Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vzgoja pod umetno LED svetlobo
-
- Site Admin
Vzgoja pod umetno LED svetlobo
(Prenos iz arhiva)
Oddeljeno iz teme:
- Vzgoja pod umetno svetlobo
Urejal: TwityPity
Na rastline.com sem prebral tole:
"1. za rast rastline je pomembna modra svetloba, 6400 stopinj kelvina oziroma valovne dolžine 465 nanometra
2. za cvetenje in plod je pomembna rdeča svetloba, 2700 stopinj kelvina oziroma valovne dolžine 650 nanometra
3. za proizvodnjo klorofila je pomembnih več frekvenc: 430,662 in nekaj manj 453 in 642 nanometra
4. za trigger oziroma sprožitev pa 735 nanometra
najpomembnejši sta prvi dve svetlobi: torej modra in rdeča, še posebno če jih uporabljamo kot dodatno osvetlitev poleg dnevne svetlobe."
Tule je zanimiv primerjalni test različnih razsvetljav
Zanima me samo vzgoja sadik in ravno ta del testa še ni objavljen.
Tole je ravno na meji ko ti zaračunajo carino + še toliko ali več za stroške postopka http://m.ebay.com/itm/141137612799?nav=SEARCH
tole pa malo pod mejo http://m.ebay.com/itm/121244492415?nav=SEARCH
Angleški forum na to temo
Ali je kdo našel kak uporaben test.
Izbet mi je danes (sredi oktobra) poslal tale zanimivi test LED in T5 pri gojenju solate. https://www.youtube.com/watch?v=u8-FKHAVsnANazadnje urejal/a Oldi 15 Okt 2014 22:46; skupaj popravljeno 1 krat
- Vzgoja pod umetno svetlobo
Urejal: TwityPity
Na rastline.com sem prebral tole:
"1. za rast rastline je pomembna modra svetloba, 6400 stopinj kelvina oziroma valovne dolžine 465 nanometra
2. za cvetenje in plod je pomembna rdeča svetloba, 2700 stopinj kelvina oziroma valovne dolžine 650 nanometra
3. za proizvodnjo klorofila je pomembnih več frekvenc: 430,662 in nekaj manj 453 in 642 nanometra
4. za trigger oziroma sprožitev pa 735 nanometra
najpomembnejši sta prvi dve svetlobi: torej modra in rdeča, še posebno če jih uporabljamo kot dodatno osvetlitev poleg dnevne svetlobe."
Tule je zanimiv primerjalni test različnih razsvetljav
Zanima me samo vzgoja sadik in ravno ta del testa še ni objavljen.
Tole je ravno na meji ko ti zaračunajo carino + še toliko ali več za stroške postopka http://m.ebay.com/itm/141137612799?nav=SEARCH
tole pa malo pod mejo http://m.ebay.com/itm/121244492415?nav=SEARCH
Angleški forum na to temo
Ali je kdo našel kak uporaben test.
Izbet mi je danes (sredi oktobra) poslal tale zanimivi test LED in T5 pri gojenju solate. https://www.youtube.com/watch?v=u8-FKHAVsnANazadnje urejal/a Oldi 15 Okt 2014 22:46; skupaj popravljeno 1 krat
Oldi, nikakor ne samo svetloba ene valovne dolžine. Absorbcijski spekter fotosinteze je precej špirok, najmanj je uporabna zelena svetloba.
Tukaj lepo vidiš, da je za fotosinztezo najbolj uporaben del od 400 do 500 in od 630 do 700nm. Za sprooženje cvetenja je pa pomembnih precej dejavnikov, za začetek ni vseeno, ali gre za dolgodnevnice ali kratkodnevnice. Vsekakor so bistveni hormoni.
Tukaj lepo vidiš, da je za fotosinztezo najbolj uporaben del od 400 do 500 in od 630 do 700nm. Za sprooženje cvetenja je pa pomembnih precej dejavnikov, za začetek ni vseeno, ali gre za dolgodnevnice ali kratkodnevnice. Vsekakor so bistveni hormoni.
Seveda je več valovnih dolžin v modrem in rdečem spektru, ki sodelujejo v fotosintezi. Ponavadi poenostavimo z eno krivuljo za fotosintezo, ki sem jo nalimal na prvi strani, je pa v bistvu sestavljena iz dveh krivulj, klorofila A in klorofila B
Tretja krivulja na shemi od Metuljc so karoteni, ki so še bolj "komplicirani" , nekakšno dopolnilo, pomagajo pri fotosintezi, pa regulirajo, zadržujejo preveliko svetlobno energijo, itd.
Zanimivo, ponavadi res govorimo (kar pavšalno?) da je modra svetloba za rast, rdeča za cvet in plod.
Na linku iz ebaya prodajalec svetilke v modrem spektru pa celo napiše:
Blue 450nm (225pcs): the popular spectrum for plant flowering and fruiting
Tu pa mene zmanjka, od kdaj samo modri spekter za cvet in plod ...
Moje izkušnje gredo v smer, da so za "pridelavo" lepih, zdravih, kompaktnih sadik enako potrebni in rdeči in modri spekter, v več valovnih dolžinah.
Oldi, če imaš čas in voljo za raziskave po spletu in za prakticiranje doma, pa si seveda dobrodošel.
LP_________________mfranc
Tretja krivulja na shemi od Metuljc so karoteni, ki so še bolj "komplicirani" , nekakšno dopolnilo, pomagajo pri fotosintezi, pa regulirajo, zadržujejo preveliko svetlobno energijo, itd.
Zanimivo, ponavadi res govorimo (kar pavšalno?) da je modra svetloba za rast, rdeča za cvet in plod.
Na linku iz ebaya prodajalec svetilke v modrem spektru pa celo napiše:
Blue 450nm (225pcs): the popular spectrum for plant flowering and fruiting
Tu pa mene zmanjka, od kdaj samo modri spekter za cvet in plod ...
Moje izkušnje gredo v smer, da so za "pridelavo" lepih, zdravih, kompaktnih sadik enako potrebni in rdeči in modri spekter, v več valovnih dolžinah.
Oldi, če imaš čas in voljo za raziskave po spletu in za prakticiranje doma, pa si seveda dobrodošel.
Zelo se hvalijo tile + poceni je (7,1€) + direkt v navadno "fasungo jo zašraufaš"
Za tale čip piše:
Za tale čip piše:
Citiram: |
Red light will promote chlorophyll A and chlorophyll B proceed photosynthesis, promote the stem, head and other organ form; Blue light is good for plants photosynthesis, promote the green leaves grow, protein synthesis, fructification form, increase output and shorten incubation period |
Takšno fertik led svetilko bom pa enkrat probal. Pravzaprav sem jo že iskal, samo z grlom E 14, ki jih že imam nameščene za dodatne lučke pri oknu.
tukaj
tudi podatki so zelo pregledni:
Light Type : Led plant grow light
Base Type : E27
Output Power : 15W
Luminous Flux(lm) : 900-950lm
Led Tips 100% new Epistar
Beam Angle : 120 degree
Torej pri moči 15 W, nekje 900-950 lm, kar je na nivoju fluo sijalk, ker pa ta LED žarnica ne oddaja nepotrebnih valovnih dolžin, npr. zelene barve, bi morala biti kar zanimiva.
Meni pa ne odgovarja gromozansko širok kot izsijavanja, 120 ° .
Moram pa kljub temu malo spomniti na doooolgoletno najavo učinkovitih Led žarnic. Na forumu Konoplja je nekdo leta 2003 !!! napisal tole: pravijo, da bojo diode nadomestile hpske!
He, he, hpske (natrijeve žarnice) pa še vedno prevladujejo .
tukaj
tudi podatki so zelo pregledni:
Light Type : Led plant grow light
Base Type : E27
Output Power : 15W
Luminous Flux(lm) : 900-950lm
Led Tips 100% new Epistar
Beam Angle : 120 degree
Torej pri moči 15 W, nekje 900-950 lm, kar je na nivoju fluo sijalk, ker pa ta LED žarnica ne oddaja nepotrebnih valovnih dolžin, npr. zelene barve, bi morala biti kar zanimiva.
Meni pa ne odgovarja gromozansko širok kot izsijavanja, 120 ° .
Moram pa kljub temu malo spomniti na doooolgoletno najavo učinkovitih Led žarnic. Na forumu Konoplja je nekdo leta 2003 !!! napisal tole: pravijo, da bojo diode nadomestile hpske!
He, he, hpske (natrijeve žarnice) pa še vedno prevladujejo .
Pri tej iz prvega linka mene skrbi samo to, koliko traja da začnejo "crkavati" posamezne ledice - imam pač slabe izkušnje s temi kitajskimi led žarnicami. Cena je pa vseeno mamljiva, in bi bilo vredno poskusiti.
Mi je tista iz drugega linka bolj zanimiva, samo tam pa potrebuješ še pretvornik iz 220v, hladilnik in malce ročnih spretnosti.
Mi je tista iz drugega linka bolj zanimiva, samo tam pa potrebuješ še pretvornik iz 220v, hladilnik in malce ročnih spretnosti.
Kot sem zadnjič napisal, sem preko neta nabavil te žarnice po res ugodni ceni. Imam jih sicer le kot dodatno svetlobo dnevni skozi okno, sploh v bolj temnih dneh in prve izkušnje so OK. Če kupujete Led grow žarnice predlagam vsaj 40W, ki imajo že kar veliko površino pokrivanja, 10 W pa so bolj reflektorsko usmerjene in so bolj za sadiko , mogoče dve. Seveda lahko povečate kot z dvigom svetenja, ampak se kar precej luksov izgubi. Če se vam da igrati na licitacijah E- baya lahko precej prihranite. Imam 90(ta je super), 50, 40 in 10 watno žarnico, uporabljam pa zaenkrat le 50, saj še ni dovoj sadik.
Nekega kvalificiranega mnenja zato še ne morem dati, še kasneje ne vem če, saj sem tudi brez teh žarnic v prejšnjih letih dobil lepe sadike.
Je pa špasno, ko me sosedje sprašujejo, če sem odprl Bar, ko skozi okno vidijo rdeče modro svetlobo.
Lep pozdrav
Danilo
Nekega kvalificiranega mnenja zato še ne morem dati, še kasneje ne vem če, saj sem tudi brez teh žarnic v prejšnjih letih dobil lepe sadike.
Je pa špasno, ko me sosedje sprašujejo, če sem odprl Bar, ko skozi okno vidijo rdeče modro svetlobo.
Lep pozdrav
Danilo