Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
FIŽOL CANADIAN WONDER nizek
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
FIŽOL CANADIAN WONDER nizek
(Prenos iz arhiva)
2. CANADIAN WONDER
Seme sem kupila v Semenarni Ljubljana pred dvema letoma. Lani sejala doma pridelano semeTako sem ga lani vzgojila iz lastnega semena.
Višina:
nizek, v=cca 65-70cm
Cvetovi:
Beli
Stroki:
Zeleni, ploščati, močne nitke
Semena/zrnje:
temno rdeča, ledvičaste oblike, v 100g = cca168 zrn
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: ni primeren za stročje (lesen, se sloji)
- Zrnje:
- Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje postane še temnejše rjavoredče barve.
- Meso kremasto, lupino se čuti, vendar pri jedi ni moteča, se lepo pregrizne, ni papirnata.
- Okus dober
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 25 Feb 2014 14:48; skupaj popravljeno 2 krat
Seme sem kupila v Semenarni Ljubljana pred dvema letoma. Lani sejala doma pridelano semeTako sem ga lani vzgojila iz lastnega semena.
Višina:
nizek, v=cca 65-70cm
Cvetovi:
Beli
Stroki:
Zeleni, ploščati, močne nitke
Semena/zrnje:
temno rdeča, ledvičaste oblike, v 100g = cca168 zrn
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: ni primeren za stročje (lesen, se sloji)
- Zrnje:
- Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje postane še temnejše rjavoredče barve.
- Meso kremasto, lupino se čuti, vendar pri jedi ni moteča, se lepo pregrizne, ni papirnata.
- Okus dober
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 25 Feb 2014 14:48; skupaj popravljeno 2 krat
Zoyba, hvala lepa ze tvoj kometar.Ali lahko kaj več napišeš o okusu, lupini, času kuhanja ali pa preprosto zakaj si se odločila in gojiš prav njega. pa še nekaj koliko ga (približno) posadiš, da pridelaš 3 litre?
No, potem, ko sem že oddala moje poročilo sem ugotovila, da sem ga malo (ta slabšega) shranila za kuharsko testiranje. Tako, ga kmalu skuham in napišem, kako se mi zdi. Na pogled mi je namreč zelo všeč-imam rada fižole moćnih barv._________________naredimo svet lepši
No, potem, ko sem že oddala moje poročilo sem ugotovila, da sem ga malo (ta slabšega) shranila za kuharsko testiranje. Tako, ga kmalu skuham in napišem, kako se mi zdi. Na pogled mi je namreč zelo všeč-imam rada fižole moćnih barv._________________naredimo svet lepši
hej, če se ne motim temu fižolu se še reče "indijanski". prav njega moraš uporabiti, če delaš -chilil con carne-. opazila sem, da se ne razkuha in predvsem, da ne napenja tako kot ostali. uporabljam ga iz konzerve tako, da moje mnenje ni realno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Glede napenjanja sem pa jaz ugotovila (pa tudi prečitala), da se z redno uporabo fižola nanj nekako navadiš in potem ne napenja več. Mi ga po malem jemo skozi vse leto (cca 200-250g na teden) in z njegovo prebavo nimamo težav. Mu pa večkrat med kuhanjem dodam šetraj in malo kumine._________________naredimo svet lepši
Kot sem že napisal je zelo okusen in ravno pravi za chillie con carne. Pri nas ga vsega pokuhamo za to mehiško jed. Jaz jo obožujem sploh, če je v njej dovolj chillija
Glede "napenjanja" pa nekako pomaga dolgotrajno namakanje ( 24-36 ur) in večkratno menjavanje vode. Ugotovitev ni "zrasla na mojem zelniku" ampak sem jo prebral.
Posadim približno pol jogurtovega lončka semen._________________Robert
Glede "napenjanja" pa nekako pomaga dolgotrajno namakanje ( 24-36 ur) in večkratno menjavanje vode. Ugotovitev ni "zrasla na mojem zelniku" ampak sem jo prebral.
Posadim približno pol jogurtovega lončka semen._________________Robert
Malo za hec, malo zares Ampak čisto po resnici je na forumu več lepšega spola. Jim pač po neki "logiki" pripada vrt nam moškim pa
Mene že od otroštva zanima vse v zvezi z vrtom in rastlinami in zato imam tri rastlinjačke in premalo vrta Pa še žena ima mir pred mano.
Glede fižola pa tole. Mislil sem malo večji jogurtov lonček, pa občutek imam, da je potrebno tole sorto fižola med cvetenjem malo več zalivat_________________Robert
Mene že od otroštva zanima vse v zvezi z vrtom in rastlinami in zato imam tri rastlinjačke in premalo vrta Pa še žena ima mir pred mano.
Glede fižola pa tole. Mislil sem malo večji jogurtov lonček, pa občutek imam, da je potrebno tole sorto fižola med cvetenjem malo več zalivat_________________Robert
No, tole z vzgojo (tudi zalivanjem) je še dodatna spremenljivka v našem raziskovanju fižolov. Zato bi bilo fino, če bi nas karseda veliko opazovalo in zapisovalo svoje ugotovitve v zvezi s fižoli. Če boš zato, bova to sezono lahko primerjala rast tvojega in mojega fižola. Jaz sem pri zalivanju bolj skopuške sorte , moram priznat. V sušnem obdobju sem vrt zalivala enkrat na teden. Drugače pa sploh ne zalivam, tako, da imajo rastline možnost narediti globoke korenine in kasneje občutijo pomanjkanje vode._________________naredimo svet lepši