Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rhipsalis

crtj-admin
Site Admin

Rhipsalis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nazadnje urejal/a muha 09 Sep 2017 18:11; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Znova je zacvetel za Božič. Skoraj izključno na vejah, ki so bolj osvetljene.

Cvetenje je žal kratkotrajno in komaj opazno. Najbogatejšo fazo sem že zamudila, zato ga letos nima smisla slikat.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če se ne motim, je to edini predstavnik družine kaktusovk v Starem svetu, doma na jugu Afrike. Vsi ostali kaktusi so doma v Novem svetu.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Muha ali je to mogoče Hatiora?_________________Robert
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zoyba, poznavalci so rekli, da ne. Imela sem še eno podobno, rumeno cvetočo, enako TEJLE, ki jo Wikipedija imenuje Rhipsalis salicornoides, pa so mi kaktusarji rekli, da tisto pa je res hatiora Confused Rolling Eyes . Bistvena razlika med obema je v obliki členkov, ki pri rumenocvetoči varianti spominjajo na mini stekleničke.
zoyba

Muha, najbrž imaš kar prav. Imam eno Hatioro in členki so res bistveno krajši kot pri tvojem kaktusu. Žal se ne spomnim kakšne ima cvetove, ker sem jo preveč zapostavljal. Sad Takoj po objavi tvoje slike sem jo prenesel v toplejši rastlinjak, spomladi dobi še novo zemljo potem pa upam, da bo cvetela. Very Happy_________________Robert
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

zoyba, po mojem ni mislila na dolžino členkov, ampak obliko. Pri enih takih kaktusih so konci členkov (kjer izrašča nov) razširjeni, kot tole pri Hatiora salicornioides. Ampak če gledam samo Wikipedio, je povsem nemogoče razbrati glede Hatiore (Rhipsalisa) salicornioides, kaj je prav zdaj oz. kaj je bilo včasih. Meni ni nič jasno, vseeno pa zgleda, da je zdaj bolj Hatiora, torej ta z razširjenimi členki. Rhipsalisov je precej več vrst. poleg tega naj bi slednji imeli večinoma bele cvetove, včasih z nekaj rumenkastega ali rdečkastega dodatka. Hatiora je pa bolj rumena. Jaz imam doma Hatioro glede gornjega opisa.

In kot je rekla metuljc, so čisto vsi kaktusi izvorno le ameriške rastline, le eden je tudi afriški - Rhipsalis baccifera. Obstajata sve teoriji, zakaj (ker je res čudno, da je samo en): ptiči so zanesli semena prek Atlantika ali pa ljudje z ladjami, preden so se začeli ukvarjati s kaktusi in je bil že razširjen. Zgleda da tropi kot tropi, mu paše čez lužo=).
zoyba

Greeny bo kar držalo. Imam sigurno Hatioro, ker cveti rumeno. Sem pogledal po svojih albumih kjer imam fotografije in na eni ugledal rumeno cvetočo. Se prav dobro spominjam, da sem jo vzgojil iz 2cm velikega členka. Smile_________________Robert
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Odcvetel je že dober mesec nazaj, za praznike se je okitil z bunkicami. Žal jih ima malo. Le na vejicah, ki so najbolj osvetljene.

Rastlinica je malo hecne rasti, pozimi pa kar popestri steno.

Odgovori