Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zaščita pred srnami

Moderator: Melona

vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

No jaz si pomagam s veliko palico ki jo zapičim v zemljo in nanjo navežem polivilinilasto vrečko ki se naredi tak bolon ob pihanju vetriča samo da pa skozi pazim da mi te vrečke ne napolni dež ,kajti to živalim pol ne dela šuma
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Hvala, hvala. Sem že sama razmišljala, da bi šla vprašat do našega Lovca. Sedaj pa pot pod nujno.
Mirosa

Odgovor Napisal/-a Mirosa »

Tudi sama iščem način, kako bi srne odgnala od vrta in vrtnic. Na ameriških internetnih straneh sem našla več člankov o tem. Ugotavljam, da je edina trajna rešitev le visoka ograja. Vse ostale metode (človeški lasje, ovčja volna, živalski loj, dišeča mila in drugi repelenti, pa do šumečih trakov, CD-jev, plastičnih vrečk,...) imajo le omejen rok trajanja. Lahko delujejo, dokler se ne razdišijo, oziroma se srne nanje ne privadijo. Zato jih je potrebno menjavati in kombinirati. Na YouTube sem si ogledala nekaj kratkih predstavitev, kako so posamezniki ubranili svoje vrtove pred divjadjo, tudi z doma izdelanimi repelenti. Ti repelenti imajo večinoma za osnovo česen in jajca. Kako zares delujejo v praksi, tako kupljeni kot domači repelenti, še nisem preizkusila. Nameravam letošnjo pomlad.
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Tudi jaz grem kmalu v akcijo do lovcev ali v kmetijske zadruge...
Hvala vam za vaše odgovore... Za letos bo tole moralo malo pomagati, če ohrani vsaj nekaj popkov, je vredno poskusiti, kasneje pa očitno ni druge kot ograja....
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

bobolino je napisal/a:
kot sem že napisala, meni so spomladi pojedle veliko popkov, potem pa jih ni bilo več. Ker jih spomladi spet pričakujem, sem si od lovcev dobila tisto tekočino, ki jo imajo za namazat po količkih, da divjad ne sili na cesto. Če bo učinkovita, lahko poročam čez par mesecev.

Pri nas smo na ta način uspešno zaščitili vrt, vinograd in sadno drevje. Če imaš isto stvar kot jaz, potem "diši" kot nekakšno milo, vendar je vonj zelo intenziven. Stvar deluje, vendar je močna kot vrag. Jaz sem v tekočino namočil priblično 20cm kose zelo debele vrvi, nato sem jih z žeblji pribil na kole vinograda in okoli posestva. Jeseni so vrvi še vedno oddajale vonj, pa je po njih celo pomlad in poletje deževalo Very Happy
Mirosa

Odgovor Napisal/-a Mirosa »

Aljaz, na kakšni razdalji pa je potrebno namestiiti te dišeče "odganjalce"? Ali je vonj moteč tudi za ljudi, če živijo v bližini, oziroma: ali se lahko uporabi tudi v naselju, kjer so hiše dokaj blizu.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz vem, da "moja" tekočina smrdi ko sam satan. Sem imela stekleničko v hiši, pa se je pokrovček malo razrahljal, in smrdelo je nenormalno. Zunaj se ne voha tako. Mi smo od gozda oddaljeni še ne 10m, in bom pač dala količke na rob parcele._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

Namestiš lahko po robu parcele, kot je napisala Bobolino, v razmaku recimo 8-10m. Pri nas je bilo moteče samo če si šel čisto zraven, na razdaliji nekaj metrov vonj oslabi.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

rajši imam, da kdaj pa kdaj "potegne" vonj, kot dejstvo, da bi še enkrat ne videla cveteti Mme Hardy._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Tagetes

Odgovor Napisal/-a Tagetes »

Ograja - 170 cm visoka, in najmanj 25 cm od tal, je edini način. Poskusili smo malo morje repelentov, od las do lovske tekočine, razobešenih prepotenih cunj, vse učinkuje nekaj časa, ne deluje ravno estetsko, na koncu je dovolj, da enkrat pozabiš obnoviti repelent, pa je šel ves trud k vragu. Še nekaj, če je parcela prevelika, se tudi repelenti kar porazgubijo in zanesljivo najdejo način, da zopet nekje nekaj požrejo. Vrtnice - posebej dišeče- so pa sploh delikatesa. Crying or Very sad
Odgovori