Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buddleja davidii - davidov metuljnik (in sorodne vrste)

žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Moj metuljnik se tudi ne razrašča. To me ne skrbi in tudi nima pogojev, da bi "ušel" kam v naravo.

Prav rada bi slišala kakšno mnenje od npr. metuljc in Greeny-a, ki sta (se mi zdi) bolj v botanični stroki. Glede metuljev.
Nekako se mi zdi naraven proces, da metuljček odloži svoj zarod v bližini, kjer ve, da bo dovolj hrane za male (gosenice).

Ne verjamem, da so sosede samo tečne, ker sem zeloooo velikokrat slišala koliko več gosenic je zadnjih par let (toliko je star moj metuljnik) na pelargonijah, bršljinkah, zelenjavi in celo jaz jih opažam na mojem paradižniku. (da o drugih rastlinah ne govorim)._________________LP Žižola
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Metuljnikova semena še kako hitro uidejo v naravo. Marsikod ga srečamo, ko se razrašča tam, kjer mu ni mesto. Ztao z njim oz. z odcvetelimi socvetji le previdno, prosim.
Metulji imajo radi metuljnik, ker na njem dobijo hrano (medičino). Njihove gosenice pa objedajo različne rastline (ne bi rekla, da naši avtohtoni metulji objedajo metuljnik), za različne vrste so te rastline zelo različne. Pogosta vrsta, ki jo objedajo gosenice večih vrst metulje, je kopriva.
V ključih za določanje vrst metuljev imamo poleg odraslih metuljev (običajno samcev in samic, z vzorci spodnjjega in gornjega dela kril, še njihove gosenice, bube in rastline, na katerih se hranijo gosenice.
Sosedam pa le povej, da je povečano številogosenic jasen znak bolj čiste narave, obrermenjene z manj sztrupi in so torej tega lahko levesele (in se malo jezijo pač). Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam podoben kosmat roza metuljnik, kot magnolija in pa dva običajna, modre in lila barve. Pri roza metulljniku opažam zelo počasno širjenje grma z novimi mladikami iz korenin, od običajnih sem pa pred leti populila že najmanj 10 sejančkov na robu ceste pod njima. Od takrat vestno skrbim, da sproti režem vsa odcvetela socvetja, preden uspejo semeniti.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

metuljnik vsako leto zgodaj na pomlad pošteno obrežem (nekakona do pol), če želim, da lepo in množično cvete. ko se cvetovi začenjajo sušiti jih porežem in kaj kmalu pocvitati začne. to počnem celo poletje in je vedno poln cvetov, sicer manjših. okrog letajo lastavičarji, admirali, citrončki in drugi. saj so metulji tudi ogrožena vrsta ne samo tigri, leopardi... Metuljc je razložila strokovno, jaz pa to opažam iz prakse onako usput. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Še en, druge vrste metuljnik, podarjen zato ga ne znam določit.
Ali Buddleia lindleyana ali
Buddleia japonica

doli

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Da se še jaz pohvalim.

Od jeseni dalje sem "terapevt" rumenemu metuljniku. Cilj, ki sva si ga zadala so koreninice in njegova samostojnost. Morebiti uspem.

Hvala Plamenka.

Doli, zlasti zadnji je prav poseben. Povsem v tvojem stilu.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Hvala lepa za odgovore o gosenicah in metuljnikih , ki sem jo začela.
Po prebiranju vaših prispevkov sem se odločila, da letos metuljnik pri meni še ostane. Tako zelo je lep in cveti od junija do slane z ogromnimi dolgimi cvetovi.
Kot pa me je poučila metuljc, bom razložila sosedom
" da je povečano število gosenic jasen znak bolj čiste narave, obremenjene z manj strupi in so torej tega lahko le vesele (in se malo jezijo pač). ".

Kar se pa razraščanja tiče, sem obkrožena s takšnimi sosedi, ki skrbno izkopavajo vsako neželeno rastlinico.

Če bi imela prostor, bi imela prav vsakega od metuljnikov, ki ste jih pokazali - tako zelo so lepi. Rumeni, roza kosmati, oni viseči Razz_________________LP Žižola
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Mogoče mi lahko gdo pošlje kakšno sadiko ni važno kakšne barve je. Bom ga že ukrotila če bo potrebno. Kar pa se gosenic tiče jih je povsod polno čeprav nimam metuljnikov. Sedaj ko presajam rože se v vsaki kišti nahajajo rumeni debeli črvi. Ali je kakšen način da bi se to preprečilo?
doli

Ti pošljem jaz, po prvem dežju.
Odgovori