Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Velikostročni (slonji) česen - Allium ampeloprasum

Odgovori
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Prejšno sezono sem ga sadil pozimi v lončke z povečanimi luknjami na dnu in pridelal štiri stroke. Torej je najbolše, če to storim tudi letos. Lonce sem imel vkopane v zemljo v rastlinjaku. Probal pa ga še nisem, ker je bil pridelek preskromen Sad_________________Robert
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Sam imam eno čebulico tega česna. Kaj se bi obneslo, če bi jo posadil v lonček in nato spomladi presadil na prosto?
Sam ne morem česna saditi jeseni, tako, da ga lahko le spomladi. To je pač pomanjkljivost, če imaš del njive kot vrt....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če se ne motim, ga je podobno sadila tudi ivčk. Na vsak način pa velja poskusiti.
htf_lover

Lani sem ga posadil kot spomladanski česen. Sicer je rasel vendar bolj slabotno. Samo mislim, da je krivec zato bila suša, ker so vse čebulnice rasle zelo slabo
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kar takole na pamet se bolj nagibam k temu, da je to česen za jesensko sajenje. Mojega puščam v zemlji, da se sam obnavlja po svoji želji in ozeleni že kar zgodaj jeseni. Vendar, če ne bomo preizkušali še drugih variant, ne bomo vedeli, a ne ?

Kaj pa, če bi ga posadil tako, kot zoyba - v lončke s povečanimi luknjami in ga spomladi posadil z lončkom vred?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

htf_lover je napisal/a:
Sam imam eno čebulico tega česna. Kaj se bi obneslo, če bi jo posadil v lonček in nato spomladi presadil na prosto?
Sam ne morem česna saditi jeseni, tako, da ga lahko le spomladi. To je pač pomanjkljivost, če imaš del njive kot vrt....

Brez težav, le poskrbi, da bo pod strokom vsaj 10, raje 15 cm prsti, ker bo pognal (če sodim po navadnem česnu, ki sem ga tako sadila lani) globoke korenine. pa eem ga ves čas imela zunaj, ob steni hiše, v plastičnih lončkih. Primerni bi bili že 1/2 l lončki za piknike, plastični, pa raje daj po 2, da bo bolj stabilno. Ko boš daj v zemljo, poskrbi, da gruda prsti ostane nepoškodovana.
htf_lover

Ok, bom pogledal, če imam kakšen visok lonček. Če ne pa ga bom posadil v 500g jogurtni lonček.
Kaj pa bilo najbolje uporabiti za substrat? Substrat za sejančke?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes izkopano

tehtanje

merjenje

največji in najmanjši strok

Nazadnje urejal/a muha 21 Maj 2015 12:02; skupaj popravljeno 1 krat
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

ZELO LEP:
muha, kje ga imaš posajenega?
Ko si mi ga pred par leti dala, sem ga posadila v posodo na balkonu pa mi ni prezimil. No - ven je prišel spomladi zelo pozno - ves "kilav" in preko leta je propadel. Je tvoj posajen v vrtu ?_________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V zeliščnem vrtu, ja. Lonec mu gotovo ne ustreza. Na onem drugem linku - glej uvodni prispevek - sem brala, da je bolj ko ne ljubitelj moče. Škoti se hvalijo, da se pri njih ravno zato bolje obnese kot običajni česen.
Odgovori