Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili ali paprika ali feferon ???
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čili ali paprika ali feferon ???
(Prenos iz arhiva)
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
labia - 15. 1. 2014 v temi o kajenskem popru
Zdelo se mi je dovolj pomembno, da poudarim z odprtjem posebne teme
Tale navidezna zmeda z imeni različnih plodov je prav hecna. Vsak jezik ima za isto rastlino ali plod lahko različno ime.
Problem nastane, ko primerjamo ime v angleščini z imenom v slovenščini. Še večja pa če vključimo druge jezike ali če kar prevedemo po svoje.
Najprej nekaj o rodu Capiscum – kar je po slovensko paprika oziroma v drugih jezikih: čili, "chile", "chili", "aji", "pepper", "paprika,"sweet pepper", "bell pepper", "pimiento", "feferoni", "papričice", "chilli", "sladke paprike", "ljute paprike","peperoncini", "peperone",........)
V različnih državah je različno poimenovanje. Odvisno kako se imenuje je tudi od tega ali gre za sladek ali pekoč plod.
Pri nas v Sloveniji imenujemo "paprika" vse kar je veliko in ima sladek plod- lahko okrogla ali podolgovata paprika. Če je plod večji in peče ga imenujemo pekoča paprika. Lahko je zelen, rdeč ali rumen. To se v angleščini imenuje BELL pepper.
Imamo pa še plod, ki je manjši in podolgovat in ga imenujemo "feferon" . Zopet je lahko sladek ali pekoč ( sladki feferoni, pekoči feferoni). To se v angleščini imenuje CHILLI pepper.
Zadnje čase pa je popularno "pekoč feferon" v slovenščini imenovati ČILI (chilli).
Zmeda pa nastane , ko besedo pepper prevedemo z poper.
V angleščini je res pepper tudi poper. Da vemo, da gre res za poper je spredaj dodatna beseda ( ki ni chilli) ampak: BLACK pepper, GREEN pepper, WHITE pepper. Torej: črni poper, zeleni, beli,…
Zakaj ga angleži imenujejo pepper: Zaradi znanstvenega poimenovanja: družina Piperaceae, rod Piper, vrsta Pepper nigrum ( za črni poper).
Zdaj pa še malo dodatne zmede. Ko mi rečemo PAPRIKA pri tem mislimo na velik plod. Američani pa z besedo paprika mislijo na zmlet plod- začimbo in sicer mlete paprike ali mletega feferona. (Paprika is a spice made from ground, dried fruits of Capsicum annuum, either bell pepper or chili pepper varieties or mixtures thereof.)
Gremo sedaj na kajenski poper. To poimenovanje je seveda popolnoma NAPAČNO, ker ne gre za poper ampak za feferon ( torej čili- pekočo papriko). Citiram: The cayenne pepper—also known as the Guinea spice,[1] cow-horn pepper, aleva, bird pepper,[2] or, especially in its powdered form, red pepper—is a hot CHILLI PEPPER used to flavor dishes.
Torej Cayene pepper je v resnici Cayene Chilli Pepper- po slovensko kajenski čili oziroma feferon.
Kdor bi rad več podatkov jih ima tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paprika
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Capsicum
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
labia - 15. 1. 2014 v temi o kajenskem popru
Zdelo se mi je dovolj pomembno, da poudarim z odprtjem posebne teme
Tale navidezna zmeda z imeni različnih plodov je prav hecna. Vsak jezik ima za isto rastlino ali plod lahko različno ime.
Problem nastane, ko primerjamo ime v angleščini z imenom v slovenščini. Še večja pa če vključimo druge jezike ali če kar prevedemo po svoje.
Najprej nekaj o rodu Capiscum – kar je po slovensko paprika oziroma v drugih jezikih: čili, "chile", "chili", "aji", "pepper", "paprika,"sweet pepper", "bell pepper", "pimiento", "feferoni", "papričice", "chilli", "sladke paprike", "ljute paprike","peperoncini", "peperone",........)
V različnih državah je različno poimenovanje. Odvisno kako se imenuje je tudi od tega ali gre za sladek ali pekoč plod.
Pri nas v Sloveniji imenujemo "paprika" vse kar je veliko in ima sladek plod- lahko okrogla ali podolgovata paprika. Če je plod večji in peče ga imenujemo pekoča paprika. Lahko je zelen, rdeč ali rumen. To se v angleščini imenuje BELL pepper.
Imamo pa še plod, ki je manjši in podolgovat in ga imenujemo "feferon" . Zopet je lahko sladek ali pekoč ( sladki feferoni, pekoči feferoni). To se v angleščini imenuje CHILLI pepper.
Zadnje čase pa je popularno "pekoč feferon" v slovenščini imenovati ČILI (chilli).
Zmeda pa nastane , ko besedo pepper prevedemo z poper.
V angleščini je res pepper tudi poper. Da vemo, da gre res za poper je spredaj dodatna beseda ( ki ni chilli) ampak: BLACK pepper, GREEN pepper, WHITE pepper. Torej: črni poper, zeleni, beli,…
Zakaj ga angleži imenujejo pepper: Zaradi znanstvenega poimenovanja: družina Piperaceae, rod Piper, vrsta Pepper nigrum ( za črni poper).
Zdaj pa še malo dodatne zmede. Ko mi rečemo PAPRIKA pri tem mislimo na velik plod. Američani pa z besedo paprika mislijo na zmlet plod- začimbo in sicer mlete paprike ali mletega feferona. (Paprika is a spice made from ground, dried fruits of Capsicum annuum, either bell pepper or chili pepper varieties or mixtures thereof.)
Gremo sedaj na kajenski poper. To poimenovanje je seveda popolnoma NAPAČNO, ker ne gre za poper ampak za feferon ( torej čili- pekočo papriko). Citiram: The cayenne pepper—also known as the Guinea spice,[1] cow-horn pepper, aleva, bird pepper,[2] or, especially in its powdered form, red pepper—is a hot CHILLI PEPPER used to flavor dishes.
Torej Cayene pepper je v resnici Cayene Chilli Pepper- po slovensko kajenski čili oziroma feferon.
Kdor bi rad več podatkov jih ima tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paprika
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
http://en.wikipedia.org/wiki/Capsicum
Da bo malo bolj jasno za kaj gre, da gre bolj za poimenovanje sorte, ker je vse rod Capsicum
Kot primer PAPRIKA Kurtovska kapija spada pod CAPSICUM ANNUUM in recimo ČILI Jalapeno je tudi CAPSICUM ANNUUM.
Torej je sta čili (feferon) in paprika oba v družini Solanaceae, rod Capsicum, vrsta annuum ( za primer Jalapeno, Kurtovska kapija), le sorta je drugačna.
Mi sicer na forumu imamo ločeno paprike od čilijev, kar pa je podobno kot bi meli podforum sladka jabolka in podforum kisla jabolka.
Seveda naj ostane na forumu tako kot imamo, da ločimo ljubitelje pekočega in ostrega od ljubiteljev nepekočih velikih paprik.
Brez slabe vesti pa bi lahko preimenovali podforum: Čili z imenom Pekoče PAPRIKE .
Tu zraven seveda ne smemo mešati popra
Kot primer PAPRIKA Kurtovska kapija spada pod CAPSICUM ANNUUM in recimo ČILI Jalapeno je tudi CAPSICUM ANNUUM.
Torej je sta čili (feferon) in paprika oba v družini Solanaceae, rod Capsicum, vrsta annuum ( za primer Jalapeno, Kurtovska kapija), le sorta je drugačna.
Mi sicer na forumu imamo ločeno paprike od čilijev, kar pa je podobno kot bi meli podforum sladka jabolka in podforum kisla jabolka.
Seveda naj ostane na forumu tako kot imamo, da ločimo ljubitelje pekočega in ostrega od ljubiteljev nepekočih velikih paprik.
Brez slabe vesti pa bi lahko preimenovali podforum: Čili z imenom Pekoče PAPRIKE .
Tu zraven seveda ne smemo mešati popra