Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Visoke sorte fižola

Odgovori
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

hmm, pa res, sem popravila, meni zdaj dela, kaj pa vam?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni sedaj dela, prej mi pa ni.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AA - hvala za članek - zanimiv članek: ne zveš sicer kaj posebno novega, veselje pa je brati, da so ljudje, ki tako z veseljem in ljubeznijo obdelujejo svoj košček raja.... No, roko na srece-mislim, da bi podobno tople članke lahko napisali o slehernem Gartlčanu, pa tudi o članih drugih rastlinoljubskih forumov, a ne.

Kar se tiče pa sort fižolov - če me boste tako pridno zalagali z različnimi fižoli, bom kmalu lahko konkurirala Kmetijskemu inštitutu (mislim), ki v svoji banki hrani semena prek 1000 Shocked sort fižolov, ki so jih včasih gojili na Slovenskem. Med nalogami, ki jih imam za opravit je tudi ta, da najdem tam kontakt in nesem mojo bando pokazat-mogoče oni hranijo imena posameznih sort (bojim pa se, da jih vodijo pod suhoparnimi številkami Smile_________________naredimo svet lepši
Aye-Aye

brbr je napisal/a:
AA - hvala za članek - zanimiv članek: ne zveš sicer kaj posebno novega, veselje pa je brati, da so ljudje, ki tako z veseljem in ljubeznijo obdelujejo svoj košček raja.... No, roko na srece-mislim, da bi podobno tople članke lahko napisali o slehernem Gartlčanu, pa tudi o članih drugih rastlinoljubskih forumov, a ne.

To je res, up . zato vas vabim, vse ki imate voljo željo, da kaj napišete o naših rastlinah, vrtovih, kaj počnemo gojimo in potem kje to tudi objavimo, zraven pa reklamo za naš gartlc. Wink
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

koliko si sploh lahko obetamo stročja na eno preklo, tako v povprečju? Ne znam si splanirat, koliko prekl, za en tak normalen pridelek? Seveda, računajoč za vremenske pogoje._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

To pa je pri nas loterija. Mi smo mel lansko leto posajenih najman 15 prekel (mislim 15x3 skupaj), pa ne vem če smo parkrat jedli stročji fižol. Še za seme ga je mami komi skup nabrala, nič od nč. Leto prej pa je bila zelooo obilna letina.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fižol preklar poskusi vedno saditi na prostorčke, ki so bolj vlažni - recimo senca pri tleh, više pa osvetljeno. Take pogoje imam ob sosedovi živi meji in tam sem imela polne prekle tudi v letu, ko ga skoraj nikjer drugje ni bilo. V normalnem letu imam za našo 4-člansko družino dovolj 5 prekel stročjega fižola - nekaj za sproti, nekaj za ozimnico. Okrog vsake prekle posadim 18 zrn, preživi jih ponavadi enih 10. To je zame ravno prava gostota.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Na sprehodu po tržnici sem pri znani branjevki videla tale fižol in se mu nisem mogla upreti. Baje je seme kupila Avstriji že lani in ga sama posadila, naj bi bil pa preklar, je pa tako luštkano poseben, zelo velik ampak izjemno ploščat Wink :
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Ni tole limski fižol?
Aye-Aye

Imaš parv htf_lover, to je limski fižol Phaseolus lunatus, sorta pa se imenuje Christmas. Marijav, le dosti toplote potrebuje, še več ko dolga vigna, tudi zori kasneje. Če je že adaptiran ti morda lahko uspe. So ga pa pri nas na štantu v supernovi tudi prodajali kot domačega, a je bil iz italije.
Odgovori