Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zingiber officinale - ingver

tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Moj je posajen tik pod vrhom lončka, približno tako kot rastejo perunike. Odganjek je visok 50 cm, imam pa ga na oknu v kuhinji.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Tinko hvala Laughing Zanima me še, kdaj si ga posadil in kako dolgo rabi, da odžene. Ali je to prvi ali ga gojiš že dalj časa. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Pri pregledovanju starih oddaj Vrtlarica sem naletela na navodila o sajenju ingverja
http://www.youtube.com/watch?v=oy3-4onG6OY
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Jaz sem ga sadil že velikokrat. Tehnikalije se mi niso zdele pomembne, zato tudi nisem raziskoval po spletu, sadil pa sem ga "po občutku".

Torej. Zgodaj spomladi sem ga posadil v večji in visok lonec, koreniko pa sem zasul v zemljo (kakšna 2-3 cm globoko). Pri zadnjem in najuspešnejšem poizkusu sem zemlji za lončnice dodal nekaj komposta, predvsem pa veliko perlita in vulkanskega peska za zračnost pri koreninah. Za razliko od te mešanice, prejšnja leta nisem polagal pozornosti sestavi zemlje in so mi rastline konstanto gnile. Zalival sem zelo z občutkom, nikoli kar na pamet. Rastlino sem imel postavljeno pod drevesom, sonca pa je bila deležna zgolj zjutraj in zvečer. To se je izkazalo kot najbolj sprejemljivo.
Eno od poizkušanj sem izvajal tudi v senci v rastlinjaku. Rastlini je bilo očitno preveč vroče in ni uspešno rastla. Dognojevanje z mineralnimi gnojili (običajne koncentracije, enkrat tedensko) je slabše prenašal.
V najuspešnejši letini sem pridelal male in razvejane rizomčke, glede arome pa ocenjujem, da ni bila pristna (kot da ne bi bila tako močna). Verjetno je to tudi razumljivo.
Vsako zimo sem imel težave kako uspešno prezimiti "moje" rizome za naslednje leto.

Fascinacijo sem v teh letih dovolj nahranil, zato ga lansko leto nisem več sadil.
lana

Odgovor Napisal/-a lana »

Lepo napisano in iskreno! No, jaz sem brala, da naj bi ga človek imel pol leta notri, ker je sicer to rastlina toplih krajev. Ma nisem prepričana,d a se mi ljubi s tem ukvarjat, ker v končni fazi imamo dovolj domačih rastlin s podobnim učinkom, pa rastejo prosto v naravi. Za tiste, ki vas pa to zanima, pa kopiram iz interneta:

How to Grow Ginger:

http://www.howtogrowstuff.com/how-to-grow-ginger/

Drugače je ena fajn fb stran tale:

https://www.facebook.com/pages/Herbs-Health-and-Happiness/468118629901734
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Točno to: veliko imamo domačih rastlin s podobnimi "čudežnimi" učinki.

Če je z neko rastlino ogromno dela, obstajajo trgovine s prodajo ekološko pridelavo. Najlažje._________________Lp, Živa
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Saj ne računam na domači pridelek, ampak mi je samo izziv, kakšna bo rastlina Laughing . Korenika, ki je bila le delno zasuta, že kaže poganjek, druga, posajena globoko, pa še ne. Do takrat, ko bo toplo, bosta najbrž pognali obe in našli mesto na terasi. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Kako kaže z gojenjem?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1 je napisal/a:
Pozdravljeni
Marca sem posadila cca 5 cm veliko korenino Ingverja. Imel je kar nekaj učk.
Zanima me, če ima kdo izkušnje z sajenjem ingverja. Kdaj ga naj izkopljem? Zelenje ima še kar lepo zeleno. Hvala za odgovor in lp
cinija
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

O zanimivo.
No, tudi moj ingver raste. Zaenkrat je še zunaj, vendar bo ta teden doživel selitev v notranje prostore (garažo). Eno kupljeno koreniko sem z rokami razdelila na tri dele in jih posadila v ozko in podolgovato cvetlično korito. Zasula sem jih z zemljo mešano z kompostom (kakšne 3 cm nad korenikami). Kar dolgo so rabili, da so se prikazali poganjki. Potem je nekako normalno rastel. Dogajalo se je, da je vsake 14 dni korenika pokukala ven in sem znova zasipala z zemljo. Kasneje mi je nekaj začelo napadati zgornje poganjke. Naj sem še tako iskala, nisem nič našla, tretirala pa tudi ne z ničemer.

Tole je slikano nekje avgusta. Listi so se kasneje popravili, a ne povsem opomogli. Jaz sem ga posadila pozno. Nekje junija. Namenjen pa naj bi bil za darilo nekomu v bloku za naslednje leto. Dobila pa sem navodila, naj ga sedaj na zimo vzamem ven, porežem tako, da pustim kakšnih 10-15 cm stebla in zgodaj spomladi na novo posadim. Pojma nimam Confused Bom pač tako naredila. Le da bo spomladi romal v malce večji okrogel lonec.
Odgovori