Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Rdeča pesa - Beta vulgaris
Metuljc pridi probat mojo - super truper.
Bobollino moja sorta pa je rdeča pesa Cylindra. Koren, meso temno rdeče in sončno, super za ribat. Sejem jo zmeraj konec aprila, rabi dosti vode, pa seveda moraš jo prepulit. Če sejem na trak, nobena ne vzklije, če pa vržem in malo pokrijem, pa kar skali.
Irena
Bobollino moja sorta pa je rdeča pesa Cylindra. Koren, meso temno rdeče in sončno, super za ribat. Sejem jo zmeraj konec aprila, rabi dosti vode, pa seveda moraš jo prepulit. Če sejem na trak, nobena ne vzklije, če pa vržem in malo pokrijem, pa kar skali.
Irena
Irena je napisal/a: |
Sejem jo zmeraj konec aprila, rabi dosti vode, pa seveda moraš jo prepulit. Če sejem na trak, nobena ne vzklije, če pa vržem in malo pokrijem, pa kar skali. |
Lahko tole malo razložiš za nas, ki smo peso sejali le enkrat, nekako na pamet? _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Mislim, da je Irena hotela povedat, da jo je treba razredčit , če se ti zdi pregosto posejana.
Tudi jaz šibkejše rastlinice zavržem in pustim močnejše, kadar jih ob prvi pletvi redčim. Lahko pa jih tudi populiš (če so pregosto posejane) in presadiš na drugo mesto .
Nekateri celo prakticirajo, da jih ne razredčijo preveč in raje kasneje, ko se začnejo pese že debeliti najprej pobirajo debelejše in tako pripravijo prostor, da se kasneje tudi manjše "odebelijo".
Vsekakor vsako vrsto pese je treba redčit, ker običajno kali "v šopkih", če je le seme kvalitetno._________________
Tudi jaz šibkejše rastlinice zavržem in pustim močnejše, kadar jih ob prvi pletvi redčim. Lahko pa jih tudi populiš (če so pregosto posejane) in presadiš na drugo mesto .
Nekateri celo prakticirajo, da jih ne razredčijo preveč in raje kasneje, ko se začnejo pese že debeliti najprej pobirajo debelejše in tako pripravijo prostor, da se kasneje tudi manjše "odebelijo".
Vsekakor vsako vrsto pese je treba redčit, ker običajno kali "v šopkih", če je le seme kvalitetno._________________
Ivčk,
sejem jo zmeraj tako, da naredim plitko ravno črto, v njo vržem semena. Sama vržem semena cca 0,5 cm narazen, kjer jih pa pade več, pa pustim. Samo enkrat sem se šla sejanja po navodilih in imela sem malo rastlinic. Sejem jo na svetnika - fižolar mu pravijo, mislim da je 27. aprila. Narejene plitke črte pokrijem z malo zemlje. Ko prvič plejem, jo prvič razredčim, kjer jih je več skupaj. Zemljo ogrobam kot pri krompirju, samo manj, višine cca 10 cmm. Vrste imam kar precej skupaj, tako da sta rastlini narazen za en otroški čevelj (35-36 št.). Pesa zahteva zrahljano zemljo in dosti vode. To pomeni, ko zalivaš paprike, zalij še peso. Seveda ne po listih. Rade jo napadjo uši, zato jaz zelo hitro posujem cimet in kropim z njim, jih je pol manj in zato ušive liste enostavno potrgam. Če preveč trgam, slabšam velikost korena.
Sejem jo pa zato aprila, ker je takrat še dosti vlage, poleti suša naredi svoje. Letos po 2x frezanju srn sem imela majhno peso, ampak ker sem imela 5 vrst sem jo vložila 40 litrov.
In sicer vlagam:
1 liter vode
1,5 litra vinskega kisa
na liter mešanice dobra žlička sladkorja, slaba žlica soli
na en kozarec za noht hrena (obdrži kompaktnost pese
malo česna - za dva nohta
Peso zvečer skuham (okoli ene ure se kuha, ker se potem še ohlaja; ko jo prebodeš ni več trda), pustim čez noč da se ohladi, drugi dan takoj zjutraj jo olupim (potegneš z roko olup dol), naribam na ne preveč tanke kroge. Mešanico s kisom imam vedno na štedilniku, da malo vre. Malo vode dam v kozarec, nato peso in malo obrnem s kuhalnico - da ni zraka. Tako nadaljujem do konca. V kozarec ne nabutam pese. Pesa, ki jo vržeš v kozarec in zaliješ rada zavre zaradi zraka.
Irena
sejem jo zmeraj tako, da naredim plitko ravno črto, v njo vržem semena. Sama vržem semena cca 0,5 cm narazen, kjer jih pa pade več, pa pustim. Samo enkrat sem se šla sejanja po navodilih in imela sem malo rastlinic. Sejem jo na svetnika - fižolar mu pravijo, mislim da je 27. aprila. Narejene plitke črte pokrijem z malo zemlje. Ko prvič plejem, jo prvič razredčim, kjer jih je več skupaj. Zemljo ogrobam kot pri krompirju, samo manj, višine cca 10 cmm. Vrste imam kar precej skupaj, tako da sta rastlini narazen za en otroški čevelj (35-36 št.). Pesa zahteva zrahljano zemljo in dosti vode. To pomeni, ko zalivaš paprike, zalij še peso. Seveda ne po listih. Rade jo napadjo uši, zato jaz zelo hitro posujem cimet in kropim z njim, jih je pol manj in zato ušive liste enostavno potrgam. Če preveč trgam, slabšam velikost korena.
Sejem jo pa zato aprila, ker je takrat še dosti vlage, poleti suša naredi svoje. Letos po 2x frezanju srn sem imela majhno peso, ampak ker sem imela 5 vrst sem jo vložila 40 litrov.
In sicer vlagam:
1 liter vode
1,5 litra vinskega kisa
na liter mešanice dobra žlička sladkorja, slaba žlica soli
na en kozarec za noht hrena (obdrži kompaktnost pese
malo česna - za dva nohta
Peso zvečer skuham (okoli ene ure se kuha, ker se potem še ohlaja; ko jo prebodeš ni več trda), pustim čez noč da se ohladi, drugi dan takoj zjutraj jo olupim (potegneš z roko olup dol), naribam na ne preveč tanke kroge. Mešanico s kisom imam vedno na štedilniku, da malo vre. Malo vode dam v kozarec, nato peso in malo obrnem s kuhalnico - da ni zraka. Tako nadaljujem do konca. V kozarec ne nabutam pese. Pesa, ki jo vržeš v kozarec in zaliješ rada zavre zaradi zraka.
Irena
Gojitelj, od katerega jo kupujem jaz, prisega na poletno setev in poudarja, da jo je treba sejati zelo redko. Ko jo pobiram, jih je na 1 m2 le okoli 10 komadov. Kako je s sušo ne vem, nikoli ni jamral, da bi jo moral zalivati, res pa jo seje na njivi, kjer je par desetletij nazaj še rastel gozd in zemlja dobro zadržuje vlago. Tudi lega ni izpostavljena največji poletni vročini - večja jasa sredi gozda. Jo pa vsake toliko časa okoplje.
Za pobiranje dozori šele v oktobru, posamezni gomolji so težki povprečno 20 do 30 dag.
Na podlagi tega in lastnih neuspešnih poskusov z rdečo peso sem prepričana, da je za dober pridelek odločilna tudi pesi ustrezna zemlja.
Za pobiranje dozori šele v oktobru, posamezni gomolji so težki povprečno 20 do 30 dag.
Na podlagi tega in lastnih neuspešnih poskusov z rdečo peso sem prepričana, da je za dober pridelek odločilna tudi pesi ustrezna zemlja.
To pa ja, seveda. Okoli in okoli s kovinsko mrežo, visoko meter in pol.
Ampak, ker je jasa kar velika (za pot naokrog bi rabila dobre četrt ure) in ima tam njive tudi sosed, se srne in zajci že nekako uspejo najest brez prevelike škode. Večji cirkus je, ko pridejo divji pujsi, zato tam več ne sadi koruze in krompirja.
Ampak, ker je jasa kar velika (za pot naokrog bi rabila dobre četrt ure) in ima tam njive tudi sosed, se srne in zajci že nekako uspejo najest brez prevelike škode. Večji cirkus je, ko pridejo divji pujsi, zato tam več ne sadi koruze in krompirja.