Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pa si že gojila rocoto?
Glede ostrine upam, da ti bo povedal kak strokovnjak, a jaz avtomatično poskusim precej manjši košček močnega čilija, pa omakce dam tudi manj.
Wink Pa seveda dlje peče močnejši. In že ko ga vonjaš, te duši. Very Happy
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

sem gojila, a sem v tisti vročini zašuštrala s sadikami...

v glavnem, letos ponovim vajo s temi semeni:
Trinidad Perfume
Bolivian Rainbow
Penis Čili
Purple Habanero
Explosive Ember
Bahamian Goat Pepper
Brazilian Starfish
Snow White
Habanero Ebony Giant
Jalapeno Craig`s Grande
Joe`s Long Cayenne
Chile de Onza
Machu Pichu
Aji Dulce #2
Pimenta di Neyde
Red Rocoto
Yellow Rocoto
Santa Rosa Bianco
Pimente d`Espeletto
Bishop`s Crown
Bhut Jolokia
Koral

večina ni zelo ostrih, nekaj pa jih je ostrejših, ker jih potrebujem za čilijev prah. Moram jih posaditi v večje končne lonce, lani so bili s fi20 cm premali, jih bi bilo potrebno non stop zalivat._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

ojoj bobolino, 20 cm lončki so totalna kriza. Reveži. Saj te ne obsojam, da veš, samo izražam občutke.
Jaz sem imel posajene v lonce 40-50 cm, pa se mi zdi, da so bili kljub temu utesnjeni. Jaz pa suženj z zalivalko v rokah.
Vem, da človek ne more imeti 100 vrst lončkov in posodic ter vsega ostalega, ker že zdavnaj zmanjka prostora in denarja.
Morebiti kakšna še prebavljiva improvizacija?
Uporabniški avatar
Plamenka

Koliko sadik si imel v 40 cm loncih, Jurglas? Lani sem imela v takih loncih po 3 sadike čilijev, pa so kar dobro delali. Pa po 1 sadiko v 20 cm lončkih.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

...... aha. Resnica pač je, da nad vsem kraljujejo predstave, pogledi, pričakovanja.... na koncu sprijaznjenost z nečim. Tudi pri meni, brez dvoma.

Torej, v teh loncih sem imel posajeno eno sadiko.

Verjetno igra vlogo morebitna razlika klime med "Ljubljansko" in našo, zagotovo pa posameznikovo izhodišče ali temelji glede ukvarjanja z rastlinami na splošno in posledično izražen interes v pričakovanju nečesa (pridelek, št, rastlin ki nekaj obrodijo, vitalnost rastline.....)
Meni osebno je od pridelka pomembnejše stanje rastline, zlasti skozi vročino. Ko vidi, da je utesnjena, da črpa lastne rezerve, odmetava cvetje, ..., obravnavam situacijo kot dolgoročno nesprejemljivo. Sledijo večji lonci, končajo pa na vrtu z zastirko. No, potem pa sledi pridelek. Pač, takle imamo.
Uporabniški avatar
Plamenka

Seveda, če se vidi, da je rastlina utesnjena, potem je treba večji lonec. Sama pri svojih čilijih tega nisem opazila. So bili pa moji paradižniki v loncih vsako leto avgusta utesnjeni.
bobolino

Saj sem vedela, da so premali lončki. Bodo šli pa v jupol kante, pa da bo malo estetike, v tiste ta zlate! To pa je dovoljšna litraža, ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz sem jih imel v 10l loncih od mleka in so kar zadovoljivo obrodili, seveda pa ni primerjave s tistimi ki rastejo na vrtu in imajo na razpolago kolikor hočejo.
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Bobolino, kje pa dobiš toliko loncev od Jupola? Da nimaš ti kakšne popoldanske obrti? Pleskarstvo. Razz Razz
bobolino

Nimam jaz, ima pa sorodnik Wink ._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori