Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Česen 2014
(Prenos iz arhiva)
Predhodne strani Česen in prispevki iz leta 2013
muha
Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe z našim česnom. Ko smo ga pobirali, je bil povsem lep, sedaj pa stroki kar trohnijo in česen postane votel (brez strokov). Ne gnije ali plesni, temveč kar strohni.
muha
Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe z našim česnom. Ko smo ga pobirali, je bil povsem lep, sedaj pa stroki kar trohnijo in česen postane votel (brez strokov). Ne gnije ali plesni, temveč kar strohni.
Andreja, kakšno sorto pa imaš? Za nekatere sorta pravijo, da zdržijo največ 4,5 mesecev - torej tja do novega leta... Tako so pri meni pred parimi leti dobesedno izpuhtele "testne" glavice česna iz Narina. Dobila sem jih, da bi jih primerjala z mojim. Skladiščila sem jih poleg mojega česna. Na pogled so bile glavice povsem v redu. Ko pa sem jih sredi decembra pregledala, so od strokov ostali le olupki-znotraj ni bilo ničesar.
Drugače pa je možen vzrok za slabo skladiščenje tudi pregnojena zemlja v kateri je rastel._________________naredimo svet lepši
Drugače pa je možen vzrok za slabo skladiščenje tudi pregnojena zemlja v kateri je rastel._________________naredimo svet lepši
Ja, potem je pa napaka gotovo v načinu pridelave.... Česen sodi na tretjo poljino (ne mara hlevskega gnoja in ne preveč dušika v zemlji).
Jaz se pri pridelavi česna (pa tudi drugih rastlin) držim biodinamične metode (v veliko pomoč mi je setveni koledar M.Thun). Torej vse v zvezi s česnom (sajenje, okopavanje, pobiranje,..) počnem na dan za korenino, po možnosti v popoldanskem času.
Iz dolgoletnih poizkusov so ugotovili, da se tako negovana zelenjava veliko bolje in dlje časa skladišči (česen, čebula praviloma do naslednjega pridelka).
Pri nas ponavadi oboje pojemo prej, predno dozori nova letina. Vedno pa iz radovednosti pustim glavico ali dve, da vidim koliko dolgo zdržijo. Česen se obdrži nekako do junija, včasih tudi dlje, čebula pa zdrži brez gnitja ali odganjanja do julija._________________naredimo svet lepši
Jaz se pri pridelavi česna (pa tudi drugih rastlin) držim biodinamične metode (v veliko pomoč mi je setveni koledar M.Thun). Torej vse v zvezi s česnom (sajenje, okopavanje, pobiranje,..) počnem na dan za korenino, po možnosti v popoldanskem času.
Iz dolgoletnih poizkusov so ugotovili, da se tako negovana zelenjava veliko bolje in dlje časa skladišči (česen, čebula praviloma do naslednjega pridelka).
Pri nas ponavadi oboje pojemo prej, predno dozori nova letina. Vedno pa iz radovednosti pustim glavico ali dve, da vidim koliko dolgo zdržijo. Česen se obdrži nekako do junija, včasih tudi dlje, čebula pa zdrži brez gnitja ali odganjanja do julija._________________naredimo svet lepši
Ha, jaz pa imam takle problem pri česnu:
Jeseni sem pokrila posajen česen z zastirko (s slamo) in ta mi zdaj veselo zaganja. Ne česen, ta je še lepo v zemljici (razen stročkov 'slonjega česna', ki sem jih dobila od Stare postaje - ti so že zunaj). Ampak v slami je očitno bilo polno žita in je skalilo in zdaj je že cca. 5 cm visoka redka 'travca' na česnovih gredicah.
Naj to pustim in okopljem spomladi, ko se otopli/odleze morebitni sneg, ali bo takrat že prepozno in bodo bilke naredile že preveč korenin??
Morda raje grem zdaj okopavat oz. populit, če bi šlo? Skrbi me, da bi česnu preveč zažiralo prostor/hrano/vodo. Se je to že komu zgodilo?
Jeseni sem pokrila posajen česen z zastirko (s slamo) in ta mi zdaj veselo zaganja. Ne česen, ta je še lepo v zemljici (razen stročkov 'slonjega česna', ki sem jih dobila od Stare postaje - ti so že zunaj). Ampak v slami je očitno bilo polno žita in je skalilo in zdaj je že cca. 5 cm visoka redka 'travca' na česnovih gredicah.
Naj to pustim in okopljem spomladi, ko se otopli/odleze morebitni sneg, ali bo takrat že prepozno in bodo bilke naredile že preveč korenin??
Morda raje grem zdaj okopavat oz. populit, če bi šlo? Skrbi me, da bi česnu preveč zažiralo prostor/hrano/vodo. Se je to že komu zgodilo?
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Muha sem pozabil katerega sem ti dal.
Česen odganja prej tisti kateri je bolj zgodnji
Anka,Kraški,Sul Top,Arno..vam bi morali zdržati do Junija
Morasol je bolj zgodnji in zdrži do februarja(ima pa čudovito aromo)do takrat se ga tudi največ porabi(koline)
Skladišči se ga na svetlem,suhem in hladnem.Predvsem delate nekateri napako ker ni dovolj svetlo.
Sam ne kmetujem po nobeni metodi ,tudi se ne držim nobenih koledarjev niti ne upoštevam lune in njenih mlajev ,kaj šele,da bi živali pobijal,da pridem do njihovih rogov.
Vsakemu pa dopuščam,da dela kot se njemu zdi prav.
Z boleznimi načeloma nimam težav.
Težave so vsako leto hujše z škodljivci.
Letos sem dokupil 10 kg Anke za saditev iz ekološke kmetije ,pa ga je bilo kar za 3 kg neuporabnega,že novembra.Stroki rumeni,tudi že puhli oziroma prazni.Pri rumenih strokih kalček že odmrl.
Za puhlost mislim da je kriva kakšna okužba.Škoda da ga nisem nesel na zavod da pogledajo v laboratoriju,kaj bi to bilo.
Drugače pa česen skladiščijo na minus tri stopinje_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Česen odganja prej tisti kateri je bolj zgodnji
Anka,Kraški,Sul Top,Arno..vam bi morali zdržati do Junija
Morasol je bolj zgodnji in zdrži do februarja(ima pa čudovito aromo)do takrat se ga tudi največ porabi(koline)
Skladišči se ga na svetlem,suhem in hladnem.Predvsem delate nekateri napako ker ni dovolj svetlo.
Sam ne kmetujem po nobeni metodi ,tudi se ne držim nobenih koledarjev niti ne upoštevam lune in njenih mlajev ,kaj šele,da bi živali pobijal,da pridem do njihovih rogov.
Vsakemu pa dopuščam,da dela kot se njemu zdi prav.
Z boleznimi načeloma nimam težav.
Težave so vsako leto hujše z škodljivci.
Letos sem dokupil 10 kg Anke za saditev iz ekološke kmetije ,pa ga je bilo kar za 3 kg neuporabnega,že novembra.Stroki rumeni,tudi že puhli oziroma prazni.Pri rumenih strokih kalček že odmrl.
Za puhlost mislim da je kriva kakšna okužba.Škoda da ga nisem nesel na zavod da pogledajo v laboratoriju,kaj bi to bilo.
Drugače pa česen skladiščijo na minus tri stopinje_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Ienca: Jaz bi rastlinice pustila - iz več razlogov:
- v tem času organizmi v zemlji mirujejo, tako ni primeren čas za obdelavo prsti, ker se poruši njena sruktura, pa tudi zemlja je premokra.
- pravijo, da so žita pri sestavi kolobarja za gojenje česna zelo dober posevek pred česnom. Tako mislim, da česnu tvoje žito ne škodi.
Ne vem, katero žito ti raste; pravijo, da je ječmenova trava zelo zdravilna, Tako mlade liste žita lahko režeš in uporabljaš nasekljane kot dodatek solatam, kar je pozimi vsekakor obogatitev jedilnika.
Pri meni tako posamezne bilke jećmena rastejo na raznih koncih vrta. Ko grem na vrt po radič, motovilec, zelje za solato, hkrati naberem še malo ječmenovih listov....
Ne vem pa, zakaj povsod navajajo samo uporabo ječmenove trave. Mislim, da je ravno tako uporabna ržena ali pšenična trava... Seveda je to le moje razmišljanje.
No kakor koli: pozimi te bilke česna ne bodo motile. Spomladi, ko bo česen že zunaj in ga boš okopala, pa lahko rastlinice zakoplješ v zemljo in tako napraviš zeleno gnojenje.
Miša Pušenjak v eni svoji knjigi priporoča jesensko setev ječmena, ki čez zimo ščiti zemljo in ga spomladi (najkasneje ko se stebelca začnejo kolenčit) zakopljemoo v zemljo.
Jaz sem ga tako eno jesen posejala. Spomladi je bil tako lep, da mi srce ni dalo, da bi ga zakopala. Tako je rastel in rastel in skoraj dozorel. Potem pa sem rabila prostor za "plemenito" zelenjavo, zato sem ga "požela" in uporabila z nezrelimi klasi vred kot zastirko. Seveda je začel veselo odganjati. Pa nič zato. Tam, kjer je preveč motil sem ga porezala in položila na gredo, kjer pa ni bil moteč ,je dozorel in naredil seme za naprej. Tako je že nekaj let "spremljevana" rastlina na mojem vrtu._________________naredimo svet lepši
- v tem času organizmi v zemlji mirujejo, tako ni primeren čas za obdelavo prsti, ker se poruši njena sruktura, pa tudi zemlja je premokra.
- pravijo, da so žita pri sestavi kolobarja za gojenje česna zelo dober posevek pred česnom. Tako mislim, da česnu tvoje žito ne škodi.
Ne vem, katero žito ti raste; pravijo, da je ječmenova trava zelo zdravilna, Tako mlade liste žita lahko režeš in uporabljaš nasekljane kot dodatek solatam, kar je pozimi vsekakor obogatitev jedilnika.
Pri meni tako posamezne bilke jećmena rastejo na raznih koncih vrta. Ko grem na vrt po radič, motovilec, zelje za solato, hkrati naberem še malo ječmenovih listov....
Ne vem pa, zakaj povsod navajajo samo uporabo ječmenove trave. Mislim, da je ravno tako uporabna ržena ali pšenična trava... Seveda je to le moje razmišljanje.
No kakor koli: pozimi te bilke česna ne bodo motile. Spomladi, ko bo česen že zunaj in ga boš okopala, pa lahko rastlinice zakoplješ v zemljo in tako napraviš zeleno gnojenje.
Miša Pušenjak v eni svoji knjigi priporoča jesensko setev ječmena, ki čez zimo ščiti zemljo in ga spomladi (najkasneje ko se stebelca začnejo kolenčit) zakopljemoo v zemljo.
Jaz sem ga tako eno jesen posejala. Spomladi je bil tako lep, da mi srce ni dalo, da bi ga zakopala. Tako je rastel in rastel in skoraj dozorel. Potem pa sem rabila prostor za "plemenito" zelenjavo, zato sem ga "požela" in uporabila z nezrelimi klasi vred kot zastirko. Seveda je začel veselo odganjati. Pa nič zato. Tam, kjer je preveč motil sem ga porezala in položila na gredo, kjer pa ni bil moteč ,je dozorel in naredil seme za naprej. Tako je že nekaj let "spremljevana" rastlina na mojem vrtu._________________naredimo svet lepši