Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
voda je napisal/a: |
pajo, če ti dene dobro ali slabo jaz ti povem tako kot mislim (tudi ti tako misliš). prikazane rastlinice so že v štartu pretegnjene. kaj bo šele kasneje ? lpvoda |
Vidim ja kaj je že narobe. Čez koliko časa pa bi bilo pametno prepikirati?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Plamenka vem, tudi jaz sem tako počenjala, da ne govorim o tem, da sem lani tudi v zemljo sadila take dolgine po istem sistemu čim več v globino. ugotavljam, da je rastlinam boljše, da so v mladosti čokate, temnozelene a ne previsoke. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Voda, se popolnoma strinjam, da je najboljša temnozelena, čokata rastlina. Tudi jaz svoje rastlinice letos malce predolgo puščam na toplem, razlog pa je, ker mi neenakomerno kalijo. Eni so že veliki, drugi lezejo ven. Kaj drugi naredite v tem primeru? Date lonček na hladno, pa potem vseeno pridejo ven še zamudniki? Jih je pa zdaj že precej zunaj, tako da jih bom dala na drugo okensko polico, kjer ni radiatorja. Po pikiranju, ki še ne bo takoj, pa gredo v zimski vrt, kjer je precej hladneje, a svetlobe je, vsaj po izkušnjah iz prejšnjih let, za paprike in čilije dovolj.
Plamenka je napisal/a: |
Eni so že veliki, drugi lezejo ven. Kaj drugi naredite v tem primeru? Date lonček na hladno, pa potem vseeno pridejo ven še zamudniki? |
Jaz jih prestavim takrat, ko se prvi kalčki postavijo pokonci, na okensko polico, kjer je svetlo in za kake 4 - 5 stopinj manj kot prej. Zamudniki tam lezejo na plan
Druga leta nisem komplicirala in sem jih hitro dala na hladnejše. Letos sem pa vseeno malo počakala, ker sem načrtovala, da bi imela več sadik od vsake sorte. 1 sadikca Filiusa, ki je res slabo kalil, na primer, je že dolgo zunaj, najbrž že kak teden, danes pa sem opazila še 2 čisto majčkena kalčka. Zdaj imam dovolj sadik Filiusa in sem dala lonček na hladnejše mesto. Bom pa videla, če bo še kakšen vzkalil, semen je bilo mislim da 10.
Tudi moji čiliji bodo nekoliko pretegnjeni, kot vedno, so res na hladnem, svetlobe je nekaj, s tem se ukvarjam za hobi in res ne mislim delati posebnih prostorov za rastline, jim montirati luči...
Ko se jih pikira se jih da globoko v zemljo, da sta le listka zunaj in je potem bolje, nič ni izgubljeno, če se prej pretegnejo.
Seveda so temne čokate rastlinice najboljše vendar vsi nimamo laboratorijev zanje in jih ne mislimo imeti
Ko se jih pikira se jih da globoko v zemljo, da sta le listka zunaj in je potem bolje, nič ni izgubljeno, če se prej pretegnejo.
Seveda so temne čokate rastlinice najboljše vendar vsi nimamo laboratorijev zanje in jih ne mislimo imeti
mislim, da vsi na tem forumu, skoraj vsi, delamo zase za hobi kot je rečeno, a to za mene ne pomeni, da ne poskušam popravljat napke in maksimalno "profesionalno", marsikdo tudi inovativno delovati v interesu rastline. vsak se znajde po svoje glede vzogje in zelo dobro je da to komentira in prikaže na formu. na ta način ti se "prižge lučka" - celo boljša ideja, marsikatera rešitev itd. itd.
onakom usput; pogledala sem še nekaj Forumov...pa naš je da ga Vikaš naspram ostalim. mislim da je naš Forum res 1A s črtico na vseh področjih, o temah da ne govorim. lpvoda
PS: kje sem že, aha pri čilijih. glede pretegnjenosti (lani me je izučilo), ker nimam vseh pogojv za zgodnjo kalitev sem se odločila da jih bom sejala nekaj jutri nekaj čez 10-tak dni skupaj s paprikami, marca pa paradižnike._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
onakom usput; pogledala sem še nekaj Forumov...pa naš je da ga Vikaš naspram ostalim. mislim da je naš Forum res 1A s črtico na vseh področjih, o temah da ne govorim. lpvoda
PS: kje sem že, aha pri čilijih. glede pretegnjenosti (lani me je izučilo), ker nimam vseh pogojv za zgodnjo kalitev sem se odločila da jih bom sejala nekaj jutri nekaj čez 10-tak dni skupaj s paprikami, marca pa paradižnike._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)