Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Biološko aktivno oglje
Se pravi, luknje so na dnu. Verjetno ni treba preverjati, kdaj postanejo vejice oglje, oziroma, da ne zamudiš trenutka, ko se vse skupaj upepeli?
Jaz oglje dobivam kar v kaminu, ko močno žari, vzamem tako malo lopatko, hitro nalagamžerjavico v kovinsko posodo. Ko ne zdržim več visoke temperature, in predem zažari tudi posoda , hitro odnesem na teraso, kjer se ohladi.
Zdaj pa ne vem, a se to oglje aktivira, se pravi, prelije npr. s tekočino iz organka, še ko je v kosih, in se nato zdrobi, ali namočim zdrobljeno?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Jaz oglje dobivam kar v kaminu, ko močno žari, vzamem tako malo lopatko, hitro nalagamžerjavico v kovinsko posodo. Ko ne zdržim več visoke temperature, in predem zažari tudi posoda , hitro odnesem na teraso, kjer se ohladi.
Zdaj pa ne vem, a se to oglje aktivira, se pravi, prelije npr. s tekočino iz organka, še ko je v kosih, in se nato zdrobi, ali namočim zdrobljeno?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Stran permakultura za telebane je polna informacij o biooglju. Odlična predstavitev o biooglju , tudi kako ga narediš v domači peči. Smo tu nekje.
zuf je napisal/a: |
... Krušna peč se čez cel dan kuri s čim manjšim dotokom zraka.... Na koncu dneva je lep kup žerjavice, predvsem od debelih polen, kot je napisala muha.... Za zdaj delam takole: žerjavico pograbim do odprtine od krušne, kjer se nahaja tudi dimnik in tam polijem z vodo.... |
Malo poenostavitve:
- star lonec dam v peč,
- žerjavico preložim v lonec
- lonec pokrijem (pokrovka, kos pločevine) - čimbolj neprodušno
- pustim v peči
- zaprem peč.
Naslednji dan, pred novim kurjenjem, vzamem lonec, poln oglja, iz peči.
Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal.
muha je napisal/a: |
Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal. |
Se strinjam z muho. Raznesti ga ne more - morda bi lahko prišlo do implozije, če bi pokrov lonca preveč tesnil.
Če bi sličajno nastal nadpritisk, pa bi privzignil pokrov in bi se pritisk izenačil. Ni pa toliko plina v loncu, da bi nastala eksplozivna zmes.
Seveda moraš peč po pameti pripirati - odvod dimov mora biti še vedno omogočen (saj ne boš mogel pobrati vse žerjavice), novega zraka pa ne dodajaš, da se peč ne ohlaja zaradi prepiha.