Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

OPIS:

Najpogostejši vrsti sta francoski in ruski pehtran.

Francoski je nekaj šibkejše rasti, bolj aromatičen, tudi če zacveti, ne tvori kaljivih semen, zato sta edina načina razmnoževanja z delitvijo in potaknjenci.

Ruski pehtran lahko vzgojimo tudi iz semen, rast je bolj košata, nima tako izrazitega vonja

Rabi sončno rastišče in dovolj prostora, da se lahko širi in je dobro osvetljen, bogato odcedno zemljo, v suši ga je potrebno zalivati. Lepo uspeva tudi v loncih in koritih.

dodala: muha

Tole mi že poganja v koritu na balkonu, ki sem ga pred snegom samo umaknila iz betonskega balkonskega korita na tla. Dobi malo dežje pa malo sonca (če slučajno kdaj sije). Zdaj pa ne vem, kaj bi to bilo. V dveh koritih sem imela talin, gavro(oboje prvič) in pehtran, ki je bil doslej vedno na vrtu in ga takole od blizu niti nisem videla poganjati.
Je kaj od tega?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Bo kar pehtran, saj tudi pri meni že poganja v lončku. Utrgaj listek, boš takoj vedela. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Povohaj. Meni se zdi podobno pehtranu. Po listih in starih steblih.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Sem povohala - sem takoj vedela- pehtran je. Hvala vsem za nasvet.
Začnem kar pripravljati testo za potico, ko tako na gosto odganja rožica_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Je pehtran, mladi poganjki so vedno kar nekako navidezno svilnato dlakavi.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

lpmami je napisal/a:
Začnem kar pripravljati testo za potico, ko tako na gosto odganja rožica

No, tole s potico seveda ni bilo resno. Sem pa oba odščipnjena in zmeta poganjka dala v kozarec vina, pustila na sobni temperaturi in potem z užitkom spila.
Da kaj preč ne pride (Naj se ve, da sem z Gorenjske Embarassed )_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami, če imaš francoskega, to je tistega, ki res močno diši in ni vzgojen iz semena, lahko pričneš delati tudi potaknjence, s katerimi boš lahko spomladi marsikoga osrečila.

Najbolje se ukorenijo, če take, velike okoli 10 do 15 cm, odkrehneš od matične rastline tako, da vzamejo s seboj malo "petke".
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Oh, kako naj bi vedela, če je francoski Rolling Eyes Meni res močno diši, sploh za zdajle me je vonj presenetil, ko je nastal v mrazu in z minimalno sonca.
Sadiko sem pa lani kupila od branjevke na tržnici.
Če ti pošljem poganjek, bi ti lahko identificirala, če je francoski? Če imam slučajno en tak močno dišeč zaklad, ga rada delim z drugimi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če ti še roke dišijo po njem, ko ga pomaneš med prsti, je zagotovo pravi. Pa ko daš vejico v hladilnik ali zamrzovalnik, se ga takoj čuti. Tudi to, da si ga dobila pri branjevki, je dobro priporočilo. Škoda bi ga bilo matrat s pošiljanjem.
Odgovori