Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zalivalni sistemi

Odgovori
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Harka je napisal/a:
Eden najstarejših zalivalnih sistemov na svetu (glinene posode, kjer voda pronica v zemljo okrog njih skozi stene posod) sedaj končno tudi pri nas (za enkrat samo na FB našla)

https://www.facebook.com/OllaGlinenePosode
Harka lepo pozdravljena!

Oj, sem vesela, da si med nami _________________
Nazadnje urejal/a orhy 01 Jul 2013 10:45; skupaj popravljeno 1 krat
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

hvala, Orhy. Sem si danes vzela čas, da sem vas našla. Very Happy
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

labia je napisal/a:
ja točno. Dvakrat na teden je več kot dovolj za paradižnike. Sicer pa lahko preračunaš koliko rabiš imeti zalito, se pravi katero količino vode rabiš iztočiti v recimo nedeljo in katero količino v četrtek.

Pri meni v plastenjaku je 42 rastlin - za vsako rastlino pri enem zalivanju cca 3 litra. Na grobo je to 150 litrov v nedeljo in 150 litrov v četrtek.
Vključiš zalivanje in meriš čas, ki je potreben, da ti izteče 150 litrov ( no lahko tudi 50 litrov in potem podaljšaš čas za 3 krat).
Potem samo nastaviš programator za ta potreben čas.

Je pa to sigurno dovolj zalito, ker je zalito v globino in rastline krenejo s koreninami v globino in v smer kjer je mokro. Zato so manj občutljive za vremenske razmere.

Če imaš kakšne druge rastline v plastenjaku ali vrtu si pa tudi določiš koliko vode nameniš posamezni rastlini in potem to preračunaš.
lp

Na vrtu naj bi imel poleg rastlinjaka 4 x 9,60 m zbiralnik vode - 1000 l. To vodo bi nekako speljal iz drugega zbiralnika. Torej ta, ki naj bi bil na vrtu - ker se ne spoznam na vse te zadeve - na kako višino bi ga moral dati, da bi bil primeren za kapljično zalivanje? Še kak drug pametni nasvet? Kje točno kupiti zadevo, ki jo lahko vstavimo v žleb in nato speljemo v zbiralnik? Bauhaus - Obi -Merkur?
Hvala Embarassed_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Višina pipe naj bo vsaj 1m nad nivojem zalivanja.
Kompletno cisterno daš recimo na pokonci stoječe betonske votlake.
Glede na tip kapljične cevi in seveda skupno dolžino kapljične cevi ( pri tebi je recimo 4 krat po 10 m ( skupaj 40m) trajanje zalivanja od 3 do 6 ur pri tej višini pipe.
Čas zalivanja preračunaš na glede na željeno porabo. Po prvi uri pogledaš za koliko se je spustil nivo vode v zbiralniku in glede na željeno porabo čas ustrezno podaljšaš.
Je pa v bistvu nujno imeti nek filter trdih delcev pred kapljično cevjo, ker drugače jo boš dokaj hitro zamašil in ti bo vsako naslednje zalivanje zalilo z manj vode.
pajo

Pomagaj mi z filtrom. Kakšen naj bi bil? Rolling Eyes_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

ja, tukaj na drugi strani je TweetyPity prilimal fotko kar zelo dobrega filtra.
V bistvu ne rabiš nič zahtevnega, ker gre za izredno nizke pritiske vode ( cca 0.1 at). Važno je samo, da je notri mrežica ali goba ali kamen, ki bo zadržala delčke, ki se naberejeo v kapnici ( kamenčki od strešnikov, kakšni ostanki listja, zemlje, praha) in bi utegnili zamašiti luknjico na kapljični cevi.
Tako, da ni potrebe iti v kakšne velike stroške. Tudi najcenejši bodo zadosti dobri, važno je le da boš imel na filtru take priključke, da boš lahko vse skupaj povezal.
pajo

Še nekaj me zanima. V rastlinjaku bi imel samo čilije. Kako mislite, da bi se obneslo , da bi imel pred rastlinjakom 1000 l zbiralnik na 1,5 m višine poleg vsake rastline pa dal v zemljo plastenko z odrezanim dnom. In bi potem samo dolival vodo v plastenke iz zbiralnika po cevi? Možno?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pajo je napisal/a:
Še kak drug pametni nasvet? Kje točno kupiti zadevo, ki jo lahko vstavimo v žleb in nato speljemo v zbiralnik? Bauhaus - Obi -Merkur?
Hvala Embarassed

Moj mož ga je nabavil v Bauhasu, tadražji komplet, kjer se odreže del cevi in vstavi cel komplet, ki ga lahko reguliraš. Pozimi imamo odprt pretok v kanal, poleti pa vodo preusmerimo v cisterno. Kateregakoli boš vzel, ga bo treba jeseni večkrat preveriti, če ga ni mogoče zamašilo listje .
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

pajo je napisal/a:
Še nekaj me zanima. V rastlinjaku bi imel samo čilije. Kako mislite, da bi se obneslo , da bi imel pred rastlinjakom 1000 l zbiralnik na 1,5 m višine poleg vsake rastline pa dal v zemljo plastenko z odrezanim dnom. In bi potem samo dolival vodo v plastenke iz zbiralnika po cevi? Možno?

Seveda bi se, jaz sem imel pred leti tako narejeno pri paradižnikih in se obnese.
P.s. še vedno pa na tak način zalivam buče, in tudi na novo posajeno sadno drevje bom zalival na tak način, samo da bom 1,5l in 2l plastenke zamenjal s 5l kanticami.
pajo

Hvala vsem za odgovore._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori