Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bokaši kompostiranje

Odgovori
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

bobolino je napisal/a:
tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.

zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?

koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?

direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.

tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne?


Mokre odpadke,ki dozorijo je potrebno v kompostniku pomešati z zemljo ali ostalim materjalom.
Kolikor sem do zdaj razumel,ko sem gledal razne filme.
Če pa se zakoplje na vrtu ali rastlinjaku je potrebno napraviti rov,vsipati bokašhi vsebino ,jo pomešati z nekaj zemlje ,da ni zlepljeno in se pomeša z živalcami ki živijo v zemlji ter nato pokriti z zemljo,gor pa slamo da ima svoj plašč.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

bobolino je napisal/a:
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?

jaz bi oboje... čez zimo bi nalagal v pokrit kompostnik in vmešaval zemljo, spomladi pa naredil kompostni kup.

Citiram:
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?

Če dobro narediš, maš lahko v enemu mesecu kompost...
Bom danes ali jutri spisal kompostiranje brez obračanja + domači aktivatorji = kompost na hitro.
Podobno biodinamični metodi, vendar bolj preprosto.
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

bojim se namreč, da bom čez leto spet umela roje muh, kar se nam je lansko sezono prvič naredilo, ko smo uporabili nov, zaprt kompostnik._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

nekaj takega bom sprobal in zadevo pustil v garaži da zori naprej.
http://www.youtube.com/watch?v=5rrpY2PiIOI
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

grem kar jutri v gozd po par kant zemlje z listi.

Poleg tega zaprtega imava večjega odprtega, v katerega sva skozi sezono nalagala vso mehke vejice, večje rastline z vrta, ipd, vmes dajala nekaj ovčje volne in slame, in se je kup skozi mesece lepo posedal. Sedaj je mož po vrhu zmetal nekaj marmelad, pa par kant vsebine iz organka, in pokril s kartonom. Menim, da bi tista mokra vsebina iz zaprtega kompostnika in ta iz odprtega tvorila dober nov kup, seveda z dodatkom zemljine in listne mase.

Hvala za nasvete!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Seveda ne pozabit maso od organka premešati v listavko ali kar boš dodala.

Tukaj še pa poizkus z črveki
http://www.youtube.com/watch?v=gbQXA4JU7AI
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tale link s "črveki" je zanimiv.
Dodatek "črvekov" - mimogrede, kako se jim prav reče, mi smo rekli gliste ali kompostne giste - razumem kot pospešitev. Če jih nimam na funte kot avtor videa, pač počakam, da zavohajo dobro košto in pridejo iz zemlje sami, ne?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Deževniki so to, lpmami.
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Kalifornijski deževniki bolj natančno
Very Happy
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No ja,po moje ni nujno, da so res "original". Pri nas živi nekja deset vrst deževnikov, pa so kar vsi udeleženi pri nastajanju prsti. Lpmami govori o tem, da bi v njen kompoostni kup prišli iz narave, torej ne bodo kalifornijski, ki jih uporabljajo na "farmah" za kompostiranje.
Odgovori