Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žledolom - čiščenje, obrezovanje, preventivna škropljenja

crtj-admin
Site Admin

Žledolom - čiščenje, obrezovanje, preventivna škropljenja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Irena iz Vrhnike, ki trenutno nima dostopa do interneta, me je prosila, če v njenem imenu vprašam, kako naj postopa sedaj, ko so njena drevesa očiščena ledu, imajo pa nekaj polomljenih vej in vejic.

Je potreba po takojšnjem ukrepanju? S čim in na kakšen način? Je dobro drevesa obrezati vseh poškodovanih vej, ali pustiti, da mine še nekaj tednov, ko je možen hujši mraz? Je priporočljivo žled otresati, ali bolje počakati, da odpade sam?

zuf je napisal/a:
Sanacija dreves po žledolomu, opis v besedi in sliki - http://www.borovnica.eu/2012/kb.php?a=293
Nazadnje urejal/a muha 10 Feb 2014 19:00; skupaj popravljeno 1 krat
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Glede otresanja pri nas pravijo, da bolje da ne. Je verjetnost, da bo pri tem še kaj polomila. Prvi del pa ne vem.
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Jaz sem skusala zled otresti iz vej, pa sem jih samo vec polomila. Se je pa pri mas zdej ze v vecji meri stanje umirilo in so prezivele veje ze v bolj pokoncnem polozaju. In sem ze boljse volje:)
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem jih otresal, vsekakor sem preprečil lom češpelj, verjetno tudi hruš in nekaterih starejših jabolk. Res je, nekaj vejic je odpadlo, vsekakor pa je škoda manjša kot pa če bi se odlomila kakšna od ogrodnih vej.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

To je odvisno od primera do primera, Če se je požled že toliko prijel, da bi z otresanjem naredili preveč škode, pač počakamo odjugo. Seveda pa, če rešimo drevo pred popolnim uničenjem, je bolje da ga z otresanjem že ""obrežemo" za to leto in počakamo, da vidimo kaj bo narava spomladi pokazala. Je pa pri tokratnem požledu veliko bolje preživelo tisto sadno drevje, ki je bilo bolje obrezano in na katerem je bila opravljena lansko leto že letna rez.Če bo po sreči, bo danes, pri nas, odjuga osvobodila drevje bremena, ki ga nosi.kar pa je polomljeno in tega je ogromno, je pa pač uničeno.
Vsem želim čim manjšo škodo Vido.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Veje, ki se še držijo drevesa se poreže takoj, da se prepreči trganje lubja.
Ostalo lahko počaka na lepše vreme, vendar čimprej.pred brstenjem.
Večje grde rane je najbolje premazati s fungicidno pasto.da se preprečijo okužbe.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Babaco, včeraj sem na roko vlekla dol žled. Nekaj vejic sem res polomila, ostalo pa je glavno. Razen pri enmu manjšemu mlademu drevesu je žled zlomil glavno vejo.
Danes gremo prat k moji mami na koroško, pa pod topel tuš in tam v trgovine, kjer bom nabavila vse potrebno, da v nedeljo zacelim polomljeno. Sem bila pa včeraj tako vesela, ker mi je breskva ostala. Dve veji je žled klub podpori uničil, ostalo pa je kar ok. Joj, po vsej tej depresiji, sem včeraj kar skakala od veselja. To drevo ima eno mini zgodovino in je moja ljubljenka.
Če lahko bi te prosila, da napišeš, kako mazilo kupim, s kom naj poškropim in še vse ostale moje korenjake, ki so preživeli. Sem se odločila, da bodo vsi ostali, tudi tisti, ki je izgubil glavno vejo.
Hvala za info,
Irena

Ps.: zdaj pa delat, da lahko grem potem čimprej domov.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz imam CELAFLOR- WUND BALSAM PLUS, ima semenarna KALIA.
Priporpčljivo bo predspomladansko škropljenje z pripravki na osnovi bakra.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Babaco, kdaj boš ti škropil?
Irena
Odgovori