo vaši česni? Moja Anka je še čisto v redu-čvrsta, zdrava, le začele so se kazati male koreninice. To se zgodi vsako leto, ampak pri tem (do zdaj) tudi ostane. Od drugih sort imam samo eno glavico česna od Marije, ki je tudi še v redu, le en strok sem zadnjič odstranila, ker je porjavel in se izsušil. Ker pa imam samo eno glavico, to o skladiščnih sposobnostih sorte seveda ne pove ničesar, saj sem tudi pri Anki med pripravo za kuho naletela na kakšen načet strok, pa vseeno trdim, da se odlično skladišči....
Iz prejšnjih pogovorov vem, da vas je kar nekaj, ki imate več sort česna, tako lahko bolj verodostojno ugotavljate značilnosti posamezne sorte in razlike med njimi. Prepričana sem, da bi bila vaša opažanja zelo dobrodošla za vse nas, ki imamo česen radi._________________naredimo svet lepši
Jaz sem bom držala kar mojega, ker sem z njim zadovoljna in ne vem, zakaj bi iskala drugega.
Me pa zanima (zdaj, ko smo že globoko v "skaldiščni sezoni"), kako se držijo vaši česni? Moja Anka je še čisto v redu-čvrsta, zdrava, le začele so se kazati male koreninice. To se zgodi vsako leto, ampak pri tem (do zdaj) tudi ostane. Od drugih sort imam samo eno glavico česna od Marije, ki je tudi še v redu, le en strok sem zadnjič odstranila, ker je porjavel in se izsušil. Ker pa imam samo eno glavico, to o skladiščnih sposobnostih sorte seveda ne pove ničesar, saj sem tudi pri Anki med pripravo za kuho naletela na kakšen načet strok, pa vseeno trdim, da se odlično skladišči....
Iz prejšnjih pogovorov vem, da vas je kar nekaj, ki imate več sort česna, tako lahko bolj verodostojno ugotavljate značilnosti posamezne sorte in razlike med njimi. Prepričana sem, da bi bila vaša opažanja zelo dobrodošla za vse nas, ki imamo česen radi._________________naredimo svet lepši
Moj česen, skladiščen na hladnem v rastlinjaku je še povsem brezhiben, pa smo pojedli že kar nekaj glav in so bile vse krasne. Moj nikjer nič ne odganja, verjetno zato, ker ga imam na hladnem. Brbr 2 glavici pa se tudi lepo držita, le olupek je bolj vijoličen kot moj, razdrla pa nisem še nobene njene glavice, imam ga pa v kuhinji na oknu v papirnati vrečki, pa je na otip OK._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Moj je rasel na battagellijevi njivi. Ves je še čvrst, sočen, nobenih poganjkov, nobenih rumenorjavih lis na strokih . Sorte ne vem, bo on povedal, če bo prebral. Nekaj je omenjal kraškega, ne vem pa, katerega sem jaz dobila, ker mi je bilo vseeno. Skladiščim ga na suhem neogrevanem podstrešju.
Prej se kupovala španskega in ta je bil takle čas že kar bogi. Ne toliko zaradi preraščanja pač pa zato, ker je bil zunanji del stroka velikokrat lisast in napol uvel. Uporaben je bil le mali zarodek novega, ko sem ga izluščila iz sredine. To pa je pomenilo komaj 20 % izkoristek glede na težo.
Prej se kupovala španskega in ta je bil takle čas že kar bogi. Ne toliko zaradi preraščanja pač pa zato, ker je bil zunanji del stroka velikokrat lisast in napol uvel. Uporaben je bil le mali zarodek novega, ko sem ga izluščila iz sredine. To pa je pomenilo komaj 20 % izkoristek glede na težo.
Nadaljevanje Česen 2014