Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jajčevci 2014
Meni v zemlji kalijo zeloo počasi, zato jih vedno sejem v kalilne vrečke, v katerih so kalčki vidni že po nekaj dneh.
Kot zanimivost: včeraj zvečer sem vse letošnje jajčevce dala v kalilne vrečke in danes je pri eni sorti že viden kalček. Kar me je najbolj presenetilo pri tem je, da so semena iz 2010! Torej se kalilne vrečke res splačajo.
Tudi pri paprikah so pri eni sorti že vidni kalčki, semena pa iz 2011. Kar malo čudno in presenetljivo.
Jaz jajčevce pikiram šele, ko imajo viden prvi pravi list. Njihova rast je počasna, zato jim dam več časa, da razvijejo tisto prvo korenino.
Pri jajčevcih so dokaj pogoste tudi 'gluhe' sadike, torej sadike, ki sicer razvijejo klična lista, pravega v sredini pa ne. Tudi zato rada počakam s pikiranjem, da vidim, če bo iz sadike sploh kaj._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Kot zanimivost: včeraj zvečer sem vse letošnje jajčevce dala v kalilne vrečke in danes je pri eni sorti že viden kalček. Kar me je najbolj presenetilo pri tem je, da so semena iz 2010! Torej se kalilne vrečke res splačajo.
Tudi pri paprikah so pri eni sorti že vidni kalčki, semena pa iz 2011. Kar malo čudno in presenetljivo.
Jaz jajčevce pikiram šele, ko imajo viden prvi pravi list. Njihova rast je počasna, zato jim dam več časa, da razvijejo tisto prvo korenino.
Pri jajčevcih so dokaj pogoste tudi 'gluhe' sadike, torej sadike, ki sicer razvijejo klična lista, pravega v sredini pa ne. Tudi zato rada počakam s pikiranjem, da vidim, če bo iz sadike sploh kaj._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pika imam sveža semena Fegyuan Purple, samo ne vem kakšna je kaljivost, čeprav so semena temna se mi zdi kot da ne bi dozorela. Bom sprobala kaljivost pa sporočim.
Meni jajčevci zelo različno kalijo, sploh če so na nižjih temperaturah, včasih po tednu dni, se je pa zgodilo, da so tudi šele po enem mesecu ven prišli.
Meni jajčevci zelo različno kalijo, sploh če so na nižjih temperaturah, včasih po tednu dni, se je pa zgodilo, da so tudi šele po enem mesecu ven prišli.
Meni je lani pet sort jajčevca vzkalilo v petih dnevih, eni sorta, Fairy Tale, pa dan kasneje.
Tako da izgleda da pri temperaturah za vznik niso nič kaj bolj zahtevni od recimo paprik/čilijev.
Verjamem pa, da so bolj zahtevni pri temperaturah za rast, nastavljanje in zorenje plodov; čeprav tudi tukaj ne marajo temperatur dosti preko 35 °C, ko jim začnejo odpadati prvo cvetovi, potem pa še plodovi.
Se pa precej sorte razlikujejo po potrebni temperaturi, malo podobno kot "sibirski" paradižniki in "tropski" paradižniki - prvi so bolj skromni kar se temperature tiče.
Sem pa danes iskal kakšno zgodnjo sorto jajčevca (naj bi bili med "sibirci" ) vendar so podatki kot ponavadi zmedeni , npr. za sorto CASPER Eggplant jih pet napiše, da je hudooo zgodnja sorta, nato pa eden, da je najbolj pozna .
Sta pa sorti Diamond in Casper kar precej pohvaljeni; me zanima jih je kdo že sadil?
Večinoma pa so kar bolj hitre azijske sorte jajčevcev, kar se mi je potrdilo tudi na tem linku.
http://www.postagestampvegetablegardening.com/heirloom-vegetables-eggplant-to-leeks.html
LP_________________mfranc
Tako da izgleda da pri temperaturah za vznik niso nič kaj bolj zahtevni od recimo paprik/čilijev.
Verjamem pa, da so bolj zahtevni pri temperaturah za rast, nastavljanje in zorenje plodov; čeprav tudi tukaj ne marajo temperatur dosti preko 35 °C, ko jim začnejo odpadati prvo cvetovi, potem pa še plodovi.
Se pa precej sorte razlikujejo po potrebni temperaturi, malo podobno kot "sibirski" paradižniki in "tropski" paradižniki - prvi so bolj skromni kar se temperature tiče.
Sem pa danes iskal kakšno zgodnjo sorto jajčevca (naj bi bili med "sibirci" ) vendar so podatki kot ponavadi zmedeni , npr. za sorto CASPER Eggplant jih pet napiše, da je hudooo zgodnja sorta, nato pa eden, da je najbolj pozna .
Sta pa sorti Diamond in Casper kar precej pohvaljeni; me zanima jih je kdo že sadil?
Večinoma pa so kar bolj hitre azijske sorte jajčevcev, kar se mi je potrdilo tudi na tem linku.
http://www.postagestampvegetablegardening.com/heirloom-vegetables-eggplant-to-leeks.html
LP_________________mfranc
Kalilne temperature Jajčevci
temperatura substrata - - - procent kaljivosti semena - - - dnevi do vznika
nimam podatka za 15 °C, kot najnižjo kalilno temperaturo
20 ºC - - - 21? % - - - 13 dni
25 ºC - - - 53 % - - - 08 dni
30 ºC - - - 60 % - - - 05 dni . . . . optimalna temperatura
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. Ampak tudi ne škodi, sploh če nam kalček že prileze ven.
Temperature variirajo za kar nekaj stopinj, glede na sorto jajčevca, kaljivost pa precej glede na starost semena.
LP_________________mfranc
temperatura substrata - - - procent kaljivosti semena - - - dnevi do vznika
nimam podatka za 15 °C, kot najnižjo kalilno temperaturo
20 ºC - - - 21? % - - - 13 dni
25 ºC - - - 53 % - - - 08 dni
30 ºC - - - 60 % - - - 05 dni . . . . optimalna temperatura
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. Ampak tudi ne škodi, sploh če nam kalček že prileze ven.
Temperature variirajo za kar nekaj stopinj, glede na sorto jajčevca, kaljivost pa precej glede na starost semena.
LP_________________mfranc