Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Pozdrav. No, sedaj je na našem koncu že čas za potaknjence fig.Kako pa vi celinarji?Še tri vrste, ki naj bi jih ne imel (zaenkrat NO NAME)- čas bo prinesel odgovor.
Za spremembo polovica potaknjencev tretirano s RHIZOPON-3, ostalo CLONEX.Tako, za začetnike, kot sem jaz.
Mislim, da sem v različicah fig nekje na številki 23-24, bo dovolj.
lp. VinkozNazadnje urejal/a vinkoz 16 Feb 2014 19:30; skupaj popravljeno 1 krat
Za spremembo polovica potaknjencev tretirano s RHIZOPON-3, ostalo CLONEX.Tako, za začetnike, kot sem jaz.
Mislim, da sem v različicah fig nekje na številki 23-24, bo dovolj.
lp. VinkozNazadnje urejal/a vinkoz 16 Feb 2014 19:30; skupaj popravljeno 1 krat
Tudi pri meni je v planu malo "znižati" enoletno šibo fige, in bo nastalo par potaknjencev.
Na koliko brstov pa režete potaknjence fig? 3-4, 2-3 v zemljo, en zunaj?
Na koncu vejice kjer gre potaknjenec v zemljo kaj odstranite lubje?
Na vrhu potaknjenca nad brstom kaj zamažete s cepilno smolo ipd, da preprečite izsušvanje?
Pri meni se lanskoletni poletno-jesenski potaknjenci že prebujajo, uspeh je zaenkrat 50%.
Na koliko brstov pa režete potaknjence fig? 3-4, 2-3 v zemljo, en zunaj?
Na koncu vejice kjer gre potaknjenec v zemljo kaj odstranite lubje?
Na vrhu potaknjenca nad brstom kaj zamažete s cepilno smolo ipd, da preprečite izsušvanje?
Pri meni se lanskoletni poletno-jesenski potaknjenci že prebujajo, uspeh je zaenkrat 50%.
Twity Pity.
Jaz ponavadi odrežem kar cel poganjek, dolg 50 in več cm, v bazalnem delu pod brstom rez pod kotom caa 45 st, dva brsta v zemljo, predhodno oslepim, zarez lub ob bazalnem delu. Iz zemlje raje vidim poganjek brez krajšati, to opravim v naslednjem letu.
Juglans.
Glede na to, da sem pripravljal potaknjence FIG v različnih letnih časih, potrjujem februar. Izplen ukoreninjenih 100%.To se je potrdilo tudi v preteklem letu, zato tudi v tem tednu 17 potaknjencev- tri različice. Nadzemni del 50 cm in v zemlji caa.20 cm.
lp. Vinkoz.
Jaz ponavadi odrežem kar cel poganjek, dolg 50 in več cm, v bazalnem delu pod brstom rez pod kotom caa 45 st, dva brsta v zemljo, predhodno oslepim, zarez lub ob bazalnem delu. Iz zemlje raje vidim poganjek brez krajšati, to opravim v naslednjem letu.
Juglans.
Glede na to, da sem pripravljal potaknjence FIG v različnih letnih časih, potrjujem februar. Izplen ukoreninjenih 100%.To se je potrdilo tudi v preteklem letu, zato tudi v tem tednu 17 potaknjencev- tri različice. Nadzemni del 50 cm in v zemlji caa.20 cm.
lp. Vinkoz.
Jaz pustim dva očesa zunaj, dva slepa gresta v zemljo. Vedno rata....
Pozna - ima kdo figo Madeleine http://www.pepinieres-gromolard.com/fruitiers/figuier-madeleine-des-deux-saisons.html
mfranc, kako ti uspeva Pastilière?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Pozna - ima kdo figo Madeleine http://www.pepinieres-gromolard.com/fruitiers/figuier-madeleine-des-deux-saisons.html
mfranc, kako ti uspeva Pastilière?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Sonceluna je napisal/a: |
Prosila bi za en nasvet. Figi prezimujem še v loncu na hodniku, nič ogrevanem. Letos se mi je prvič zgodilo, da sta podivjali. Začeli sta poganjati na polno. A naj te pretegnjene vejice porežem ali pustim? Hvala za pomoč! |
Temperatura za prezimitev naj bi bila nekje med 0 °C in 10 °C, pa recimo najboljša 5 °C.
Je pa v spregi s svetlobo, izrazito malo svetlobe povzroči intenzivno rast tankih, bledih poganjkov.
Po možnosti na še hladnejši, svetel prostor; rezati se pa še ne splača. Pravi čas bo, ko bo figa dobila normalne pogoje za rast, mogoče sredi pomladi.
LP_________________mfranc