Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bokaši kompostiranje

Odgovori
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Sod+kurilnica?
Bokashi odpadki+pomešani z zemljo na vrh plast slame pokrito pustim
bi delovalo?
Ali morajo biti prisotne razne živali?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kurilnica bi bila za to, o čemer sem pisala, pretopla. Vsaj naša ima čez 20 °C. Glede ostalega pa pojma nimam - prepuščam vso modrost kar materi naravi Confused Rolling Eyes Embarassed .
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Pisal sem o nadaljnem kompostiranju fermentiranega izdelka ,
ker zunaj je za to prehladno ane.
pointa je v tem da bi imel do spomlani nekaj te zadeve skompostirane..
Very Happy
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tudi jaz razmišljam v tej smeri, da fermentirano vsebino ne bi metal na zunanji kompostnik čez zimo.
Isto sem razmišljal o sodu, kateremu bi sproti dodajal krtine in drugo zemljo.
Takole nekako bi šlo:
- napolnim bokashi posodo
- dam fermentirat za 14 dni
- nato gre v sod, zraven pa primešam krtine
- na dno soda bi na začetku nasul 10cm krtin
- sod bi bil v pokritem lesenem prizidku štale, kjer je veliko listaj, zato bi bil sod izoliran z lsitjem
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Jaz bom postavil zadevo v garažo kjer je približno 15-20 stopinj
vprašal sem tudi tega g.Bryan McGrath kaj poreče nato
pravkar sem gledal film kjer manevrira z tekočinami in suhimi zadevami
take je colo zlil noter zelenjavno juho.
In ko je pokazal kakšne korenine ima njegova paprika te pa vrže.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Za kompostiranje bo tvoja temperatura idealna.
Tukaj je njegov video kako kompostirati bokashi na različne načine (v kompostniku, na grredah, v posodah) - bokashi soil generator.
Pri posodi z dnom moraš posuti nekaj zemlje na dno.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Vsaj 1 krat tedensko nesem na kompost bio odpadke, med potjo napolnim vrečko z razpadllo listavko, ki jo posipljem na vrh, včasim še vrečko rjavega sladkorja za kavo (3g) pa je kup vedno nižji.Mislim, da pri tej temperaturi koristne bakterije niso na dopustu.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hah, danes je bila cela pomlad. Smile
S pomočjo sladkorja dobro pospešiš zadevo, temperature zadnje čase so pa tudi precej visoke za "zimo".

Ravnokar sem si premislil.
Nič ne bom soda uporabil.
Bom kar direktno na zemljo dajal v leseni prizidek, kjer so shranjevali listje.
Prostor je zračen, ima streho, kot tla služi zemlja, vse skupaj je na eni strani celo vkopano v zemljo 2m in veliko listja smo notri shranili na jesen.
"Notranji" kompostnik v stiku z zemljo zaščiten pred dežjem in izoliran s suhim listjem od pozne jeseni do pomladi, juhej.
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.

zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?

koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?

direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.

tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

V bistvu bom vzel podo z dnom, dodam malo zemlje na dno
potem bokashi pomešan z zemljo do tri četrt in navrh zemlja
zaprem in noter.
Temperature od zunaj se precej lahko spreminjajo in lahko upočasnijo proces.
Odgovori