Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekaj mora biti na preostalih gredah drugače: ali je razlika v globini sajenja, ali kot praviš v velikosti glavic, ali v sestavu prsti, da se manj ogreje, ali pa manjša osončenost. Zanimivo bo ugotavljati razlike, ko bo zorel.

Pri meni so prve Anke pokukale iz zemlje - ne vse in ne več kot 3 cm.
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ja, Brbr, tebi je pa že ornk prilezel na plano Shocked
Sklepam, da zato, ker si mi pravila, da sadiš samo 2 cm globoko (upam, da nisem kaj pomešala). Meni se je to zdelo malo in sem ga sadila nekje 5 do 8 cm globoko (po občutku)
Pri meni je precej manjši, pa še to je povečini pokukal ven tam, kjer sem posadila največje stroke. Jeseni sem namreč sortirala stročke in 'semenčka' po velikosti in jih ločeno sadila na grede. Ravno zato, da bom lahko primerjala, koliko velikost sadilnega materiala RES vpliva na velikost pridelane glavice (oz. tudi na to, koliko hitro skali heheh).
Tako da možno, da tam, kjer ti ni pokukal ven, je bil manjši sadilni material.

HA! Zdaj tu nekaj govorim, in mi je ravnokar kapnilo, da sem bila na njivi že pred enim tednom in je verjetno v tem tednu že kaj zraslo. Bom prav šla popoldan pogledat, če bom utegnila, da vidim stanje.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala, da razmišljata z mano...
Orhy:Mislim, da so čebulice še v zemlji in so žive, saj ponkod že kukajo iz zemlje male špičke.
Muha: Taka razlika se dogaja med vrstami na eni gredi, tako da je sestava prsti več ali manj enaka, globina sajenja je bila enaka (pred sajenjem naredim jarčke , v katere polagam stroke). Res je, da je na delu, kjer so česni zunaj malenkost dlje sonce, a kako z osončenjem pojasniti razliko na tretji gredi?ž
Irenca: Ja, res ne vidim, druge kot, da je vzrok v velikosti strokov. Čeprav pa se mi zdi, da se v skladišču bolje obnašajo večji stroki kot manjši-da manjši hitreje odganjajo. No bomo videli, kaj se bo zgodilo tekom letošnje sezone. Vsekakor upam, da bo boljša od lanske Smile_________________naredimo svet lepši
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

hej, obstaja pravilo /vsaj včasih je tako bilo, in jaz se tega držim/ :

1. čebulček saditi manjše glavice
2. česen saditi samo večje stroke
3 šalotko saditi večje glavice

mislim, da kar drži. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

da ptica, ponavadi kos, ima opravka z zasajenim česnom ali čebulčkom sem že zdavnaj ugotovila. njegovo dejnje-nadloga- je samo v tem da iz firbca ko začne biljka kukati iz zemlje jo potegne ven. brbr poglej ali imaš zraven izruvana semena. če to ni, ne se sekirat saj se bodo ta bolj "švohantni" česni pojavili vsak čas. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravzaprav ni firbec, mislim, da kos zamenja štrleči dellček z deževnikom, ki kuka iz prsti. pišček pišček pišček vidim zvezde
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne , Voda, rastline niso izruvane, samo nekateri listi so odščipnjeni...

Mamicu jim vidim-jih bom že dala vetera-kaj se pa to reče ne ločit česna od deževnika! Sem mislila, da jim tekne sveže zelenje sredi zime, ker spomladi nisem nikoli opazila, da bi bili listi česna odgriznjeni.

Kar se tiče pa tega, da večino česna še ni zunaj, mi je pa tako in tako všeč (saj kot sem že povedala, odkar gojim Anko, se je letos zgodilo prvič, da je sploh kakšna rastlina vzklila pred koncem februarja). Zanima me samo, zakaj so v dveh vrstah odgnali že vsi stroki, medtem, ko stroki v drugih vrstah še niso (razen nekaj izjem). Kakor je napisala Muha, bo zanimivo opazovat nadaljnji razvoj in razlike v rasti in pridelku._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:

Mamicu jim vidim-jih bom že dala vetera-kaj se pa to reče ne ločit česna od deževnika! Sem mislila, da jim tekne sveže zelenje sredi zime, ker spomladi nisem nikoli opazila, da bi bili listi česna odgriznjeni.

Da te ne najde kakšna ptičja policija, brbr................ črv
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

V spominu imam da je Twity pity nekje omenjal moder česen v vloženih stvareh. Lahko da se motim.

Našel sem zapis o česnu, o sami pridelavi in nekaj komentarjev. Podan pa je tudi odgovor zakaj v kislih medijih česen pomodri.

Na kratko avtor pravi takole: česen vsebuje antioksidant antocianin, ki je tudi rastlinski pigment. Ravno ta snov se v kislem mediju obarva v modro barvo. Drugi razlog bi lahko bil nezrel plod. Zaključi pomirjujoče, namreč obarvanost ne vpliva na užitnost ali okus jedi.

Vir: tukaj
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Česen sem vložila v kuhano vino in malo kisa dodala soj in sladkor ohladila dala v kozarčke in nič pomodrel uprabljam pri kuhi in pri vse mesnih izdelkih
Odgovori