Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
juglans, meni se je to zgodilo ja.
In pred kratkim sem tudi poskusno v mešanico kisa ter vode (1:3) vložil domač in kupljen česen. Noben se ni prebarval.
Po vsej verjetnosti je bil tisti res nezrel. Ampak kako je lahko česen nezrel?
Sledi pa še preizkus česna in strupenih gob: Stari ljudje so uporabljali česen pri prepoznavanju gob. Gobe in česen so prekuhali skupaj, če se je česen obarval modro je bila goba strupena.
Bomo videli
In pred kratkim sem tudi poskusno v mešanico kisa ter vode (1:3) vložil domač in kupljen česen. Noben se ni prebarval.
Po vsej verjetnosti je bil tisti res nezrel. Ampak kako je lahko česen nezrel?
Sledi pa še preizkus česna in strupenih gob: Stari ljudje so uporabljali česen pri prepoznavanju gob. Gobe in česen so prekuhali skupaj, če se je česen obarval modro je bila goba strupena.
Bomo videli
juglans je napisal/a: |
Na kratko avtor pravi takole: česen vsebuje antioksidant antocianin, ki je tudi rastlinski pigment. Ravno ta snov se v kislem mediju obarva v modro barvo. Drugi razlog bi lahko bil nezrel plod. Zaključi pomirjujoče, namreč obarvanost ne vpliva na užitnost ali okus jedi. |
Ne bo držalo. V kislem so antocianini rdečkasti, v bazičnem modri, okoli nevtralnega pH pa so modrovijolični. To lahko izjemno lepo opazujemo pri spreminjanju barve cvetov pljučnika.
Tudi tale poskus je zadosti verodostojen.
Bo treba to enigmo s česnom raziskovati dalje, že zaradi firbca.
Da potrdim zgoraj napisano.
Čisto oseben poizkus sem naredil nekaj časa nazaj, tega, ki ga je metuljc prilepila.
Skuhal sem rdeče zelje, ki spusti ogromno barve in tekočina služi za amaterski preizkus pH.
V tekočino zelja sem dodal par kapljic LB seruma (ki ima zelo kislo vrednost).
Tekočina se je obarvala rožnato.
V drugem kozarcu sem poizkus naredil z vodo v kateri je bila zmešana soda, obarvalo se je modrikasto.
Tisto glede gob in česna.
En tak laičen znak strupenih gob je ravno modrikasta barva na mestih, kjer se gob dotaknemo.
Čisto oseben poizkus sem naredil nekaj časa nazaj, tega, ki ga je metuljc prilepila.
Skuhal sem rdeče zelje, ki spusti ogromno barve in tekočina služi za amaterski preizkus pH.
V tekočino zelja sem dodal par kapljic LB seruma (ki ima zelo kislo vrednost).
Tekočina se je obarvala rožnato.
V drugem kozarcu sem poizkus naredil z vodo v kateri je bila zmešana soda, obarvalo se je modrikasto.
Tisto glede gob in česna.
En tak laičen znak strupenih gob je ravno modrikasta barva na mestih, kjer se gob dotaknemo.
Nekaj današnjih sončnih fotk.
Ravno pravi čas so prvi "tulipani" prišli na plan.
Obeta se dobra letina česna.
Po sajenju v jeseni, je bila greda prekrita z razcefranim listjem.
Do danes je površina ostala skoraj nespremenjena, tik pod njo pa je večino listja sprhnelo, vidno na sliki, kjer sem zastirko premešal.
Še letos bo vse skupaj ratalo humus.
V maju sledi košnja travnika blizu vrta in zastirka s svežo travo.
S tem bomo obnovili zastirko in zadušili morebitni plevel.
Ravno pravi čas so prvi "tulipani" prišli na plan.
Obeta se dobra letina česna.
Po sajenju v jeseni, je bila greda prekrita z razcefranim listjem.
Do danes je površina ostala skoraj nespremenjena, tik pod njo pa je večino listja sprhnelo, vidno na sliki, kjer sem zastirko premešal.
Še letos bo vse skupaj ratalo humus.
V maju sledi košnja travnika blizu vrta in zastirka s svežo travo.
S tem bomo obnovili zastirko in zadušili morebitni plevel.
Tudi pri meni so 3-4 cm visoki "tulipančki" že pokukali ven. še sreča, da mi njiva visi in sem naredila malo vzdignjene grede, tako mi še kar po teh potkah voda lije po njivi navzdol. Česen je prišel ven lepo na gosto in ne izgleda, da bi mu ta zimska moča škodila in bi zrna segnila. Mislim, da je kar "zategel"._________________Živeti na podeželju je najlepše!
jaz sem včeraj že prerahrala vrhbjo plast, ki je vsa trda oz skorjasta. Pomoje bo malo zraka prišlo k koreninam je pa ves pomečkan ampaj saj je bil lani tudi, Zemlja se je popoldne že malo osušila tam kjer je bilo prerahljano._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com
Moj je že ves zunaj, kakšnih 4cm je visok na odcedni gredici, na vrrtu pa je čisto ubogi, ker kar plava v luži, tam je visok komaj centimeter in nekako rdečkast. Se bom morala lotit prezračevanja, da voda vsaj malo odteče. Kriva je psička Ayla, ki je po tisti gredi celo zimo tekala do sosedov in zemljo zbila v glineno kepo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
No, česnoljubci, a ste se končno zbudlil . Pri meni na vrtu tudi dobro kaže. Niso pa še vsi zunaj. Dokler ne bodo vsi dobro vidni in dokler se zemlja malo ne osuši, ne bom nič rahljala-saj tudi ni potrebe, ker sta gradi prekriti s slamo in listjem, tako zemlja ni zbita.
Ivčk, česen ne prenese zastajanja vode. Zato jo probaj čimprej spravit stran. Mogoče bi pomagalo, če bi malo poglobila potko ob gredi, da bi voda odtekla nanjo. Seveda pa je zdaj, ko je vse tako razmočeno za zemljo kakršnokoli prekopavanje slabo, ker se uniči njena struktura, kar se s kasnejšo obdelavo ne da popravit (tako uči literatura). Zemljo se lahko obdeluje, ko se prst ne prijemlje več na orodje ali obutev._________________naredimo svet lepši
Ivčk, česen ne prenese zastajanja vode. Zato jo probaj čimprej spravit stran. Mogoče bi pomagalo, če bi malo poglobila potko ob gredi, da bi voda odtekla nanjo. Seveda pa je zdaj, ko je vse tako razmočeno za zemljo kakršnokoli prekopavanje slabo, ker se uniči njena struktura, kar se s kasnejšo obdelavo ne da popravit (tako uči literatura). Zemljo se lahko obdeluje, ko se prst ne prijemlje več na orodje ali obutev._________________naredimo svet lepši