Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Substrati za vzgojo sadik

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Aye-Aye je napisal/a:
V vetisi lahko kupuješ tudi posamezno, drugače pa se dobi tudi take manjše v merkurju najceneje. Zdaj samo ne vem kako kompaktno so stisnjene ali sušene kocke. V vetisi naj bi bilo za cca 18 l. Iz te manjše iz merkurja pa 8 l (suha 500 g). Kar mi ni čisto logično glede teže in velikosti suhe, ki je v vetisi v velikosti 30x30x13cm 5kg, v merkurju pa 20x10x5 cm 500 g. Rolling Eyes Predvidevam da je ta iz merkurja bolj izsušena in stisnjena. Idea

Iz Merkurjevih 500 g kock sem dobila ven okoli 6 litrov vlažne mase. V jupolovo posodo, mislim, da drži 15 litrov, sem dala 2 kocki in nalila do malo pod vrhom. Je močno zbita in kar traja, da se napije. Hitreje gre s toplo vodo. Očitno je merkurjeva res dosti bolj zbita in suha, saj se je voda v 10 minutah še dobro oprime ne.

PS: A-A, dobro, da si opozorila na količino namočene šote. Po tem izračunu je Merkurjeva precej cenejša. Če drži cena 1,39 € za kocko, kot piše na internetu, plačamo za končnih 18 litrov dobre 4 evre. Pri Vetisi pa 5,33.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pred nekaj leti sem kupila za dodatek neko, kot nastrgano roževino - imena se ne spomnim, zdaj tega ne vidim pri nas več. Je to še aktualno, ali ....._________________
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Mogoče si kupila roženo ali kostno moko?, pred desetletji sem jo tudi uporabljal pri lastnih mešanicah, npr. za hitri šotni kompost.

Nisem na tekočem, se mi pa zdi, da se je s kostno moko zakompliciralo, ko se je pojavila bolezen norih krav Rolling Eyes.

Še več sem rabil zelo znano krvno moko, kolikor vem, jo še vedno mešajo v substrate.

LP_________________mfranc
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

lpmami je napisal/a:
Zakaj pa stevijo v prahu?
Zakaj sploh stevija?
Bi bila učinkovita tudi posušena in zdrobljena?

Stevija je ena od resnično zelo vsestranskih rastlin, zelo uporabna tudi v kmetijstvu. Med drugim povečuje število pozitivnih bakterij mikrobov v zemlji. Rastlinam omogoča boljše prehranjevanje preko korenin... Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Je uporabna tudi v posušenem stanju - sama imam kar nekaj nasušenih listkov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Verjetno lahko, le da jih dobro posuši in zmelji v mllinčku za kavo. Sicer pa so za to najboljša stebla z nekaj listi, saj naj bi bila še boljša hrana miroorgnizmom. Smile

Sem se nekaj spomnila, več jutri na ZS. Wink
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

No, pa sem ustrelila mimo!!

Danes sem šla končno v Kalio, prav z namenom, da kupim Klassman Potgrond H Arrow ja, pa ja de!! Rolling Eyes

Nimajo Klassmana oz Neuhausa, nimajo nič takega, samo Valentin in Brill. Ja no, saj nisem vedela. Prvič sem šla v Kalio, z mislimi, da tam imajo pa itak vse, kar si vesoljna Slovenija umisli! HA!! Itak, da ne Smile

Ker pa sem se preveč zapičila v ta Klassman, sem ga potem našla v eni domači trgovini bližje domu.
So imeli zloženega na visoki polici, sem videla samo bel rob s tisto črko K ... juhuuuu... in ko sem noter plačevala, je mož z majstrom zunaj naložil dve vreči v avto... zunaj dež, dva mejhna sitkana po rokah, basat jih na sedežke, kdo se je spomnu še enkrat pogledat v pritljažnik, če je to res to, kar je bilo enkrat objavljeno v Mfrancovem postu - slikca te zemlje namreč... doma pa ugotovim, da to sploh ni Potgrond H za zelenjavo, ampak nekaj drugega Klassmanovega za rože.

Ah, sem slabe volje! Toliko enih poti za dva žaklja Klassmana, pa še to potem ni prava zemlja. Confused

Imam namen jutri it nazaj, zamenjat za kaj drugega. Samo pojma nimam, kaj naj vzamem. Na hitrco sem videla, da imajo nekaj Gramoflorjevega, pa mislim da od Compota nekaj. Na koncu bom menjala za škornje, ki jih imam namen itak kupit heheh, zemljo bom pa po možnosti kupila na KGZ Bled, pa bo!! Lani uporabljeno Humkotovo gotovo še imajo! Pa konc kompliciranja Rolling Eyes
Irenca

mfranc je napisal/a:
Res je, imajo čedalje več ponudbe Rolling Eyes

- za plodovke, predvzgojo in za lonce vzamem Potgrond H 70

- za rože v loncih vzamem Tonsubstrat

to mi je osnova, potem namiksam svoj substrat za posamezne namene...

LP

Evo, tale zapis sem našla na sosednjem forumu, upam da ni kaj narobe, če tule citiram - torej, to sem jaz danes kupila, TONSUBSTRAT.

Mfranc, ti torej poznaš to zadevo. Ali je po tvojem mnenju zelo neprimerna za vzgojo sadik zelenjave? Morda pa je ok? (glede na to, da je Neuhaus N8 tudi baje za rože, pa jo veliko vas uporablja za zelenjavo) Question
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Hja, da se malo vključim v to debato. Izdelki od Klassmana so kvalitetni, ne glede za kaj so namenjeni. Ko kupujemo za različne namembnosti gre predvsem za razliko v dodatkih in bistveno manj za sestavo, razen v kolikor gre za rastline, ki ljubijo kislo: borovnice, rododendroni, iglavci,...

Pri nakupu klassmanna ( Neuhaus) za zelenjavo ali za rože pa v bistvu ni razlike v sestavi ampak je pri varianti za rože nekaj več P (fosforja in delno kalija) zaradi cveta, pri zelenjavi pa več N ( dušika) za rast listov ( solate,...).
In zato je ta hec, da so mnogi zadovoljni z Neuhaus 8 ( tudi jaz ga uporabljam in sem zelo zadovoljen), če ga koristijo za paradižnik, konopljo....vse so to bolj rožice, kot pa je solata.

Zagotovo pa NI izdelek od Klassmanna narejen iz reciklaže smeti ali čistilnih naprav, kar se pri drugih izdelovalcih uporablja pri substratih za rože. Ravno zato sem večkrat zapisal, da če se le da se izogibajmo takim izdelovalcem oziroma oznakam.
Nazadnje urejal/a labia 18 Jan 2014 11:41; skupaj popravljeno 1 krat
Irenca

Se pravi, Labia, mi ni treba menjat? Naj kar posadim? A potem bi solata slabše rasla v njej, al kako?
Odgovori