Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Dobil sem 4 gladke čajote, ki že poganjajo, 2 sem dal v hladno temno klet, dve pa v lonce z zemljo, ki sem jih dal v 25l hobuk, okoli in na vrh slamo, ter pustil v vrtni uti.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

V kleti - hladna tam nekje 10 stopinj imam jih zavite še v papirju. Naj jih dam ven iz papirj?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Čao čajotarji, čajotam nikar ne režite poganjke in dobro je da so v temi ali večkrat zavite v časopisni papir in na hladnem mestu, če malo odženejo ni panike. predsaditev v posode komaj konec Marca saditev na stalno mesto pa po 25,5. Razvoj cvetnih pogankov je zelo pozen lahko tudi Avgust -September a potem rastejo zelo hitro in konec oktobra bo bera zelo obetavna.
Zemlja naj bo zelo kakovostna,propustna-globoka in obilno pognojena z dobrim kompostom. Julija jas pokrijem zemljo okoli sadike s paropropusno folijo v katero napikam še nekoliko lukenj za prezračitev folija preprečuje izsušenje zemlje. Zalivanje po potrebi vsake 3 tedne pognojim za pest bio organik pelete na m2. V jeseni bomo pogledali slike uspeha pa lep pozrav Ivan._________________Veselo na delo !
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Torej jih še pustim naprej zavite? Dobro poganjajo mi pa še nič._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Jaz sem jo pa konec januarja dobila od Kcvetke, imela je že 3 konkretne kalčke (5-15 cm). Zato sem jo posadila v lonec. Sedaj ima že metrske poganjke in sem jo dala v hladen prostor ter ji dala oporo. Kaj naj z njo? Odrežem poganjke ali ne?
Hvala.
ivipiči

Martinka, če boš poganjke odrezala ni garancije, da bo plodov na rezervnih poganjkih, jaz bi jih pustil samo daj jo v temo da nebo več rastla.
Ali pa kupi v E"leclerc 2sveže in postopi kot zgoraj opisano.L.P Ivan._________________Veselo na delo !
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

IVIPIČI, HVALA.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ivipiči, ti ki si znalec. Ravnokar sem odkopal luknjo kjer so bile lani zelene gladke čajote in naletel na kopico gomoljev. Približno polovica jih je bila bolj ali manj gnilih, nekaj pa sem jih uspel odkopati. Žal niso vsi celi. Kakšnega sem zarezal/odrezal kot krompir pri izkopu. Gomoljev je več kot sem imel lani čajot Rolling Eyes

Imaš kakšno idejo ali se da iz teh gomoljev vzgojiti nove rastline? Če ja, kako? Sem ti poslal isto na ZS, če boš videl prej.
ivipiči

Čao Bicikel.
Koliko jas vem o čajotah bi naj v tropskih krajih čajote rastle več let na istem mestu in to iz gomoljev katere Brazilci tudi nekoliko kosov gomolja namerno pustijo v zemlji višek pa porabijo v kulinariki.
Probaj par kosov pustit,da bomo vsi bolj pametni, gnile gomolje pa vse odstrani. Če bojo prerano pognali kalčke jih zaščiti pred močnim soncem in nočno pozebo štiri koli in čez povezni plastično vrečo skoraj prozorno.
Mnogo sreče. L.P Ivan._________________Veselo na delo !
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ivipiči, hvala za informacijo. Se mi je zdelo, da sem enkrat ujel nekaj o teh gomoljih. Trenutno sem jih pobral in dal v klet na 10stC. Zelo verjetno niti niso vsi vredu, vsaj če sodim po ostankih ostalih, čeprav na zunaj izgledajo vredu. V stari zemlji bi gotovo zgnili, še posebej glede na to, da je zemlja še prehladna. Razmišljam, da bi jih postopno dajal na toplejše mesto, edino zagotoviti moram nekaj vlage. Mogoče bi jih dal v kakšen šotni substrat in vsake toliko rahlo zalil?

Imam pa za izkopati še eno luknjo, ki je imela malenkost drugačno zemljo z nekaj šote in je bila čez zimo pokrita s polivinilom, tako da pričakujem malo manj vlage in posledično mogoče manj gnilih gomoljev. Bom poročal, če kaj najdem.

Letos bom poizkusil z rumenkasto varianto čajot za katere se mi dozdeva, da bi lahko bile bolj zgodnje. Domneva temelji predvsem na tem, da mi je bodeča različica doslej največ rodila, in da se jih v Leclerc iz Francije da dobiti samo nekje do novega leta, zelene pa še dva meseca potem.
Odgovori