Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizek fižol

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje v tiste 5 minutah fižol sploh ni kuhan tako, kot smo ga vajeni mi. Kolikor sem psokusila fižola v Angiji, je bil za moj oksu surov, vedno je imel priokus kovinskega, tisti zorni okus, ki ga, vsaj zame, ima napol surov stročji fižol.
Sploh pa, fižol, ki ga kuhajo, je tanek, zelo mlad, okroglega stročja v prerezu in najbrž vzgojen v rastlinjakih. Ne more se primerjati z našim, ki zraste pod milim nebom.
Sama imma zelo rada Čudo Piemnota,pa Anteo, tudi Berggold ni slab. Pa še kakšen. Ampak, noben ni kuhan v 5 minutah, kar mene ne moti, mi je dosti bolj pomembno, da je okusen.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

MIJA, čimbolj mladega pobereš, manj je možnosti, da bi imel nitke in hitreje je kuhan. Meni so najbolj všeč stroki, ki so že dobro razviti, zrna se pa komaj nakazujejo.
MIJA
Prispevkov: 3
Pridružen: Pe Nov 15, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a MIJA »

O, hvala se mi je zdelo, da samo lepo zgleda, okus pa.... Lani sem posadila Golden Teepe pa me je malo razočaral. Upam, da bo letos bolje saj sem se odločila, da bom posadila več sort, kakšna bo že prava.
MIJA
Prispevkov: 3
Pridružen: Pe Nov 15, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a MIJA »

Ja, muha verjetno je res, da tudi predolgo čakam in ga bom letos prej pobirala. Sem vedela kam moram po prave informacije, hvala Razz
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Moram poročati o usodi fižola, katerega sliko na njivi sem v začetku lani nalepila. Konec julija, preden smo odšli na morje je bil prekrasen in ravno pravi za luščenje zrnja za v skrinjo. Sem ga kar nekaj pospravila pred odhodom na morje. Takrat je bila njiva še v polnem zelenju, res pa je da sem fižol pred tem tudi malo zalila. Po prihodu iz morja tam nekje po 5.8. pa sem našla celo njivo popolnoma suho z zrelimi stroki. Vse sem kar populila in znosila na mize v rastlinjak, kjer je čakal september, da se je malo ohladilo in sem stroke lahko potrgala. Potrgane stroke imam še kar tam v gajbicah in ga sproti luščim, ko ga rabim. Le ena stvar pa me moti: FIŽOL JE TAKO SUH, DA GA KUHAM NA POČASNEM OGNJU DOBRI DVE URI. Fižol je sorte Etna, ki sicer takih značilnost nima. Kriva je suša in moje sušenje pobranega v rastlinjaku! Rolling Eyes Je pa super bio, ker nobenega gnoja niti škropiva ni videl. Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Podobne izkušnje imam tudi sam. Dolgo sušenje v rastlinjaku-dolgo kuhanje. Bi ga bilo potrebno namočiti.

Glede sprotnega luščenja. Malce poglej za morebitnimi škodljivci v zrnju.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Sreča moja, da živalic ni. Zrna ročno preberem in preglejujem, seveda pa jih tudi namočim pred kuhanjem._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Da še jaz pristavim svoje opažanje: ravno danes sem skuhala mojega Ribnčana, zmešala pa sem tistega, ki je rastel na vrtu (je bil tu in tam zalit in tako dozorel v kakor toliko normalnih pogojih) in onega, ki je rastel na njivi, ni bil zalivan, in je dozorel prekmalu-zrnje je majhno. Torej fižol sem namakala čez noč - kot ponavadi in potem kuhala. Po pol ure je bil fižol, ki je normalno dozorel že kuhan, tisti, ki ga je zdelala suša pa ne. Sem vse skupaj kuhala še pol ure, pa je "ta zdelani" še vedno malo trdkast, "ta normalni" pa tu in tam razkuhan.
Aja, izluščila sem oba istočasno in to kaj kamlu po pobiranju. Tako mislim, da vzrok za dolgo kuhanje ni pozno luščenje, ampak suša..._________________naredimo svet lepši
iva
Prispevkov: 110
Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a iva »

Meni je že prikukala nizka fižola.Meni je najbolša sorta Antea,zeleni strokei in se ne razkuha,zelo dobrega okusa,(zame.)
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

uau, tako zgodaj ga sadiš?!

Sama ga bom šele 29.4._________________Lp, Živa
Odgovori