Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
Pa še samo eno majhno dopolnilo k razmišljanju Battagellija:
res je, da določeni biodinamični pripravki zorijo shranjeni v govejih rogovih, vendar pa ne drži, da žival zakoljejo samo zaradi rogov, to je, upam, vsem jasno, kajti večina zahodne civilizacije poje ogromne količine govejega (pa še kakšnega drugega) mesa, in tako ni za verjeti, da bi od cele krave vzeli samo rogove, vse drugo pa zavrgli..._________________naredimo svet lepši
res je, da določeni biodinamični pripravki zorijo shranjeni v govejih rogovih, vendar pa ne drži, da žival zakoljejo samo zaradi rogov, to je, upam, vsem jasno, kajti večina zahodne civilizacije poje ogromne količine govejega (pa še kakšnega drugega) mesa, in tako ni za verjeti, da bi od cele krave vzeli samo rogove, vse drugo pa zavrgli..._________________naredimo svet lepši
Ah, Brbr, žal prepozno sem prebrala tole tvoje razmišljanje. Morda bi si premislila, če bi ga prej prebrala, tako pa sem danes dopoldan že populila tiste zelene bilke, kar se je dalo populit. Zastirko sem iz 'grabenčkov', kamor jo je spral dež, dala nazaj na grebene, da so špičke kalečih česnov bolj pokrite. Ja, vendarle so nekateri prikukali na plano. Drobne zelene špičke, do 1 cm kukajo ven iz zemlje. Ampak le od nekaterih tadebelih strokov.Tam, kjer sem posadila tamale stroke in semenčka, pa ni še nič prilezlo ven.
Takole je izgledalo pred puljenjem:
Detajl vzkaljenega žita:
Po puljenju:
Takole je izgledalo pred puljenjem:
Detajl vzkaljenega žita:
Po puljenju:
Irenca zelo lepo posteljico si jim pripravila . Gotovo ti bodo s hvaležnostjo vrnili. Kar se tiče žita pa verjetno še ni prepozno ... Zagotovo je še ostalo kakšno zrno, ki se ojunačilo malo kasnje in te razveselilo (upam) na pomlad.
Kar se pa tiče kaljenja česna, pa ni nič čudnega, da je to sezono pohitel, saj zime sploh še ni bilo. Pri meni so "ta debeli" stroki že kar dobro odgnali, od zarodnih čebulčkov pa še nobeden._________________naredimo svet lepši
Kar se pa tiče kaljenja česna, pa ni nič čudnega, da je to sezono pohitel, saj zime sploh še ni bilo. Pri meni so "ta debeli" stroki že kar dobro odgnali, od zarodnih čebulčkov pa še nobeden._________________naredimo svet lepši
Irenca, en nasvet bi ti dal... naberi nekaj zastirke (seno, slama, preperelo listje ipd) ter dobro zastri robove gred, kjer imaš sedaj dokaj golo.
Tam se zemlja najbolj spira in uničuje obliko gred.
Pa tudi ni treba okopavat spomladi oziroma poleti.
Ti samo pusti, da se greda zapleveli in takrat, ko bi sicer okopala, posezi po svežem travnatem odkosu, ter zastri 5cm na debelo.
Kar se tiče žit... so odlično zeleno gnojilo, v mojem primeru na malo drugačen način.
Namesto, da jih porežem ali vkopljem, jih ob primerni velikosti (ponavadi en teden pred sajenjem paprik in paradižnikov) prelomim tik nad tlemi.
Korenine začnejo gniti, nadzemna rast se tudi popolnoma ustavi in je odlična zastirka na licu mesta.
Takšna greda je primerna za razne sadike, sploh paradižnike.
Imam pomisleke, da bi se zgornji sistem dobro obnesel za česen, bi se izgubil v bujnem rastju žita in se mi zdi, da bi bilo malo nerodno vse skupaj.
To, da si žito populila je kar vredu, lahko bi sicer pustila in dodatno zastrla zgodaj spomladi in tako zadušila žito, česen pa pride brez problema skozi debelo zastirko.
Tam se zemlja najbolj spira in uničuje obliko gred.
Pa tudi ni treba okopavat spomladi oziroma poleti.
Ti samo pusti, da se greda zapleveli in takrat, ko bi sicer okopala, posezi po svežem travnatem odkosu, ter zastri 5cm na debelo.
Kar se tiče žit... so odlično zeleno gnojilo, v mojem primeru na malo drugačen način.
Namesto, da jih porežem ali vkopljem, jih ob primerni velikosti (ponavadi en teden pred sajenjem paprik in paradižnikov) prelomim tik nad tlemi.
Korenine začnejo gniti, nadzemna rast se tudi popolnoma ustavi in je odlična zastirka na licu mesta.
Takšna greda je primerna za razne sadike, sploh paradižnike.
Imam pomisleke, da bi se zgornji sistem dobro obnesel za česen, bi se izgubil v bujnem rastju žita in se mi zdi, da bi bilo malo nerodno vse skupaj.
To, da si žito populila je kar vredu, lahko bi sicer pustila in dodatno zastrla zgodaj spomladi in tako zadušila žito, česen pa pride brez problema skozi debelo zastirko.
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Meni je česen obrodil najbolje pred precej leti, ko sem na gredo posadila stroke in nato na debelo zastrla z drobno zrezano svežo preslico. Sicer ne vem, ali zaradi preslice ali so botrovali še drugi faktorji, ki jih pa nisem zaznala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kljub izredno toplemu vremenu in sajenju okoli 15.10. je moj česen še fino v zemlji, nikjer še ni pokukal ven iz zemlje. Sem v strahu spet šla odkopavat, pa sem k sreči našla lepo s koreninami zasidrana posajena zrna. Sedaj pa upam, da le počasi zapade kaj snega sicer pa smo to zimo preskočili._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Marijav, pri meni posajen tvoj česen pa sem in tja že kuka iz zemlje - to sem opazila v nedeljo. Verjetno sem ga sadila bolj plitko kot ti, druge razlage ne vidim....
Zanimivo je, da je moja Anka (tista za jest) posajena na vrtu v 80% zunaj, na njivi pa ni zunaj skoraj nobena. Tu pa nisem pametna, kaj je razlog (upam samo, da ni zgnila)
No, če ne bo hudega mraza ali težkega snega, ki bi odgnale česne poškodoval, potem se ni za bati, da bi bila letina slaba.
Sem pa v nedeljo posadila na njivo nekaj "pozabljene" Anke, ki sem jo našla v eni vrečki. Bilo je nekaj zarodnih čebulčkov in nekaj glavic sadilnega česna. Ob takem času sem prvič sadila česen - pa, da vidimo, kaj se bo izcimilo.
Lpmami: zanimivo opažanje. Najbolje bi bilo, da letos ponovno probaš in potem poročaš o rezultatu. Če bo uspeh ponovno tako dober, te bom z veseljem posnemala _________________naredimo svet lepši
Zanimivo je, da je moja Anka (tista za jest) posajena na vrtu v 80% zunaj, na njivi pa ni zunaj skoraj nobena. Tu pa nisem pametna, kaj je razlog (upam samo, da ni zgnila)
No, če ne bo hudega mraza ali težkega snega, ki bi odgnale česne poškodoval, potem se ni za bati, da bi bila letina slaba.
Sem pa v nedeljo posadila na njivo nekaj "pozabljene" Anke, ki sem jo našla v eni vrečki. Bilo je nekaj zarodnih čebulčkov in nekaj glavic sadilnega česna. Ob takem času sem prvič sadila česen - pa, da vidimo, kaj se bo izcimilo.
Lpmami: zanimivo opažanje. Najbolje bi bilo, da letos ponovno probaš in potem poročaš o rezultatu. Če bo uspeh ponovno tako dober, te bom z veseljem posnemala _________________naredimo svet lepši