Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Hmmm brbr - kar sline so se mi pocedile _________________
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Na linku o goriškem radiču piše, da so ga spulili, odstranili ovenele liste, nato nazaj zakopali, en del pridelja pa obesili v snopih v kleti, kjer so listi zgnili, in nato na novo zrasli Shocked .

Pa ne se mi smejat, nikoli še nisem gojila radičev, ker nikoli niso bili rdeči Confused ? Seveda nisem vedela, da rdečino pridobijo z mrazom. Verjetno običajne radiče v jeseni le na miru pustimo, in potem naredijo glavice? Je to še v jeseni, ali spomladi? Verjetno je odvisno od sorte. Bi bila vesela kake razlage, četudi sem malo blond izpadla..._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Battagelli, če boš morda našel po starih zalogah semena goriške vrtince, bi te lepo prosila za malo semena.
V zadrugi v Škofji loki sem vsa srečna kupila semena solkanskega radiča, misleč da gre za goriško vrtnico. No na napakah se učimo:) Pojedli ga bomo pa vseeno.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kako leto nazaj je bila na televitiji oddaja o pridelavi siljene Goriške vrtnise. Moram priznat, kar zamudna zadeva.
Ko opazujem vse te prezimne radiče (tako rdeče, kot zelene), pa mi ni jasno, zakaj toliko dela s siljenjem, ko pa vsi radiči, ki niso oblikovali glav spomladi naredijo rozete zelo podobne vrtinčnemu cvetu.

Battagelli pri receptu za mojo solato pa je manjkal tvoj kis iz Terana. Še zdaj se mi cedijo sline, pa čeprav smo ga že dolgo tega porabili Sad_________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

karakteristika radičev je prav ta grenkoba, ki naredi to okusnost v solati. vsi radiči ne glede na ime ali barvo so večletnice, če jih sproti režeš, da ne gredo v seme. tržaški "primotajo-prvi rez", tudi pri ostalih nimajo toliko te grenkobe. jaz tej grenkobi rečem "železo", mož doda, da sliši žebljičke ropotat po želodcu.

pa še nekaj, mož je jemal tablete za redčenje krvi (srce) in vsakokrat ko je dva dni zapored, pred kontrolo, jedel radič ali blitvo, tablete niso vplivale na redčenje, namreč moral je za en dan podvojit porcijo teh. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kot pravi brbr, naslednje leto večina radičev dela rozete. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Ker me je prehitel sneg,da ne morem v vrt okopavat Wink ,sem se malo pozanimala za radiča goriška vrtnica-solkanski radič in indigo radič po napotkih b.
Agrocasol Plus v Ljubljani ima indigo radič.Samo pakiranje po 5.000 semen.Cena je 90,00EUR.Ga Jožica je bila zelo prijazna.Kot je bilo že rečeno pošlje tudi po pošti.
Planta Prelesje ima radič goriška vrtnica-solkanski radič,pakiran v posebnih vrečkah.V Ljubljani naj bi ga imeli v Bauhaus,Obi,Eurogarden.Tako mi je povedala gospa,ko je pregledala seznam komu v Ljubljani so dobavili seme.
Ako bi kdo želel še sam kakšne podrobnejše informacije sta tu tel.št.

Agrocasol Plus Ga Jožica 425 64 97

Planta Prelesje 534 05 74
pozdrav
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

hvala za info! Se pravi, prelesje ima samo veleprodajo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

dodatek
na vrtnar.si se tudi lahko naroči indigo radič v malih vrečkah preko spletne trgovin.
Žal sem prepozno videla Embarassed
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Grem takoj jutri v kranj precekirat. Hvala za info!
Odgovori