Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aubrietia - avbrecija

crtj-admin
Site Admin

Aubrietia - avbrecija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Spada v družino Brassicaceae - križnice

prekrovna rastlina blazinaste rasti
zadovoljna tudi s skromno zemljo
prija ji sonce, idealno se počuti v skalnjakih
višina 10 cm
cveti aprila/maja

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jo kaj razmnožuješ, s semeni ali delitvijo?
Če jo razmnožuješ s semeni, predvidevam da prvo leto ne cveti?
Jo po cvetenju kaj znižaš/porežeš?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

S semeni še nisem poskusila, sama se mi tudi še ni zasejala. Edina možnost razmnoževanja je bila delitev. Je kar občutljiva na lego. Prva leta sem jo imela v polsenci, kjer se je slabo razraščala in slabo cvetela. Predlani sem jo posadila na sončno lego, tam ji očitno bolj ustreza.

Porežem jo takoj, ko odcveti (če ne pozabim Embarassed ) .

Tistale fotografija zgoraj žal ni iz mojega vrta. Posneta je bila v Arboretumu Volčji potok.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hvala, kaj pa zalivanje? Je zahtevna?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

v trgovinah je tudi seme. pred nekaj leti sem jo posejala kar v zemljo, če se ne motim aprila tukaj v Lj. in če se ne motim kali na svetlobi, torej jo poseješ in rahlo pritisneš v zemljo. na vrečki je bilo navodilo. lepo je vzklila in super cvetela, rezala jo nisem nič. presadila v I., ta hip se ne spomnim ali sem jo lani videla ali ne, lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

TwityPity je napisal/a:
Hvala, kaj pa zalivanje? Je zahtevna?

Malo več vode rabi, kot recimi iglaste plamenke. Zalivala sem samo, ko je bila blazinica uvela, mogoče lani 1x ali 2x. Kaj več gotovo ne, ker bi mi ostalo v spominu. Raste na odcedni strmi brežini. Z zastirko bi se dalo to zalivanje še bolj zmanjšati.

voda: si me opogumila. Če bom kje zasledila seme, ga bom kupila za "zimsko sejanje". Rada bi več barv, ker imam zaenkrat smo eno - modro.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz sem pa cel čas bila prepričana, da je avbrecija samo modre barve. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V osnovi so vse barve modrikaste, se pa razlikujejo v odtenkih. Google jih pokaže kar precej, jaz bi bila pa zadovoljna že, če bi imela tisto, ki vleče na rdeče.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, so tudi bele in rožnate. Te tri barve so precej pogoste znoraj istega rodu (ali vrste), ker gre za isto barvilo, no, skoraj, običajno so bele pač brez, rožnate imajo barvilo v kislem, modre pa v bazičnem. Mislim, da gre večinoma za antocianine.
Take so, recimo, vetrnice, Apeninska je modra, prav danes sem videla, da 2 pri nas v škarpi že cvetita. Modri.
V enakih treh barvah se najdejo travniške kadulje, pa jetrniki, pljučnik že sam po sebi spreminja barve cvetov, tudi vijolice so pogosto teh barv (no, so tudi rumene, ampak v tem primeru gre pa za drugo barvilo.
Odgovori