Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Crimson Glory Clb.

Moderator: Melona

crtj-admin
Site Admin

Crimson Glory Clb.

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Vzpenjava Crimson Glory - še pomnite, punce?

Nobena od nas ni iz Srbije prišla brez nje. In v naših rožnikih nas bo spominjala na obisk Petrovićevega vrta.
Kaj pravite, bo naslednjo pomlad spet čas, da skočimo dol?

Crimson Glory Clb. je sport grmaste sorte, ki se je pojavil v več vrtovih, na trg pa ga je leta 1946 poslala ameriška vrtnarija Jackson in Perkins.

Gre za vzpenjalko s srednje togimi vejami končnih dimenzij nekje do 4m, ki lepo uspeva in cveti po celotni dolžini takrat, ko se limfa lepo pretaka.

Spada v razred vzpenjavih hibridnih čajevk.
Cvet je torej spiralen in se odpira v polnjeno skledo, barva pa je crimson - rdeča s fuksija pridihom, v hladnem vremenu pa dobi bolj zamolkle odtenke vinsko rdeče barve, ki je v notranjosti čaše žametna.
Sredica večinoma ostaja trdo spiralasto zaprta tako da se prašnikov ne vidi.
Pocvita.

Cveti posamično, koliko bo cvetov je odvisno od tega, kako jo boste napeljali.
Računajte na to, da imajo cvetovi šibke vratove in da se povešajo navzdol. Zato nič ne moti, če jo gledamo od spodaj navzgor, nasprotno, tako nam pokaže svoj najlepši obraz.

Dež ji ne škodi, cvet obdrži tako barvo kot konsistenco.
Dobra je tudi kot rezan cvet, če je le šopek dovolj bogat, da se lahko šibki vratovi kam naslonijo.

Njen vonj je posebno doživetje. Močan vonj klasičnega attarja pomešan s tem, kar je zaenkrat zame malina.

Moja je še majhna, naslednje leto računam na to, da bo lepo pognala in da bom lahko dodala še kakšno sliko in izkušnjo.
Do takrat pa še dve iz Belega dvora.

_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Kaj pa zate pomeni 'močan vonj klasičnega attarja'? Izraz attar mi ni znan... Rolling Eyes_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Attar poznam samo kot arabsko besedo za vonj, wikipedia pa pravi, da so to naravna parfumska olja botaničnega izvora._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Nisem našla slovenskega izraza, kjer koli sem brala članke, so uporabljali kar besedo attar (ali otto).
Attar je pravo rožno olje, ki ga pridobivajo s parno destilacijo večinoma v Bolgariji na področju Kazanlak, večinoma iz vrtnic Kazanlik, na kratko torej vonj damaščanske vrtnice ali klasičen rožni vonj._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica

ok, sem se mislila, a sem hotela biti ziher.

Kazanlik je pa res mega kar se vonja tiče. Pri meni se je prav razdišal šele letos. Kot grm ni ravno kaj posebnega, ampak zaradi vonja je pa pravo razkošje. Wink_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Čudovit vonj, ne znam ga opisat.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
1vrtnica

OO, Silva, kako zanimiva rast je pri tvoji sadiki. Ostala je nižja in se je razvejala, moja pa je pognala samo zelooo dolgo vejo in se ni letos še nič kaj razvejala. Na njej sem imela le dva cveta._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Nizka je ostala čisto po naključju. V lani je tudi meni pogala eno zelo dolgo vejo, ki jo je pozimi odlomil veter. Letos sem pustila takšno pa se je lepo zgostila in prvič zelo lepo cvetela. Po moje tale vrtnica rabi kar nekaj časa, da se pokaže v svoji veličini. Letos mi je pognala še dve dolgi veji na jesen. Bom videla prihodnje leto, če se bodo zgostile brez krajšanja.
filifero

Odgovor Napisal/-a filifero »

Zelo lepa, a ima nekdo drugo verzijo?
Jaz jo namreč imam, cvetovi se mi zdijo drugačni, sredica se odpre in se prašniki vidijo. Zelo močen in prijeten vonj ima.
Odgovori