Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dianthus - klinček, nagelj, nageljček

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Dianthus - klinček, nagelj, nageljček

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografijiNazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:11; skupaj popravljeno 1 krat
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Turški nagelj - Dianthus barbatus
Po mojem mnenju trajnica in ne dvoletnica, ki se zelo rada zaseje sama če ob pravem času ne porežemo cvetov in shranimo semen.
Ta na spodnji sliki je star 2 leti, kot vidite jih "letečmani" obožujejo Wink
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Trajnica je le z vidika, da pač ostane trajno na vrtu, če ga le ne populimo. To pa zato, ker se sam zaseje. Prvo leto naredi bogato listno rozeto, drugo leto cveti, se zaseje in krog (trajnosti) je skljenjen.
V resnici je dvoletnica. Razširjen je tudi v naravi, seveda ne tako pisanih barv kot gojeni._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Mnogo klinčkov raste tudi pri nas v naravi. Zanimivo je njegovo ime:
latinsko Dianthos: sestavljeno iz besede Dios (Bog) in "anthos" (cvet), torej božji cvet. Glede na svojo lepoto si ga res zasluži.

Dodajam povezavo, če koga zanima.

http://www.gore-ljudje.net/novosti/87255/

Če morda prispevek ne sodi sem, prosim za popravek. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Pozna kdo način, kako iz semena divjega klinčka vzgojiti nove rastline. Že nekaj let poskušam s semeni na svoji "peščeni" gredi, pa mi ne uspeva. Confused

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za začetek poskrbi za čimbolj naravno okolje, posej semena, ko bodo zrela in vse ostalo prepusti naravi. Zelo verjetno morajo semena prezimiti v tleh, preden kalijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Težko, a z vztrajnostjo gre. Dvakrat mi je celo uspelo po metodi posnemanja narave:

- semena sem pustila kar v semenskih glavicah na steblih.
- ko so bile semenske glavice suhe in semena očitno zrela, sem stebla upognila do tal
- okrog natresla za centimeter zdrobljenih zeli
- in vse skupaj ogradila z mikro ograjico iz drobnih vejic, da semen in drobirja ni odnašala voda ob dežju.
- dobro označila mesto in pustila pri miru. Zadnja setev, stara 2 ali mogoče 3 leta, se je do letos, ko je prvič zacvetela, razvila v ravno takle grmiček, kot je tvoj. Zemljo ima pusto -peščeno ilovico, povrh pa dodatno potreseno nekaj peska.

Ob boljšem znanju bi verjetno prišla do nekaj deset grmičkov, ampak sem neznansko vesela tega enega in edinega. Prva dva sta medtem že prešla. Ne vem, ali je to normalno, ali pa je bila krivda pri meni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

He, he, metuljc: v enem samem stavku si napisala vse bistveno.

Da dodam še nadaljnja opažanja:

-na rastišču, od koder izvira pra-prednik mojega, je klinčkov zelo malo. Teren je peščen, deloma porasel s pomladansko reso, deloma gol in zelo strm.
- na kmetiji pri znanki pa rastejo na ravnem terenu, ravno tako peščenem, tam jih je kot listja in trave. Iz tega sem posnela, da ni problem v kalitvi, ampak v tem, da semena spere dež in jih odloži na nepravo mesto.
Nazadnje urejal/a muha 24 Jul 2013 21:36; skupaj popravljeno 2 krat
Odgovori