Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Borago officinalis - boreč , boraga

crtj-admin
Site Admin

Borago officinalis - boreč , boraga

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Boraga ali boreč (znanstveno ime Borago officinalis) je enoletna začimbna in tudi zdravilna rastlina, ki zraste do 70 cm visoko.

Izhaja iz Orienta.
Ima debelo kosmato steblo in kosmate, mesnate liste. Cvetovi imajo močno modro barvo.
V kulinariki se uporabljajo sveži listi (po možnosti mladi, ki imajo boljši okus). Listov se ne suši.

Boraga ima okus, podoben kumaram in se uporablja za:
Zeliščne omake
Zelena in druge solate

Boraga okrepi okus kumar, zato spada v solato in prikuhe iz kumar.
Borage se praviloma ne kuha, ampak se doda drobno sesekljane liste na koncu kuhanja.

Prezimno trdno enoletnico sadimo v bližino jagod, saj rastlini druga drugi spodbujata rast ali v bližini paradižnika, da uravnava njegovo zdravo zorenje.
Rastlina deluje proti nervozi, revmi, vnetju ledvic in kašlju, kot diuretik in za čiščenje krvi.

Skratka - je zelišče , ki tudi spravlja ljudi v dobro voljo_________________
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

No, tole rož'co

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

pa sem dobila letos na srečanju na Kodeljevem. Podarila mi jo je stara postaja. on je
Dolgo sem si jo želela in jo iskala. Želja se mi je izpolnila. Hvala! Jupi_________________
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Pa ne boš dolgo hvaležna Embarassed , če se ti bo širila kot meni. Vsepovsod je že! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Upam, da si jo posadila kam, kje niso kakšne tebi drage rastline in bo imel prostor, ker ga boš drugo leto že pulila, tako hudo se zaseje, še po samem pesku zraste.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Stara postaja, sva hkrati pisali Smile
stara postaja

Tudi to se zgodi.., poje Tomaž Domicelj Laughing !_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj je ni težko populiti, dokler je mlada. Ima pa tako lepo sinje modre cvetove, ki kar žarijo tudi v dneh, ko ni sonca niti za oblaki videti.
stara postaja

Metuljc, to pa res. Cvetovi so že po obliki nekaj posebnega, da o barvi ne govorimo.
Spomnim se, kako sem ga prvič videla pred veliko leti v špranji v eni razdrapani betosnki ploščadi. Nisem ga še poznala, uspelo mi je nekaj napraskati ven, sledilo je zalivanje, senčenje in za čudo je rasel naprej, čeprav je bilo sredi vročega poletja.Ko sem pozneje spoznala, kaj je in kako je trpežen, sem bila kar malo razočarana. Tako včasih delamo krivico kaki rastlini, ki po lepoti prekaša marsikatero zavarovano vrsto.
Nisem se še navadila njegove uporabe v kuhinji, kot tudi marsikatere druge iz zeliščnega vrta._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Odgovori