Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
Hvala!
Ja, posip je zelo uporabna zadeva.
pep bo uporabil posip pri pripravi substrata za vzgojo rastlin.
Prosim poročaj, me zelo zanima in se bom tudi sam lotil.
Gospod in njegov sin, ki sta dala tisti recept na prvi strani namreč na veliko uporabljata posip pri pripravi substratov, sajenju dreves in zelenjave na prosto, izdelavo tekočih gnojil itd.
Jr Desing je uporabljal pri zunanjem kompostiranju.
Skušam narediti zadeve na forumu čim bolj pregledne.
Pri tej temi bi se rad posvetil izdelavi in preizkusu bokashi posipa na podlagi domačih mikroorganizmov in sicer z namenom anaerobnega bokashi kompostiranja v posodah.
Vse ostalo (dokaj podobno in sorodno) pa bomo za zdaj TUKAJ pisali in poročali.
Hvala za razumevanje!
Ja, posip je zelo uporabna zadeva.
pep bo uporabil posip pri pripravi substrata za vzgojo rastlin.
Prosim poročaj, me zelo zanima in se bom tudi sam lotil.
Gospod in njegov sin, ki sta dala tisti recept na prvi strani namreč na veliko uporabljata posip pri pripravi substratov, sajenju dreves in zelenjave na prosto, izdelavo tekočih gnojil itd.
Jr Desing je uporabljal pri zunanjem kompostiranju.
Skušam narediti zadeve na forumu čim bolj pregledne.
Pri tej temi bi se rad posvetil izdelavi in preizkusu bokashi posipa na podlagi domačih mikroorganizmov in sicer z namenom anaerobnega bokashi kompostiranja v posodah.
Vse ostalo (dokaj podobno in sorodno) pa bomo za zdaj TUKAJ pisali in poročali.
Hvala za razumevanje!
zuf je napisal/a: |
Ravnokar sta šla na probo dva bokashi posipa. Naredil sem jih 3. decembra. #1 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac + tekočina kefirja #2 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac Eno enoto tekočine (v prvem primeru kefirjeva tekočina + rejuvelac, v drugem primeru samo rejuvelac) sem zmešal z eno enoto sladkorja ter vmešal v 6 enot vode in s tem ustrezno navlažil otrobe, zrakotesno zaprl, dal na sobno temperaturo v temo in do danes (22. dec) bil potrpežljiv. Vonj obeh posipov po 19 dneh fermentacije je kiselkasto alkoholen, kar je prvi dober znak. Razprostrl sem jih na časopisni papir in dal na vrh krušne peči, da se posušita. Zdaj pa sta že oba posuta med plasti organskih odpadkov v dveh različnih posodah napoljnenih do vrha ter zrakotesno zaprtih. Zdaj bo to počakalo na sobni temperaturi 14 dni. Čez 14 dni pa upam na drugi dober znak uspeha. Dolgoročno se mi rejuvelac kot vir mikroorganizmov za delanje posipa še najbolj dopade, zato držte pesti! |
No, pa sem še en korak bližje uspehu.
Danes sem odprl obe posode in v obeh so me pričakali skisani odpadki, skoraj nič spremenjeni.
V eni od posod je bila na vrhu bela plesen, kar pa ne predstavlja nobenega problema.
Glede na vse znake nimam več nobenih dvomov.
Juhej!
Zdaj sem jih dal v pokrit prostor v stik z zemljo in premešal z isto količino krtin.
Komaj čakam končni uspeh!
tik po odprtju posod
vsebina obeh posod
Pred časom sem počistil okoli asimin že deloma nagnito listje, na gruntu pa sem nabral jupolovo kanto bukove listavke. Danes sem listje asimine na drobno natrgal zmešal z listavko in zalil z osladkano vodo. Jutri dobim otrobi in zamešam polento Bo pa tega verjetno ratalo kar precej, zato bom uporabil malce večji sod. Sem pa še v dilemi kaj bi bilo bolje, uporabit španski recept, al zapomnim kar manka do vrh soda z vodo (napolnjena najlon vreča)
Posip bom kot pep uporabil pri spomladanskem sajenju drevja na gruntu._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Posip bom kot pep uporabil pri spomladanskem sajenju drevja na gruntu._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
pep, prvič slišim za pesne rezance.
Kolikor sem se seznalil vsebujejo malo sladkorjev, razen dodane melase, ki pa je ni dosti.
Mogoče jo je dosti pri teh zvarkih, a mislim, da je potem bolj učinkovit in cenejši vir rjavi moscavado sladkor, melasa, mogoče pa tudi beli sladkor.
Povprašaj na zadrugi koliko sladkorja oziroma melase vsebujejo rezanci pa se boš mogoče lažje odločil.
Optimist, če boš uporabljal za substrate in podobno, ne rabiš skrbet glede tlačenja.
Samo v sod nadevaj in pokrij, pa bo vredu.
Bi pa dodal tole.
V vajinem primeru s sladkorjem ni treba tako pretiravati, ker v bistvu že otrobi sami so dobra hrana in dom za mikroorganizme.
Nekaj malega že, a daleč od predpisanih količin po mojem mnenju.
Aja, pa prosil bi, da tale tema ostane za bokashi posip za "organko" kompostiranje... debato o posipu za druge namene pa nadaljujemo tukaj, hvala!
Kolikor sem se seznalil vsebujejo malo sladkorjev, razen dodane melase, ki pa je ni dosti.
Mogoče jo je dosti pri teh zvarkih, a mislim, da je potem bolj učinkovit in cenejši vir rjavi moscavado sladkor, melasa, mogoče pa tudi beli sladkor.
Citiram: |
Zaradi učinkovitosti procesov s katerimi pridobivajo sladkor iz sladkorne pese, vsebujejo pesni ostanki le malo ali nič sladkorja in dejansko mnogi proizvajalci krmil za konje pesnim rezancem dodajajo melaso da izboljšajo okus in zmanjšajo količino prahu v njih. Čeprav se veliko lastnikov konj boji, da bi zaradi melase svojim konjem krmili »preveč sladkorja«, je dejstvo, da 5% melase v 20 kilogramih pesnih rezancev ustreza 86 gramom preprostih sladkorjev, kar je približno toliko kolikor je sladkorja v nekaj jabolkih. |
Povprašaj na zadrugi koliko sladkorja oziroma melase vsebujejo rezanci pa se boš mogoče lažje odločil.
Optimist, če boš uporabljal za substrate in podobno, ne rabiš skrbet glede tlačenja.
Samo v sod nadevaj in pokrij, pa bo vredu.
Bi pa dodal tole.
V vajinem primeru s sladkorjem ni treba tako pretiravati, ker v bistvu že otrobi sami so dobra hrana in dom za mikroorganizme.
Nekaj malega že, a daleč od predpisanih količin po mojem mnenju.
Aja, pa prosil bi, da tale tema ostane za bokashi posip za "organko" kompostiranje... debato o posipu za druge namene pa nadaljujemo tukaj, hvala!
Bokashi posip po prirejenem španskem receptu dela.
Celoten cikel je opravljen.
Fermentirana vsebina premešana s krtinovko se je spremenila v kompost.
Popolnoma domač Bokashi posip
Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokashi.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti domači bokashi posip brez komercilnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.
Original recept:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
Iz zgoraj pridobljenega posipa lahko nadalje delamo EM, gnojilo na vodni osnovi, uporablja se pri sajenju dreves in zelenjave, dodatek k lončnicam ipd.
Vprašal sem, če ga lahko uporabim pri bokashi anaerobnem kompostiranju.
Dobil sem žegn.
No, pa sem se lotil - recept ala zuf:
Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa
Jaz sem v 18L jupol kanto napolnil pol listavke in pol otrobov, brez da bi tlačil, dobro vmešal 500g rjavega sladkorja (moscavado) ter navlažil in tesno natlačil v 10L kanto.
Listavka + otrobi.
-
V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.
Vse skupaj sem dobro premešal ter dolil nekaj vode, da sem dobil primerno vlažnost.
Ko stisneš v pest ne sme tečt, mora pa se sprijeti, ko razkleneš dlan.
Zaradi lažjega mešanja, sem mešal v dveh polovično napolnjenih jupol kantah.
Dobljeno mešanico sem močno natlačil v 10L lamber s pomočjo železne posode.
Zdaj je zrakotesno pokrito in čaka na sobni temperaturi.
V enmu mesecu je posip gotov.
- - Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:06; skupaj popravljeno 3 krat
Celoten cikel je opravljen.
Fermentirana vsebina premešana s krtinovko se je spremenila v kompost.
Popolnoma domač Bokashi posip
Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokashi.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti domači bokashi posip brez komercilnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.
Original recept:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
Iz zgoraj pridobljenega posipa lahko nadalje delamo EM, gnojilo na vodni osnovi, uporablja se pri sajenju dreves in zelenjave, dodatek k lončnicam ipd.
Vprašal sem, če ga lahko uporabim pri bokashi anaerobnem kompostiranju.
Dobil sem žegn.
No, pa sem se lotil - recept ala zuf:
Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa
Jaz sem v 18L jupol kanto napolnil pol listavke in pol otrobov, brez da bi tlačil, dobro vmešal 500g rjavega sladkorja (moscavado) ter navlažil in tesno natlačil v 10L kanto.
Listavka + otrobi.
-
V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.
Vse skupaj sem dobro premešal ter dolil nekaj vode, da sem dobil primerno vlažnost.
Ko stisneš v pest ne sme tečt, mora pa se sprijeti, ko razkleneš dlan.
Zaradi lažjega mešanja, sem mešal v dveh polovično napolnjenih jupol kantah.
Dobljeno mešanico sem močno natlačil v 10L lamber s pomočjo železne posode.
Zdaj je zrakotesno pokrito in čaka na sobni temperaturi.
V enmu mesecu je posip gotov.
- - Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:06; skupaj popravljeno 3 krat
Tukaj na domačiji imam pravi naravni labaratorij.
Nekateri ste bili zainteresirani za delavnico na temo koristnih mikrobov, življenja v tleh, pripravo bokashi posipa od samega začetka, vrt si lahko ogledamo, ...
TUKAJ se lahko dogovorimo za termin, kaj bi počeli, itd.
P.S.
Posipi na osnovi domačih zvarkov odlično delujejo, poleg tega sem se ogromno naučil v tem času.
Nekateri ste bili zainteresirani za delavnico na temo koristnih mikrobov, življenja v tleh, pripravo bokashi posipa od samega začetka, vrt si lahko ogledamo, ...
TUKAJ se lahko dogovorimo za termin, kaj bi počeli, itd.
P.S.
Posipi na osnovi domačih zvarkov odlično delujejo, poleg tega sem se ogromno naučil v tem času.