Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2014

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Meni v zemlji kalijo zeloo počasi, zato jih vedno sejem v kalilne vrečke, v katerih so kalčki vidni že po nekaj dneh.

Kot zanimivost: včeraj zvečer sem vse letošnje jajčevce dala v kalilne vrečke in danes je pri eni sorti že viden kalček. Kar me je najbolj presenetilo pri tem je, da so semena iz 2010! Torej se kalilne vrečke res splačajo.
Tudi pri paprikah so pri eni sorti že vidni kalčki, semena pa iz 2011. Kar malo čudno in presenetljivo.

Jaz jajčevce pikiram šele, ko imajo viden prvi pravi list. Njihova rast je počasna, zato jim dam več časa, da razvijejo tisto prvo korenino.
Pri jajčevcih so dokaj pogoste tudi 'gluhe' sadike, torej sadike, ki sicer razvijejo klična lista, pravega v sredini pa ne. Tudi zato rada počakam s pikiranjem, da vidim, če bo iz sadike sploh kaj._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Pika imam sveža semena Fegyuan Purple, samo ne vem kakšna je kaljivost, čeprav so semena temna se mi zdi kot da ne bi dozorela. Bom sprobala kaljivost pa sporočim. Wink

Meni jajčevci zelo različno kalijo, sploh če so na nižjih temperaturah, včasih po tednu dni, se je pa zgodilo, da so tudi šele po enem mesecu ven prišli.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Meni je lani pet sort jajčevca vzkalilo v petih dnevih, eni sorta, Fairy Tale, pa dan kasneje.
Tako da izgleda da pri temperaturah za vznik niso nič kaj bolj zahtevni od recimo paprik/čilijev.

Verjamem pa, da so bolj zahtevni pri temperaturah za rast, nastavljanje in zorenje plodov; čeprav tudi tukaj ne marajo temperatur dosti preko 35 °C, ko jim začnejo odpadati prvo cvetovi, potem pa še plodovi.

Se pa precej sorte razlikujejo po potrebni temperaturi, malo podobno kot "sibirski" paradižniki in "tropski" paradižniki - prvi so bolj skromni kar se temperature tiče.

Sem pa danes iskal kakšno zgodnjo sorto jajčevca (naj bi bili med "sibirci" Wink ) vendar so podatki kot ponavadi zmedeni Confused , npr. za sorto CASPER Eggplant jih pet napiše, da je hudooo zgodnja sorta, nato pa eden, da je najbolj pozna Twisted Evil .

Sta pa sorti Diamond in Casper kar precej pohvaljeni; me zanima jih je kdo že sadil?

Večinoma pa so kar bolj hitre azijske sorte jajčevcev, kar se mi je potrdilo tudi na tem linku.

http://www.postagestampvegetablegardening.com/heirloom-vegetables-eggplant-to-leeks.html

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pika, če se odločiš tudi za moja semena, pošlji naslov na ZS.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kalilne temperature Jajčevci

temperatura substrata - - - procent kaljivosti semena - - - dnevi do vznika

nimam podatka za 15 °C, kot najnižjo kalilno temperaturo

20 ºC - - - 21? % - - - 13 dni

25 ºC - - - 53 % - - - 08 dni

30 ºC - - - 60 % - - - 05 dni . . . . optimalna temperatura

Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. Ampak tudi ne škodi, sploh če nam kalček že prileze ven.

Temperature variirajo za kar nekaj stopinj, glede na sorto jajčevca, kaljivost pa precej glede na starost semena.

LP_________________mfranc
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, upam sicer še, da kaj prileze iz zemlje, a so po moje zgnila, ker jih nisem imela na konstantni temperaturi.
Uporabniški avatar
Plamenka

Jajčevce sem sejala v torek, ven še ni pokukal noben. Prejle pa sem se odločila, da posejem še stara semena Fegyuan Purple, čeprav jih prvotno nisem nameravala. Dvomim, da bo prišlo kaj ven, če pa bo, lahko viške podarim.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sem prva v vrsti, če bo Smile
Uporabniški avatar
Plamenka

Velja. Wink
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

In jaz druga, če še bo kaka sadika._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori